ΜέΡΑ25 Άρτας: Σε ποιες θάλασσες θα πέφτει στο μέλλον ο σταυρός κύριε Μητσοτάκη;

Ακόμα ένα ρεσιτάλ κοροϊδίας έναντι των Κρητικών έδωσε από τη Γαύδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ούτε τα «Φώτα» στάθηκαν ικανά να μας διαφωτίσουν για το τι ακριβώς συμβαίνει με τις έρευνες υδρογονανθράκων στις θάλασσές μας. Την ημέρα των Θεοφανείων, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη «διαφύλαξης της φυσικής και περιβαλλοντικής ομορφιάς της Γαύδου» και μίλησε για ένα «ξεχωριστό οικοσύστημα που πρέπει να προστατευτεί». Όμως, λίγα μίλια πιο μακριά, το ερευνητικό πλοίο της Exxon Mobil πραγματοποιεί εδώ και τρεις μήνες έρευνες με ηχοβολοστικά μηχανήματα, χωρίς κανέναν έλεγχο, σε καθεστώς απόλυτης αδιαφάνειας και χωρίς να παρέχονται στοιχεία για τις περιβαλλοντικές μετρήσεις.

Μάλιστα, όπως πρόσφατα αποκαλύφθηκε, η σύσταση και η λειτουργία της υποτίθεται… ανεξάρτητης «Διακριτής Μονάδας Περιβάλλοντος», που θα ελέγχει τις έρευνες (και αργότερα και τις εξορύξεις), έχει ανατεθεί, όχι σε κάποιον ανεξάρτητο φορέα, αλλά στην ίδια την Exxon Mobil. Δηλαδή «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει».
Ο κίνδυνος για το θαλάσσιο περιβάλλον και την τοπική οικονομία (τουρισμός – αλιεία) από εξόρυξη σε βάθη τριών και τεσσάρων χιλιομέτρων είναι τεράστιος. Η απαγόρευση εξορύξεων από τις χώρες της Μεσογείου (Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ιταλία) και μάλιστα σε μικρότερα βάθη, είναι ενδεικτική του ρίσκου που παίρνει η χώρα μας, ενώ ήδη έχουν φανεί οι συνέπειες από τις ηχοβολιστικές έρευνες στην περιοχή που αποτελεί χώρο αναπαραγωγής των θαλάσσιων θηλαστικών. Τον περασμένο Νοέμβριο, λίγο μετά την έναρξη των ηχοβολιστικών ερευνών, καταγράφηκε νεκρό δελφίνι σε παραλία του Ρεθύμνου.
Ζητάμε να σταματήσει άμεσα το έγκλημα που ξεκίνησε από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με την υπογραφή των σχετικών συμφωνιών με την Exxon Mobil και να προστατευτεί ο φυσικός πλούτος της χώρας. Καλούμε προσωπικά και τον Αλέξη Τσίπρα να ξεκαθαρίσει αν έχει αποσύρει τη στήριξη του από τη συμφωνία που περιχαρής υπέγραφε υπό το βλέμμα του Aμερικανού πρέσβη, τον Ιούνιο του 2019.
Ηδη οι περιβαλλοντικές οργανώσεις χαρακτηρίζουν την εξόρυξη υδρογονανθράκων παρωχημένη και ασύμφορη μέθοδο, την ώρα που όλος ο πλανήτης στρέφεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Άραγε, σε ποιες θάλασσες θα πέφτει στο μέλλον ο σταυρός κύριε Μητσοτάκη;»