Οι Συγγραφείς Αποκαλύπτουν… Τα Μυστικά Τους Στον Ε. Ιντζέμπελη

Βουρδονικόλας Λεωνίδας

Γράφω από ανάγκη για δημιουργία

Γράφω από ανάγκη για δημιουργία. Σιμά έρχεται και η ανάγκη της έκφρασης. Θεωρώ πως αυτό ισχύει για όλους. Ο καθένας βρίσκει τον τρόπο του. Είχα την συνήθεια, από την εφηβική μου κιόλας ηλικία, να καταχωρίζω κατά καιρούς αναμνήσεις, συμβάντα και σκέψεις σε ημερολόγια και σημειωματάρια. Μπόλικα από δαύτα ξεκουράζονται στην αποθήκη του πατρικού μου. Έχω περάσει από σεμινάρια δημιουργικής γραφής μέχρι εκείνα της εκμάθησης της τέχνης του βιτρό, της κεραμικής και της φωτογραφίας.

Λατρεύω τις ταινίες μικρού μήκους. Σου δίνουν πολλά με λίγα λόγια. Μοιραία το είδος της γραφής που με προσελκύει είναι αυτό του διηγήματος. Μικρά, πλούσια σε γεύση, αρώματα και ήχους, ευθυμογραφήματα.

Πηγή έμπνευσης για τα διηγήματά μου είναι οιοδήποτε άξιο λόγου και μνημόνευσης εύθυμο περιστατικό. Θυμάμαι τον εαυτό μου καθηλωμένο στις αφηγήσεις παππούδων και φίλων. Ώσπου έφθασε η ώρα να τις διηγηθώ. Ξεκίνησα πρόσφατα να παίζω κυνηγητό και κρυφτό με τις λέξεις εμπνευσμένος από απίθανες ιστορίες που έχουν συμβεί σε συγγενείς και γνωστούς μου.
Θεωρώ πως η ίδια η ζωή είναι ένα μεγάλο διήγημα. Ίσως και πολλά μικρά διηγήματα μαζί. Ακόμη και τα όνειρά μας μπορούν να σταθούν αφορμή για δημιουργία. Αρκεί να τους δώσουμε την προσοχή που τους αξίζει.

Το πρώτο μου συγγραφικό εγχείρημα αποτελείται από 11 διηγήματα τα οποία βασίζονται σε αληθινά περιστατικά και ξεκινούν από την δεκαετία του ’30, διανύουν αυτές του ’50 και του ’60, και φθάνουν στο σήμερα. Όλα έχουν πρωταγωνιστές καταγόμενους από την ύπαιθρο και δη την γενέτειρά μου, ενώ κάποια έχουν έντονο το στοιχείο της παράδοσης και της ηθογραφίας. Το πλούσιο αφηγηματικό υλικό του πατέρα μου, γέννησε την επιθυμία μου να ειπωθούν και να επιβιώσουν απέναντι στον πανδαμάτορα χρόνο, κάποιες από τις εύθυμες ιστορίες του τόπου μου. Σεργιανίζοντας στο παρελθόν, το είδα να μου χαμογελά. Ήταν αυτή η αιτία που μου έδωσε το έναυσμα για την συγγραφή του βιβλίου. Στο τέλος του μάλιστα, παρατάσσονται και μερικές προτάσεις ανάγνωσης των διηγημάτων.

Δυσκολίες έντονες δεν συνάντησα κατά την συγγραφή. Το κόστος της έκδοσης ενός βιβλίου στην σημερινή εποχή της κρίσης, είναι ίσως ένα μικρό- μα όχι αξεπέραστο- εμπόδιο. Κάποιες εντονότερες προσπάθειες καταβλήθηκαν όταν χρειάσθηκε να ανατρέξω στην οθόνη του υπολογιστή για πληροφορίες και έρευνα, ώστε να αποτυπώσω με χρήσιμες λεπτομέρειες το κλίμα και το πνεύμα αλλοτινών εποχών. Κυκεώνας πληροφοριών το διαδίκτυο για να τις βάλεις σε τάξη. Μα και πολύ χρήσιμο όταν χρησιμοποιείται με σύνεση και μέτρο.

Αγαπώ την ανάγνωση λογοτεχνικών κειμένων. Σε πλουτίζουν ως άνθρωπο. Δυστυχώς έπρεπε να διανύσω περί τα 20 έτη για να το διαπιστώσω και να ξεκινήσω τα ταξίδια μου με τις σελίδες τέτοιων βιβλίων. Προτρέπω γι’ αυτό τους νέους γονείς να ωθήσουν τα παιδιά τους στην ανάγνωση λογοτεχνίας από μικρή κιόλας ηλικία. Υπάρχουν βιβλία που μου άλλαξαν τον τρόπο σκέψης για τη ζωή. Όπως «Η Τέχνη της Αγάπης» του Erich Fromm και «Ο Δρόμος ο λιγότερο Ταξιδεμένος» του Scott Peck.
Θέατρο, κινηματογράφος και μουσική μοιράζονται τον ελεύθερο χρόνο μου.
Ασχολούμαι ερασιτεχνικά, και μόνο από καθαρή ευχαρίστηση, με την φωτογραφία και τα τελευταία χρόνια με την αντισφαίριση.
Μεγαλύτερό μου πάθος όμως ήταν και παραμένουν τα ταξίδια. Προς οποιονδήποτε προορισμό, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Οι επισκέψεις μου σε Άπω Ανατολή και Λατινική Αμερική με γέμισαν εμπειρίες και μου χάρισαν επιπλέον χρόνια ζωής.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Γεννήθηκα το έτος 1976 στην Αταλάντη Λοκρίδος, όπου και μεγάλωσα. Στην ηλικία των 18 ετών με υποδέχθηκε η Αθήνα όπου και διαμένω μέχρι σήμερα. Το 1998 αποφοίτησα από το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου και το 2000 από την Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Μετά από 02 έτη παρακολούθησα το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Ναυτιλία του Πανεπιστημίου Πειραιά, από όπου και αποφοίτησα. Εργάζομαι στον Δημόσιο Τομέα από τις αρχές τις νέας χιλιετίας. Φωτογραφίες μου συνοδεύουν την ποιητική συλλογή της Άννας Σπυράτου «Βαλβίδα Ασφαλείας» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μπαρτζουλιάνος. «Η Γίδα και άλλες ιστορίες της υπαίθρου» είναι το πρώτο μου βιβλίο. Συνεχίζω να ταξιδεύω και να φωτογραφίζω.