Το 53ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου στην Αρκαδία

Στις 17-19 Μαρτίου στην Τρίπολη, πραγματοποιήθηκε το 53ο πανελλήνιο δημοσιογραφικό συνέδριο της Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου όπου δημοσιογράφοι – σύνεδροι και εισηγητές ανέλυσαν, συζήτησαν και πρότειναν λύσεις ώστε, σε σημαντικά και επίκαιρα θέματα του δημοσιογραφικού χώρου να δρομολογηθούν λύσεις.
Για τρεις μέρες, πανεπιστημιακοί, ερευνητές και έγκριτοι δημοσιογράφοι συμμετείχαν σε ένα γόνιμο διάλογο με εισηγήσεις, απόψεις και προτάσεις που αφορούν επίκαιρα προβλήματα στον δημοσιογραφικό χώρο, τα περιφερειακά Μέσα Ενημέρωσης, την ενημέρωση των πολιτών.

Παράλληλα όπως γίνεται πάντα στα συνέδρια της ΕΣΕΤ, άνοιξε παράθυρο επικοινωνίας και συνεργιών με την τοπική κοινωνία, με εισηγήσεις ακαδημαϊκών από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου με εισηγήσεις – προτάσεις για την τοπική ανάπτυξη, την οικονομία και τον τουρισμό. Δόθηκε βήμα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (Περιφέρεια και Δήμους) για να παρουσιάσουν και να προβάλουν το έργο και το όραμά τους για τον τόπο της χωρικής τους αρμοδιότητας.
Η Ένωση Συντακτών Επαρχιακού Τύπου γιορτάζοντας 60 χρόνια από την ίδρυσή της παρουσίασε την ενδιαφέρουσα και αγωνιστική πορεία της, με σύντομο βίντεο από τα αρχεία της και καταγραφή των σημαντικών σταθμών και των επιτευγμάτων της μέχρι σήμερα.

Την πανηγυρική έναρξη του 53ου Πανελλήνιου Δημοσιογραφικού Συνεδρίου έκανε, με ομιλία του ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΣΕΤ κος Γεώργιος Κουλουράς, ο οποίος αφού ευχαρίστησε όλους τους φορείς που συνεργάστηκαν και συνέδραμαν στην πραγματοποίηση του Συνεδρίου επεσήμανε πως «Η έγκυρη και αξιόπιστη ενημέρωση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για έναν εποικοδομητικό και αποτελεσματικό δημόσιο διάλογο. Τα Περιφερειακά Μέσα Ενημέρωσης είναι οι φορείς ενημέρωσης για τα δρώμενα στις τοπικές κοινωνίες…. Είναι ένα βήμα διαλόγου, αντιπαράθεσης και κατάθεσης προτάσεων και ουσιαστικά αποτελούν μετερίζια της Δημοκρατίας..».
Με μεγάλη συμμετοχή και ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, συζήτηση και προτάσεις συνεχίστηκε η 2η μέρα του 53ου Πανελλήνιου Δημοσιογραφικού Συνεδρίου της ΕΣΕΤ.

Η 1η θεματική ενότητα με συντονιστή τον καθηγητή του ΕΚΠΑ κο Ιωάννη Τασόπουλο και εισηγήσεις από τον κο Αριστείδη Ραβανό Δημοσιογράφο, Δικηγόρος Δ.Σ. Αθηνών, Διαπιστευμένο Διαμεσολαβητής και Δρ. Πανεπιστημίου Πειραιώς, την κα Αγγελική Ελένη Μπιτζούνη, Δικηγόρο Δ.Σ. Αθηνών, Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια και Δημοσιογράφο, και την κα Πάρη Ντελκή, Εκδότρια – Δημοσιογράφο παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν επίκαιρα θέματα που απασχολούν το δημοσιογραφικό χώρο όπως οι λεπτές ισορροπίες μεταξύ της ελευθερίας της έκφρασης και της δημοσιογραφικής ενημέρωσης υπό το πρίσμα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και του δημοσίου συμφέροντος, τα Πνευματικά Δικαιώματα των Δημοσιογράφων., τα Προβλήματα και οι Προοπτικές, καθώς και πως αναδιαμορφώνεται» το πλαίσιο προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων και πως «αίρεται» η προστασία των Πνευματικών Δικαιωμάτων στη Δημοσιογραφία.
Στο 53ο Πανελλήνιο Δημοσιογραφικό Συνέδριο της Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου στην Αρκαδία, εκφράστηκε με επιτυχία η δυναμική της δημοσιογραφίας στην ελληνική περιφέρεια, ενώ προβλήθηκαν και αναδείχτηκαν τα προβλήματα, αλλά και οι προοπτικές της.