Τοπική κοινότητα Συκεών. Η υφαλμύρωση καταστρέφει καλλιέργειες

Ένα από τα πιο απειλητικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας είναι η υφαλμύρωση των υπόγειων υδάτων. Είναι ένα πρόβλημα, που οξύνεται διαρκώς και ενδεικτικό της σημασίας του είναι το γεγονός ότι αναφέρεται στο 98% των υδάτων που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα, αφού τα επιφανειακά νερά περιορίζονται μόλις στο 2%. Το φαινόμενο αυτό οφείλεται σε ένα βαθμό σε γεωλογικά φαινόμενα, αλλά και στην υπεράντληση που γίνεται από τις γεωτρήσεις και, φυσικά, στην αποψίλωση των δασών. Οπως, όμως, και να έχει, φανερώνει την ανυπαρξία πολιτικής σχεδιασμού για τη σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων στη χώρα μας, με ευθύνη, ασφαλώς, των κυβερνήσεων.

Το φαινόμενο αυτό, ήδη επηρεάζει και τις καλλιέργειες της Άρτας που βρίσκονται πλησίον του Αμβρακικού.
Στην Τοπική κοινότητα Συκεών, πολλά κτήματα, σε πρώτη φάση εσπεριδοειδή, καταστρέφονται από την υφαλμύρωση των υπόγειων υδάτων.

Ο περιφερειακός σύμβουλος Δημήτρης Βαρέλης που επισκέφθηκε κτήματα στις Συκιές Άρτας, σε δήλωσή του αναφέρεται στο φαινόμενο αυτό.
« Επισκεφθήκαμε για πολλοστή φορά την ΤΚ Συκεών όπου συνοδευόμενοι απο τον πρόεδρο της κοινότητας διαπιστώσαμε για άλλη μια φορά το τεράστιο πρόβλημα με την αύξηση της στάθμης τηςθάλασσας με συνέπεια την καταστροφή των καλλιεργειών. Καλή και η προστασία του περιβάλλοντος αλλά σε όλα χρειάζεται ενα μέτρο και λύσεις μπορούν να βρεθούν .Ένα μέτρο είναι το ανάχωμα, άλλο είναι ο περιορισμός άρδευσης απο τις γεωτρήσεις αλλά όμως πρέπει να βρεθεί άλλη πηγή άρδευσης και η μόνη ορατή είναι από το αρδευτικό ΠΕΤΑ-ΚΟΜΠΟΤΙ, ειδάλλως σε λίγα χρόνια δεν θα κινδυνεύουν οι καλλιέργειες αλλά το ίδιο το χωριό. Εμείς όπως μέχρι τώρα θα είμαστε παρόντες και θα κάνουμε ότι είναι δυνατό.

Η αντιμετώπιση των προβλημάτων θέλει γνώση, κατανόηση, αμεσότητα, παρεμβατικότητα. Με την απραξία, την απουσία και την έλλειψη ενδιαφέροντος δεν γίνεται τίποτα» υπογραμμίζει ο Δημήτρης Βαρέλης.