Ο Μητσοτάκης ζητά τη ρεβάνς για τις εκλογές του 2019

Το εκλογικό Ντέρμπι Της Άρτας

«Ο Τσίπρας ας ετοιμαστεί να χάσει εντός έδρας»

«Θα είμαστε πρώτοι και με διαφορά στην Άρτα»

Σε ντέρμπι μετατρέπει τις εκλογές της 21ης Μαίου στην Άρτα ο Κυριάκος Mητσοτάκης ζητώντας την ρεβάνς από τις εκλογές του 2019, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε πρώτος και ήταν από τις λίγες περιφέρειες που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πρώτος.
Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην Άρτα, μία περιοχή που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τη Νέα Δημοκρατία, καθώς άλλοτε υπήρξε «κάστρο» της συντηρητικής παράταξης, ενώ από το 2015 και μετά «βάφεται» με τα χρώματα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές – είναι και η ιδιαίτερη πατρίδα του Αλέξη Τσίπρα – επανέλαβε πως «η λύση είναι μία, αυτοδύναμη Ελλάδα, αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία».
Ο Αλέξης Τσίπρας «ας ετοιμαστεί για μια ακόμη ήττα εντός έδρας» ήταν η αναφορά που έκανε ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στην Άρτα, μια περιφέρεια που έχει τον συμβολισμό της καταγωγής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα. Για τον πρωθυπουργό η πρωτιά είναι ένα από τα «στοιχήματα», καθώς το 2019 έχασε τον Νομό με περίπου 500 ψήφους και τώρα θέλει να κάνει την ανατροπή.

Μάλιστα λες και έστελνε μήνυμα στον Αλ. Καχριμάνη και τον Χρ. Τσιρογιάννη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε εμφαντικά: «Και θα έλεγα ότι ειδικά εδώ, στην Άρτα, κ. Δήμαρχε, κ. Περιφερειάρχα, η απόφαση των Αρτινών έχει μια διπλή σημασία. Θυμάμαι ότι στις εκλογές του 2019 χάσαμε την πρωτιά, εδώ στην Άρτα, για λίγες εκατοντάδες ψήφους. Το μήνυμα που θα στείλετε εδώ θα ακουστεί σε ολόκληρη την Ελλάδα, θα είμαστε πρώτοι και με διαφορά στην Άρτα.
Και θα έλεγα ότι είναι ένα μήνυμα το οποίο έρχεται ξεχωριστά από το Αθαμάνιο, από τους συγχωριανούς του κ. Τσίπρα, που τον ξέρουν καλύτερα. Ας ετοιμαστεί λοιπόν για μία ακόμα ήττα, εντός έδρας αυτή τη φορά. Γιατί Κωνσταντίνου και Ελένης θα γιορτάσει η Δημοκρατία, η αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία και η αυτοδύναμη Ελλάδα».
Να υπενθυμίσουμε πως στις εκλογές του 2019, ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε στην Άρτα 39,94% και 19.411 ψήφους, και η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 38,99% και 18.953 ψήφους.
Απαντώντας στις αιτιάσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τις δημοσκοπήσεις, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε: «Ας έρθουν εδώ, στην πατρίδα του κ. Τσίπρα, την Άρτα, να συγκρίνουν πόσο κόσμο έχουμε εμείς και πόσο ο ΣΥΡΙΖΑ. Εσείς κάνατε την καλύτερη δημοσκόπηση απόψε».
Ο πρόεδρος της ΝΔ, σχολίασε ότι παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις συζητήσεις στην αντιπολίτευση «μεταξύ των συνιδιοκτητών της κεντροαριστερής πολυκατοικίας», όπως είπε, για το σε ποιον «ανήκει» πολιτικά ο Ανδρέας Παπανδρέου. «Σίγουρα δεν ανήκει στη ΝΔ και σίγουρα δεν μας ενδιαφέρει να οικειοποιηθούμε την παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου, ούτε να γυρίσουμε στο 1981», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Θα μιλήσουμε για την Ελλάδα του 2023 και θα αφήσουμε τον κ. Τσίπρα να μιλάει μπροστά στο άγαλμα του Άρη Βελουχιώτη. Εμείς δεν θα γυρίσουμε την Ελλάδα πίσω σε ψεύτικους διχασμούς».

Η ομιλία Μητσοτάκη
Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες της Άρτας, πολίτες από κάθε γωνιά της όμορφης Ηπείρου μας, την οποία τόσο πολύ αγαπώ και επισκέπτομαι σε κάθε ευκαιρία, κ. Περιφερειάρχα, κ. Δήμαρχε, κ. Πρόεδρε, Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ από καρδιάς, γι’ αυτή τη ζεστή, αυτή τη συγκλονιστική υποδοχή. Σας ευχαριστώ για την εντυπωσιακή σας παρουσία. Μου δίνετε κουράγιο και δύναμη στο μεγάλο αγώνα που δίνουμε…. Καταλαβαίνω πότε πλησιάζουν οι εκλογές από το πότε αρχίζει να κλείνει η φωνή μου, αλλά αυτό δεν θα μας εμποδίσει να συνεχίσουμε να γυρνάμε την Ελλάδα, να παρουσιάζουμε το πρόγραμμά μας, να διεκδικούμε την ψήφο των πολιτών για μια μεγάλη νίκη την 21η Μαΐου.
Σήμερα το πρωί επισκέφτηκα ανάμεσα στα άλλα την Πάργα, η οποία ανθούσε και έσφυζε από ζωή. Και σκεφτόμουν ότι όλα αυτά τα καταστήματα τα οποία λειτουργούν σήμερα στην παραλία και είναι έτοιμα να υποδεχθούν τους τουρίστες αυτής της τουριστικής περιόδου δεν θα λειτουργούσαν σήμερα εάν δεν υπήρχε η στήριξη που δώσαμε σε όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους τα δύσκολα χρόνια του κορωνοϊού. (…) Αλλά όχι μόνο. Στο ίδιο διάστημα δεν ξεφύγαμε ούτε στιγμή από τις δεσμεύσεις που είχαμε αναλάβει όταν μας εμπιστευτήκατε τον Ιούλιο του 2019. Θυμάστε όλοι τους σαφείς στόχους που είχαμε θέσει τότε: λιγότερους φόρους και περισσότερες επενδύσεις και νέες δουλειές, στήριξη του εισοδήματος με ιδιαίτερη έμφαση στον πρωτογενή τομέα και στους αγρότες μας. Ένα κράτος πιο φιλικό και ψηφιακό, ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις και μια χώρα με κύρος και φωνή στο διεθνές προσκήνιο. Σας ρωτώ, λοιπόν, ύστερα από τέσσερα χρόνια, ποιος ήταν άραγε ο απολογισμός αυτής της προσπάθειας; Μία νομίζω ότι μπορεί να είναι η απάντηση: ναι, με τη δική σας βοήθεια όσα είπαμε τα κάναμε πράξη.

Πρωτογενής Τομέας
Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε και για τον πρωτογενή τομέα, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλ. Καχριμάνη.
Φίλες και φίλοι, είπε ο κ. Μητσοτάκης, κόντρα σε αυτούς οι οποίοι επιλέγουν μέσα από τις διαφημίσεις τους να παρουσιάζουν μια Ελλάδα γκρίζα, κατάμαυρη. Μιας και μιλάω σε αγροτική περιοχή, ίσως έχετε δει ένα σποτάκι του ΣΥΡΙΖΑ με έναν φουκαρά, ηθοποιό, δεν είναι πραγματικός αγρότης, ο οποίος έχει ένα φορτηγάκι με αγκινάρες. Μέχρι και τις αγκινάρες τις έβαψαν μαύρες για να δείξουν μια υποτιθέμενη μαυρίλα, η οποία όμως δεν υπάρχει. Γιατί όπου πηγαίνω, παρά τις δυσκολίες, ένα πράγμα βλέπω: η Ελλάδα του 2023 δεν θυμίζει σε τίποτα την Ελλάδα του 2019. Σίγουρα δεν θυμίζει σε τίποτα την Ελλάδα του 2015, τις κλειστές τράπεζες, την καθήλωση, τις περικοπές στις συντάξεις. Όλα αυτά έχουν αντικατασταθεί από ανάπτυξη, η οποία τρέχει με διπλάσιους ρυθμούς των ευρωπαϊκών, συνεχή ρεκόρ σε επενδύσεις, σε εξαγωγές. Στον πρωτογενή τομέα -που τόσο ενδιαφέρει το φίλο μου τον Αλέκο (Καχριμάνη), τον Περιφερειάρχη και τόσο πολύ ενδιαφέρει εσάς εδώ στην Ήπειρο- κάναμε και πάλι ρεκόρ εξαγωγών αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων το 2022 και τα καλύτερα είναι μπροστά μας. Αυτό ισχύει για όλη τη χώρα και ισχύει ιδίως για την Ήπειρο. Από ρεκόρ σε ρεκόρ στον τουρισμό.
Σκεφτείτε ακόμα πόσες δυνατότητες έχει η περιοχή σας, η οποία ακόμα δεν είναι τόσο γνωστή ως τουριστικός προορισμός. Πρέπει να σας πω ότι όλοι οι τουρίστες στους οποίους πήγα και μίλησα, τους ρώτησα αν είχαν ξανάρθει ποτέ στην περιοχή. Όλοι μου είπαν ότι είναι η πρώτη φορά που έρχονται και είναι βέβαιο ότι θα ξανάρθουν, διότι τόποι σαν την Ήπειρο, που τα συνδυάζει όλα, δεν υπάρχουν πολλοί.
Μιλάω συχνά για την επενδυτική βαθμίδα. Θα μου πείτε, τι σας αφορά εσάς εδώ στην Άρτα και στην Ήπειρο; Μήπως είναι κάποιο τεχνικό μέγεθος που αφορά μόνο τους τραπεζίτες και τους οικονομολόγους; Σας λέω «όχι». Δεν είναι μία αφηρημένη έννοια. Είναι μια πρακτική αναγκαιότητα για φθηνότερο χρήμα. Τη στιγμή που θα αποκτήσουμε επενδυτική βαθμίδα, θα πέσουν τα επιτόκια δανεισμού όλων, κράτους, επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντική η επενδυτική βαθμίδα.

Επενδύσεις
Και δεσμεύομαι σήμερα από την Άρτα ότι με σταθερή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που θα προκύψει μετά τις εκλογές, θα συμβεί και η επενδυτική βαθμίδα. Θα την έχουμε πριν το τέλος του 2023, με μία προϋπόθεση: ισχυρή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις επερχόμενες εκλογές.
Γιατί αυτή η εθνική πορεία προς τα εμπρός μπορεί και πρέπει να συνεχιστεί. Πρέπει να συνεχιστεί και το αποτύπωμα εδώ στον τόπο σας, στην Ήπειρο. Έβλεπα τα στοιχεία λίγο πριν έρθω, έχουμε μία «έκρηξη» επενδυτικών σχεδίων σε όλους τους τομείς, με πολλές περισσότερες θέσεις εργασίας. Οι δικές σας εξαγωγές μόνο πλησίασαν τα 500 εκατομμύρια -η μερίδα του λέοντος βέβαια στα περιζήτητα τρόφιμα της περιοχής- αλλά και με μία δυναμική ανάπτυξης σε τομείς όπως η υψηλή τεχνολογία. Ποιος θα το περίμενε ότι στα Γιάννενα θα είχαμε συγκέντρωση εταιρειών υψηλής τεχνολογίας.

Έργα στην Άρτα
Αναφερόμενος στον τουρισμό, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: Όπως σας είπα, η Ήπειρος μπαίνει για τα καλά στον τουρισμό 12 μήνες το χρόνο, τόσο σημαντικό για να μπορέσουμε να διευρύνουμε την τουριστική μας περίοδο, με ανάδειξη των πολιτιστικών θησαυρών της Ηπείρου, με σύνδεση του πολιτισμού με τον πρωτογενή τομέα. Για όλα αυτά θυμάστε ότι είχαμε μιλήσει όταν παρουσιάσαμε το περιφερειακό σχέδιο για μία Ήπειρο πρωταγωνίστρια της επόμενης δεκαετίας: 380 έργα, 2,7 δισεκατομμύρια.
Δεν θα τα ξαναπώ σήμερα, τα είχαμε συζητήσει διεξοδικά όταν βρεθήκαμε στην Ήπειρο τα σημαντικά αρδευτικά έργα: το φράγμα στο Κομπότι, τα μεγάλα εγγειοβελτιωτικά έργα στην πεδιάδα της Άρτας, την επέκταση του φυσικού αερίου σε Γιάννενα, σε Πρέβεζα, σε Ηγουμενίτσα, το βιοτεχνικό πάρκο, το οποίο συζητήσαμε και πάλι με τον Περιφερειάρχη.
Σημαντικά έργα, Δήμαρχε, τα οποία πρέπει να γίνουν εδώ στην πόλη σας, την αποκατάσταση του Ιμαρέτ, τη σωστή αξιοποίηση -και είμαστε πάντα έτοιμοι εδώ να συζητήσουμε όλες τις πιθανές επιλογές- του «Ξενία» στην Άρτα, τις σημαντικές παρεμβάσεις -πρέπει να αξιοποιηθεί αυτός ο χώρος, είναι μοναδικός. Είμαι εδώ για να βοηθήσω, σας το λέω να το ακούσετε.
Πήγα και επισκέφθηκα πριν από λίγο την Παρηγορήτισσα, αυτή την καταπληκτική, πραγματικά, εκκλησία. Οι μελέτες είναι έτοιμες, θα χρειαστεί μία σημαντική παρέμβαση για να διαφυλαχθεί και να αναδειχθεί αυτό το μοναδικό στη χώρα, τονίζω, μνημείο. Αναπαλαίωση του Δημαρχείου, πολλά πράγματα τα οποία μπορούν και πρέπει να γίνουν και εδώ στην Άρτα, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Παράλληλα, όμως, με πρωτοβουλίες με πανελλαδική εφαρμογή αλλά και τοπική επιρροή.

Και αυτά γίνονται -και θέλω να το τονίσω αυτό- διαρκή στοιχήματα. Γιατί σε όλα αυτά καθρεφτίζονται οι επιτυχίες μας που πρέπει να αυξηθούν, αλλά και οι αδυναμίες τις οποίες έχουμε χρέος να διορθώσουμε. Δεν κρύφτηκα, φίλες και φίλοι, ποτέ στα δύσκολα και όποτε έγιναν λάθη, ο ίδιος ανέλαβα την ευθύνη και τη δέσμευση ότι τα λάθη θα τα διορθώσω. Και έτσι θα συνεχίζω να πορεύομαι, με εντιμότητα και ειλικρίνεια, στις σχέσεις εμπιστοσύνης που έχουμε χτίσει.

Για την υγεία
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα της υγείας, λέγοντας: Το Εθνικό Σύστημα Υγείας έμεινε όρθιο στα χρόνια του κορωνοϊού. Έγιναν σημαντικές παρεμβάσεις. Ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στους υγειονομικούς μας, γιατρούς, νοσηλευτές, διοικητικό, υποστηρικτικό, παραϊατρικό προσωπικό.
Διπλασιάσαμε τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια. Μόνο στην Ήπειρο προσθέσαμε σχεδόν 1.000 επαγγελματίες υγείας. Κάναμε παρεμβάσεις, ενισχύσαμε τα νοσοκομεία μας και με τη στήριξη της Περιφέρειας. Ανακαινίζουμε κέντρα υγείας και έχουμε αυξήσει τους μισθούς κατά 10% στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Από εκεί ξεκινήσαμε τις αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους.
Ας δούμε, όμως, την αλήθεια κατάματα. Η υγεία παραμένει μεγάλος ασθενής στη χώρα εδώ και δεκαετίες, όπως εξάλλου ανοιχτό μέτωπο είναι και το μέτωπο της παιδείας όπου και εκεί έγιναν μεγάλες αλλαγές.

Οικονομία
Τα τεκμήρια, ένας άδικος φόρος, ο οποίος υπολογίζει διά της πλαγίας οδού το φορολογητέο εισόδημα, θα μειωθούν 30% από το 2025, και μέσα στην τετραετία θα έχει καταργηθεί οριστικά το τέλος επιτηδεύματος για επαγγελματίες και αγρότες.
Για τους αγρότες, θυμίζω, ότι θα παρατείνουμε την επιστροφή του ειδικού φόρου στα καύσιμα και τον χαμηλό ΦΠΑ σε λιπάσματα και ζωοτροφές για όσο καιρό κρατάει αυτή η κρίση της εισαγόμενης ακρίβειας.
Και κάτι ακόμα το οποίο έχει ξεχωριστή σημασία. Ζούμε σε μια εποχή μεγάλης κλιματικής αλλαγής, μεγάλων απειλών. Ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί κατά 10% για όσα ακίνητα ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές ή είναι ήδη ασφαλισμένα για φυσικές καταστροφές.

Περιβάλλον
Μιλώντας για το περιβάλλον, ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε για μία ακόμα φορά στον Περιφερειάρχη Ηπείρου λέγοντας: «Πιστεύω πολύ, αγαπητέ μου Αλέκο, στην προστασία του περιβάλλοντος. Το ξέρεις καλά, εξάλλου, πόση σημασία έχει εδώ στην Ήπειρο αυτή η έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης, της φροντίδας για το περιβάλλον, τα «Απάτητα βουνά». Ναι, δεν θα μπουν ανεμογεννήτριες από συγκεκριμένα ύψη και πάνω. Θα προστατεύσουμε τα ψηλά μας βουνά.
Χρειαζόμαστε ανεμογεννήτριες αλλού, όπως χρειαζόμαστε και φωτοβολταϊκά. Μπορούμε να φτάσουμε στο 80% παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο μέχρι το 2027. Ξέρουμε, όμως, πού πρέπει να μπουν αυτές. Ξέρουμε πώς θα προστατεύσουμε τα δάση μας, ειδικά πολλά από τα σημαντικά δάση που βρίσκονται στην Ήπειρο. Το πρόγραμμα των αναδασώσεων, οι μονάδες διαχείρισης αποβλήτων, οι εκκρεμότητες που έχουμε ακόμα με τα κέντρα επεξεργασίας λυμάτων, τους βιολογικούς καθαρισμούς. Όλα αυτά είναι εκκρεμότητες, που θα κλείσουν την επόμενη τετραετία.

Δημοσκοπήσεις
Τι να πω λοιπόν, μέσα στην αγωνία του ο ΣΥΡΙΖΑ τα έβαλε ακόμα και με τον Άρειο Πάγο που δεν εγκρίνει σχηματισμούς που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να κατέβεις στις εκλογές.
Μετά λέει, όμως, του φταίνε οι δημοσκοπήσεις. Τώρα του φταίνε οι δημοσκοπήσεις. Άκουσα σήμερα «μην τις πιστεύετε», λέει, «γιατί 5 στους 7 δεν απαντούν γιατί φοβούνται μήπως παρακολουθούνται τα τηλέφωνα».
Λέω εγώ: δεν χρειάζεται να κάνω καμία δημοσκόπηση, ελάτε εδώ στην Άρτα, στον τόπο του κ. Τσίπρα, εσείς κάνατε την καλύτερη δημοσκόπηση. Ελάτε να συγκρίνουμε πόσο κόσμο είχαμε εμείς και πόσο κόσμο είχε ο κ. Τσίπρας όταν ήρθε και μίλησε εδώ. Αυτή είναι η ζωντανή δημοσκόπηση της Άρτας και της Ηπείρου στην οποία αποδίδω εγώ πολύ μεγαλύτερη σημασία.
Όμως έχουμε μπροστά μας μια κάλπη με απλή αναλογική. Και σε αυτή την κάλπη αυτές οι απεγνωσμένες συμπεριφορές μπορεί να γίνουν πολύ επικίνδυνες. Πολύ περισσότερο όταν το τοπίο το θολώνουν και συζητήσεις για κάποιες συνεργασίες όπου, ωστόσο, ο ένας εταίρος δεν δέχεται τον άλλον. Κυβερνήσεις ανοχής, «άγνωστοι Χ» για πρωθυπουργοί.(…) Το 2019 βάλαμε ένα θεμέλιο στο μεγάλο πλειοψηφικό κύμα το οποίο έχτισε τους πρώτους ορόφους της Ελλάδας που θέλουμε. Το κύμα αυτό ξαναφουσκώνει. Και πρέπει να χτίσουμε για να ολοκληρώσουμε το σπίτι μας, το κοινό μας σπίτι, την Ελλάδα την οποία οραματιζόμαστε, με πρωταγωνιστές εσάς, με τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και γύρω μας χιλιάδες συμπολίτες που χωρίς πολιτικές παρωπίδες ζητούν σήμερα ένα καλύτερο σήμερα για τους ίδιους, αλλά κυρίως ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά μας.
Το κλειδί, λοιπόν, για να ανοίξει αυτός ο δρόμος της ελπίδας είναι η ψήφος την 21η Μαΐου. Σας καλώ να κάνουμε το μήνυμα τόσο δυνατό που να σκεπάσει όλη την Ελλάδα.
Η νίκη να στεφανώσει την Άρτα και την Ήπειρο και από εδώ να απλωθεί παντού στην επικράτεια. Ψηλά τις σημαίες. Οι καρδιές μας ανοιχτές, η Ελλάδα που θα προχωρά όπως πρέπει, σταθερά, τολμηρά, μπροστά.

Να είστε καλά, πάμε για τη μεγάλη νίκη, από εδώ, από την Άρτα, από την Ήπειρο, με όλη την Ελλάδα γαλάζια. Να είστε καλά».