Μια μεταφορά στο θέατρο της ταινίας του Paolo Genovese “ Perfetti sconosciuti ” σε σκηνοθεσία Ζωής Μπαρτζώκα
Αυτές τις μέρες και συγκεκριμένα την Τετάρτη στις 17 Μαΐου η Θεατρική Σκηνή του “ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ” ανεβάζει ένα… αλλιώτικο έργο από αυτά που μας έχει συνηθίσει…Και λέμε αλλιώτικο διότι πρόκειται για ένα πολύ σύγχρονο έργο, μια ιστορία καθημερινών ανθρώπων, μια ιστορία μυστικών και ανείπωτων σκέψεων και πράξεων…
Η σκηνοθέτης της παράστασης κ. Ζωή Μπαρτζώκα σημειώνει:
Απόλυτα ξένος μπορεί να γίνει ο/η σύντροφός – με τη δική μας συμβολή πάντα – ο φίλος μας, ο γείτονάς μας, οι δικοί μας άνθρωποι, οι άνθρωποι που χρόνια πορευόμαστε, πλάι – πλάι… Ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον και οργανώνει τη ζωή του μέσα σε κοινωνικές ομάδες. Παρ’ όλα αυτά, διάφοροι λόγοι τον ωθούν στην αποξένωση. Η κοινωνικοποίηση μέσα στους χρόνους περικλείει δυνατές σχέσεις συντροφικότητας, έρωτα, αγάπης, φιλίας σχέσεις με διάρκεια στο χρόνο, οικογενειακές σχέσεις, αλλά και σχέσεις καθημερινότητας που άλλοτε είναι βαθιές και με διάρκεια και άλλοτε επιφανειακές ή τυπικές. Έτσι, ο άνθρωπος βιώνει το ενδιαφέρον άλλων ανθρώπων, την αγάπη και την αποδοχή και προχωρά στη ζωή του με σταθερότητα, με ασφάλεια, με συναισθήματα που τον κάνουν να αισθάνεται δυνατός .
Ωστόσο, η καθημερινότητα, ο γρήγορος ρυθμός της απαιτητικής μας εποχής οι πολλαπλές υποχρεώσεις και ο σύγχρονος τρόπος ζωής καθώς και η λαθεμένη και υπερβολική χρήση των νέων τεχνολογιών – κι εδώ ερχόμαστε στο συγκεκριμένο θεατρικό κείμενο – έχουν δυσκολέψει την ανθρώπινη επικοινωνία και επαφή. Επίσης, υπάρχουν πολλές και προσωπικές συνθήκες που μπορούν να απομονώσουν για μικρότερο ή μεγαλύτερο διάστημα τον άνθρωπο. Και σε συνδυασμό με τα μέσα επικοινωνίας που χρησιμοποιούμε πλέον, το χάσμα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο.
Μέσω αυτού του θεατρικού λοιπόν θα παρατηρήσουμε ότι οι πραγματικοί πρωταγωνιστές του έργου, είναι οι νέοι συντονιστές επικοινωνίας, chat, whatsapp, mail, sms, selfie, app, social κ.λπ… που γίνονται επικίνδυνοι όταν επιφανειακά όλοι, ή σχεδόν όλοι, εμπιστεύονται τα μυστικά τους στο smartphone τους, ή το tablet , ή τον υπολογιστή, χωρίς να σκέφτονται τις συνέπειες, ή ακόμα χειρότερα, νομίζοντας ότι μπορούν να τις διαχειριστούν ατιμώρητα. Αυτά τα νέα εργαλεία, από την άλλη, καταλήγουν να αποκαλύπτουν επικίνδυνα την «ευθραυστότητα» του καθενός μας.
Για αυτή την «ευθραυστότητα» που διέπει την εσωτερική μας διάσταση, επέλεξα αυτό το έργο. Είναι μια σύγχρονη πραγματικότητα, μια καθημερινή πάλη με τον κόσμο μας τον κρυφό, τον ανομολόγητο, σε σχέση με τους ανθρώπους που συμπορευόμαστε.
Καταστάσεις που όλοι λίγο πολύ ζήσαμε – ή και κρύβουμε – και που εμπεριέχονται στην κατά τα άλλα, όμορφη συναρπαστική και … «πιπεράτη» ζωή μας! Προβληματισμοί που ξεπηδούν έτσι από ένα ανέβασμα μια θεατρικής παράστασης με κοινωνικές προεκτάσεις. Φυσικά δεν του λείπει το γέλιο, η συγκίνηση και οι …καθημερινές μικρές «πονηριές»! Πρόκειται για μια λαμπρή κωμωδία με δραματικές επιπτώσεις.