1ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Άρτας «Ο Μακρυγιάννης»

Το Σάββατο 13 Μαΐου και ώρα 19:30 σε μια κατανυκτική ατμόσφαιρα στον επιβλητικό χώρο του Ιερού Ναού του Αγίου Δημητρίου της πόλης μας πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το 1ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άρτας «Ο Μακρυγιάννης». Μια σπουδαία καλλιτεχνική εκδήλωση αφιερωμένη στην τέχνη της θρησκευτικής μουσικής που προσδοκούμε να γίνει θεσμός στην πόλη μας που θα πλημμυρίζει με θρησκευτικές μελωδίες τους Ιερούς Ναούς μας και θα αναδεικνύει τα βυζαντινά μας μνημεία.
Στο Φεστιβάλ συμμετείχε η νεοσύστατη χορωδία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αποτελούμενη από φοιτητές υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Αντώνη Βερβέρη που καθήλωσε το κοινό με έργα Feliciano, Lotti, Ullmann, Puccini και Miller. Τη χορωδία συνόδευαν οι μουσικοί Νέλλη Σταχοσίδου στο πιάνο και Μαριλένα Μιχαήλοβιτς στο βιολί ενώ τα σολιστικά μέρη απέδωσαν οι σοπράνο Βιργινία Δελήβεη και Καλλιόπη Χονδρουδάκη.

Η χορωδία «Αρμονία» Πρέβεζας με λαμπρή πορεία στα καλλιτεχνικά δρώμενα πενήντα τριών ετών που ερμήνευσε τη “Missa letitiae” («Λειτουργία της χαράς»), του Σλοβένου συνθέτη Ambrož Čopi υπό τη διεύθυνση της μαέστρου Ανέλια Στεφάνοβα και με τη συνοδεία πιάνου από την Ελεονώρα Αποστολίδη.
Το φωνητικό σύνολο “De profundis” Κατερίνης με ρεπερτόριο που καλύπτει όλο το φάσμα της χορωδιακής μουσικής από την Αναγέννηση έως τον 21ο αιώνα, που υπό τη διεύθυνση του ευρηματικού μαέστρου Ευθύμιου Μαυρίδη και τη συνοδεία της Εκατερίνας Ελενίδη στο πιάνο ερμήνευσαν έργα των Kodaly, Lightfoot, Jacobi, Johnson και Smith.
Η Μικτή χορωδία του Συλλόγου μας που από το 1980 με το πλούσιο ποιοτικό της έργο συμβάλλει στη χορωδιακή ζωή της πόλης μας, και υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Αντώνη Βερβέρη ερμήνευσε έργα των Caccini, Vavilov, Motzart, Viadana, Franck, Rutter καθώς και το πατριαρχικό «Άξιον Εστίν» σε εναρμόνιση Θεόδωρου Παπακωνσταντίνου. Τη χορωδία συνόδευσαν οι Αλέξης Στόγιας στο πιάνο και Στέλλα Γιωτοπούλου στο φλάουτο, ενώ τα σολιστικά μέρη απέδωσε η σοπράνο Ευσταθία Δήμου. Ιδιαίτερα συγκινητικό ήταν το κλείσιμο του προγράμματος της χορωδίας στο οποίο συνέπραξαν εκτάκτως οι παιδικές χορωδίες του Ωδείου Αμφίων Φιλιππιάδας και του Συλλόγου μας σε διδασκαλία Ευσταθίας Δήμου.
Η ποιότητα και η αρτιότητα των προγραμμάτων όλων των χορωδιών και η συγκλονιστική απόδοση των χορωδών και των μουσικών, σε συνδυασμό με την υπέροχη ακουστική και την επιβλητικότητα του Ιερού Ναού, “μίλησαν” στις ψυχές και συγκίνησαν τους συμπολίτες μας που μας τίμησαν με την παρουσία τους γεμίζοντας ασφυκτικά την εκκλησία και τους ευχαριστούμε από καρδιάς.
Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης ήταν η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας και ο Δήμος Αρταίων.