Τι δείχνουν τα εκλογικά αποτελέσματα στην Ήπειρο
ΗΧΗΡΕΣ ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ
Υποψήφιοι βουλευτές που δεν δικαίωσαν τις προσδοκίες
Γυναίκες στα ψηφοδέλτια-συμβολισμοί, χωρίς αντίκρισμα
Ηχηρές υποψηφιότητες αλλά και υποψηφιότητες-συμβολισμοί, όπως η ποσόστωση στις γυναίκες, είναι από αυτές που δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα στις εκλογές της Κυριακής 21 Μαίου στην Ήπειρο.
Η ανατροπή στη Πρέβεζα, η μονοεδρικής της Θεσπρωτίας, αλλά και η ανατροπή στις έδρες στα Ιωάννινα λόγω εκλογικού συστήματος, είναι από αυτά που συζητούνται ενώ απεδείχθη πως η συμπλήρωση των ψηφοδελτίων με υποψηφιότητες προβεβλημένων προσώπων, αλλά και με την ποσόστωση των γυναικών, δεν γίνονται αποδεκτά από τους ψηφοφόρους.
Μία πρώτη εκτίμηση είναι πως η συγκρότηση των ψηφοδελτίων με την ποσόστωση των γυναικών είναι προσχηματική, αφού τα κόμματα αλλά –και κυρίως- οι ισχυροί τοπάρχες βλέπουν τις υποψηφιότητες των γυναικών ως αναγκαίο κακό, ως ένα ενοχλητικό συμπλήρωμα.
Απόδειξη οι τελευταίες θέσεις των γυναικών σε ολόκληρη την Ήπειρο και σε όλα τα ψηφοδέλτια των κομμάτων, ή τουλάχιστον των 3 πρώτων.
Επίσης σε αυτές τις εκλογές είδαμε αποτυχίες προσώπων που συμπεριλήφθηκαν με προσδοκίες στα ψηφοδέλτια, ενώ αποτυχία είδαμε και στα πρόσωπα που συμμετείχαν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, ως απόδειξη της «διεύρυνσης» προς το χώρο της κεντροαριστεράς.
Γιάννενα
Σοκ δοκίμασαν οι νεοδημοκράτες στα Γιάννενα, που διαπίστωσαν πως με την απλή αναλογική εκλέγεται μόλις ένας από τους 4 βουλευτές που υπήρχαν στην προηγούμενη βουλή.
Απογοήτευση, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ο πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου των Ιωαννίνων και μέλος του λεγόμενου think tank (δεξαμενή σκέψης), του Τσίπρα, ο Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, που κατήλθε υποψήφιος βουλευτής, δεν εξελέγη αφού ήλθε τρίτος κατά σειρά με 5.988 μετά την Μερόπη Τζούφη και τον Ιωάννη Στέφο. Απογοήτευση και για τον Θανάση Οικονόμου, από το ΠΑΣΟΚ προερχόμενο, που εκπροσωπούσε την Π.Σ., ενώ στις δύο τελευταίες θέσεις βρέθηκαν οι άλλες δύο γυναίκες που συμμετείχαν στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στα Ιωάννινα.
Στη ΝΔ, η σειρά δεν άλλαξε, αφού εκλέχτηκε πρώτος ο πρόεδρος της Βουλής κ. Κων. Τασούλας, με δεύτερη την πρώην βουλευτή ΜΑΡΙΑ ΚΕΦΑΛΑ και τον πρώην υφυπουργό ΓΙΩΡΓΟ ΑΜΥΡΑ στη τρίτη θέση. Απογοήτευση για τον ΓΙΟΥΡΚΑ ΣΕΪΤΑΡΙΔΗ, που κατήλθε για να καλύψει την αποχώρηση του Σταύρου Καλογιάννη αλλά ήλθε τελευταίος σε σταυρούς. Όμως στα Γιάννενα, εκλέγεται βουλευτής, μόνο ο Κων. Τασούλας.
Ανατροπή στο ΠΑΣΟΚ στα Ιωάννινα. Πρώτος εκλέχθηκε ο ΤΣΙΜΑΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ με 4.689 σταυρούς και εκλέγεται Πίσω έμεινε ο καθηγητής και υποψήφιος ξανά το 2019 ΓΑΤΣΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ με 3.917 σταυρούς, ενώ στη 5η θέση κατετάγη ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων και επικεφαλής παράταξης στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ με 2.150 σταυρούς.
Τις δύο τελευταίες θέσεις κατέλαβαν οι δύο από τις τρείς γυναίκες υποψήφιες με το ΠΑΣΟΚ.
Θεσπρωτία
Στη Θεσπρωτία, που το εκλογικό σώμα δοκίμασε ένα σοκ λόγω της απώλειας της έδρας με αποτέλεσμα η Θεσπρωτία να κατατάσσεται στις μονοεδρικές περιφέρειες, την έδρα κέρδισε η ΝΔ με ποσοστό 42,66% έναντι 22,67% του ΣΥΡΙΖΑ που έχασε σχεδόν 10 μονάδες από τις εκλογές του 2019.
Βουλευτής εκλέγεται ο ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ με 8.615 σταυρούς, που είναι το 67% των ψήφων που πήρε η ΝΔ στη Θεσπρωτία!!! Οι δύο γυναίκες που συμμετείχαν στο ψηφοδέλτιο, πήραν η μία 1263 και η άλλη 863 ψήφους με τα ασταύρωτα ψηφοδέλτια να είναι 1977 (15%)! Δηλαδή σχεδόν 2000 νεοδημοκράτες στη Θεσπρωτία, ψήφισαν μόνο το κόμμα, αδιαφορώντας για τις γυναικείες υποψηφιότητες.
Σε ότι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην βουλευτής ΚΑΤΣΗΣ ΜΑΡΙΟΣ πήρε 3.765 σταυρούς σε σύνολο 6.804 που ψήφισαν το κόμμα, δηλαδή πήρε το 55% των ψήφων. Απογοήτευση για την «μεταγραφή» από το ΠΑΣΟΚ, καθώς ο ΓΟΓΟΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ πήρε μόνο 838 σταυρούς, ενώ καταμετρήθηκαν 1554 ασταύρωτα ψηφοδέλτια (23%)! Στη τελευταία θέση η μοναδική γυναίκα του ψηφοδελτίου με μόλις 647 σταυρούς!!
Αντιθέτως στο ΠΑΣΟΚ η ΤΑΤΣΗ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ (ΜΑΓΔΑ) με 1.849 σταυρούς ήλθε πρώτη στο ψηφοδέλτιο.
Πρέβεζα
Στην Πρέβεζα είχαμε τη μοναδική ανατροπή σε εκλογή βουλευτή, καθώς ο μέχρι πρότινος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ με 5.205 σταυρούς έχασε την έδρα από τον ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ που πήρε την πρώτη θέση με 7.197 σταυρούς. Μακράν στις τελευταίες θέσεις οι δύο γυναίκες που συμμετείχαν στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στην Πρέβεζα.
Στον ΣΥΡΙΖΑ, που έχασε σε σχέση με το 2019 11 ολόκληρες μονάδες, ο βουλευτής επί 10 χρόνια ΜΠΑΡΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ κέρδισε την πρώτη θέση με 3.433 σταυρούς, αλλά κοντά του βρίσκεται ο ΛΕΛΟΒΙΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ με 2.101σταυρούς. Εντελώς «διακοσμητικός» ο ρόλος των δύο γυναικών στο ψηφοδέλτιο αφού δεν κατάφεραν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους, καταλαμβάνοντας μακράν τις τελευταίες θέσεις από τους δύο άντρες υποψήφιους. Ασταύρωτα ψηφοδέλτια 2.033 (23%).
Σε ότι αφορά το ΠΑΣΟΚ στην Πρέβεζα, εκεί που βρίσκονταν στις εκλογές του 2019 26 ολόκληρες μονάδες πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ, στις προχθεσινές εκλογές με ποσοστό 13,90% βρίσκεται μόλις 9,5 μονάδες πίσω διεκδικώντας στα σοβαρά την δεύτερη θέση. Πολύ κοντά οι δύο άνδρες υποψήφιοι, αλλά αρκετά μακριά οι δύο γυναίκες. Ασταύρωτα ψηφοδέλτια 917.
Άρτα
Στην Άρτα δεν υπήρξαν εκπλήξεις καθώς τόσο ο Γιώργος Στύλιος στη ΝΔ, όσο και η Όλγα Γεροβασίλη που πρωτοεκλέχθηκαν το 2012, εκλέχθηκαν ξανά και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από τους δεύτερους στη σειρά.
Στη ΝΔ η Φαίη Κυριακίδη έκανε αισθητή την παρουσία της με 1492 ψηφοδέλτια, ενώ διεκπεραιωτική η υποψηφιότητα της ΣΚΟΥΤΕΡΗ ΦΩΤΕΙΝΗΣ (492 σταυροί). Σημαντική παράμετρος τα ασταύρωτα ψηφοδέλτια, που έφτασαν στις 3317 (19%).
Στον ΣΥΡΙΖΑ, ο εκπρόσωπος της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ ο ΒΛΑΡΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ έμεινε κάτω από χίλια ψηφοδέλτια, 819 για την ακρίβεια, παρότι στις κάλπες βρέθηκαν 3.062 ασταύρωτα ψηφοδέλτια. Τίποτε το ιδιαίτερο με την υποψηφιότητα της ΜΠΟΥΡΑΝΤΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ που απλώς συμπλήρωσε το ψηφοδέλτιο.
Ούτε στο ΠΑΣΟΚ υπήρξαν διαφοροποιήσεις με τον πρώην βουλευτή ΓΚΟΚΑ ΧΡΗΣΤΟ να είναι στην πρώτη θέση με
1.522 ενώ βρέθηκαν στις κάλπες και 947 ψηφοδέλτια ασταύρωτα.
Συμπεράσματα
Εκείνο που μπορεί να συμπεράνει κανείς από την συμπεριφορά των ψηφοφόρων της Ηπείρου, είναι πως δεν αλλάζουν εύκολα «προτιμήσεις», καθώς η μόνη αλλαγή στη Πρέβεζα ήταν φανερή από καιρό, καθώς ο εν ενεργεία βουλευτής της ΝΔ ήταν ουσιαστικά «απών» από τα δρώμενα στην Περιφέρειά μας.
Το δεύτερο που μπορεί να καταγραφεί, είναι πως ηχηρές υποψηφιότητες όπως αυτές του Τρ. Αλμπάνη, του Δημήτρη Δημητρίου και του Γιούρκα Σεϊταρίδη στα Γιάννενα δεν βρήκαν την ανταπόκριση που αναμένονταν από τους ψηφοφόρους. Επίσης εκείνο που καταγράφηκε είναι ότι η λεγόμενη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ και ο «εμπλουτισμός» με ΠΑΣΟΚογενείς υποψηφιότητες, αποδείχτηκε αποτυχημένη, καθώς κανένας εξ αυτών δεν έκανε αισθητή την παρουσία του.
Από το άλλο μέρος, η θεσμοθέτηση της ποσόστωσης του 40% στις γυναικείες υποψηφιότητες (με τον ΣΥΡΙΖΑ να πλειοδοτεί και να εφαρμόζει το 50%) είναι εντελώς προσχηματική, αφού οι επιλογές των κομμάτων στις γυναικείες υποψηφιότητες είναι και της τελευταίας στιγμής και γίνονται με τη λογική να μην διαταραχθούν οι αντρικές ισορροπίες. Όσο για τους ψηφοφόρους, γυναίκες και άντρες επιλέγουν άντρες για να τους εκπροσωπήσουν στη Βουλή. Οι εξαιρέσεις στην Ήπειρο όπως της Τζούφη και της Κεφαλά στα Ιωάννινα, ή της Γεροβασίλη στην Άρτα, απλώς επιβεβαιώνουν τον κανόνα.