Ο Αλέκος Καχριμάνης για την πορεία υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020»
Η πολύ καλή πορεία υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020», διαπιστώθηκε στη σημερινή 7η και τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησής του. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης κα Ευγενία Παπανικολάου το πρόγραμμα εκτιμάται ότι θα κλείσει με απορρόφηση 116% επί του σημερινού προϋπολογισμού, οι νομικές δεσμεύσεις ανέρχονται στο 141% και οι δαπάνες στο 95%.
Ο Περιφερειάρχης και Πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, στην εισαγωγική του τοποθέτηση, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε τα εξής:
«Η Περιφέρεια Ηπείρου είναι μια περιφέρεια με ορεινό, πεδινό και παράλιο μέτωπο. Η ανάπτυξη στηρίζεται στα πλεονεκτήματα που έχει ο τόπος. Δηλαδή στο περιβάλλον, στα τοπικά προϊόντα, στον πρωτογενή τομέα, στην παροχή υπηρεσιών, από την καινοτομία μέχρι την τουριστική ανάπτυξη. Όλα αυτά, μαζί με την κοινωνική πρόνοια, δίνουν στους τομείς για την ανάπτυξη αυτού του τόπου. Η Ήπειρος χαρακτηρίζεται για τη δυναμική της. Είναι μια περιφέρεια που έχει κάνει πάρα πολλά βήματα για την εξωστρέφεια, αναπτύσσεται στον ποιοτικό πρωτογενή τομέα, στον τουρισμό και ανεβαίνει συνεχώς επίπεδο στη δημόσια υγεία. Παράλληλα, αναπτύσσεται σε κόμβο καινοτομίας, κάτι που μέχρι πριν λίγα χρόνια ούτε να το φανταστεί δεν μπορούσε κανείς. Θέλουμε μια Ήπειρο που να δίνει περισσότερες και καλύτερες ευκαιρίες για όλους. Θέλουμε Ήπειρο που όλοι αυτοί οι επιστήμονες που έφυγαν, να γυρίσουν πίσω.
Στην περίοδο 2014-2020 επικεντρωθήκαμε κυρίως στους τομείς της επιχειρηματικότητας, της ενέργειας, του περιβάλλοντος, των μεταφορών, της υγείας – πρόνοιας και της παιδείας, και των κοινωνικών παροχών -υπηρεσιών. Κάναμε σοβαρά βήματα στη διαχείριση των απορριμμάτων, την ανάπτυξη υποδομών περιβάλλοντος, σε όλο το παράκτιο μέτωπο. Κάναμε την ΟΧΕ των Αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου, που ίσως είναι και η μοναδική στο 2014-2020. Κάναμε δράσεις στην καινοτομία και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.
Το Πρόγραμμα Ήπειρος 2014-2020 θα κλείσει εύκολα, θα ολοκληρωθούν όλα τα έργα κανονικά. Εντάχθηκαν 5. 420 έργα και σήμερα οι δαπάνες τους φτάνουν στο 95%. Είμαστε έτοιμοι για το νέο Πρόγραμμα 2021-2027. Χωρίς τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης όλα αυτά που σήμερα κάνουμε σε όλους τους τομείς, δεν θα γινόταν ποτέ. Αυτό το έχουμε συνειδητοποιήσει όλοι. Όχι μόνο με την απορρόφηση αλλά και για την ποιότητα των έργων. Η συνεργασία όλων των φορέων είναι σημαντική. Όποια αιτήματα είχαν τις κατάλληλες προδιαγραφές, αξιολογήθηκαν και εντάχθηκαν. Οι συνεργάτες μου και οι φορείς κάνουμε ότι απαιτείται για να αποδοθεί στην κοινωνία αυτό που πρέπει από τα χρήματα που μας δίνει η Ευρώπη. Χωρίς αυτή τη βοήθεια, σήμερα πολλές επιχειρήσεις θα είχαν κλείσει και δεν πρέπει να ξεχνάμε τα 45 εκ. που δώσαμε σε περίπου 4000 επιχειρήσεις στην Ήπειρο. Σήμερα αυτές πέρασαν όλες τις δυσκολίες, είτε από την πανδημία είτε από τον πόλεμο, και συνεχίζουν τη λειτουργία τους προς όφελος των ιδίων και του κοινωνικού συνόλου».
Μήνυμα σε Τσιρογιάννη
Εκτός ΟΧΕ βρέθηκε ο Αμβρακικός και το Πουρνάρι με τον Δήμαρχο Αρταίων να διαμαρτύρεται, αλλά ο Περιφερειάρχης δεν ήταν εκεί.
Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα από το epiruspost, η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης για το νέο Περιφερειακό Πρόγραμμα της Ηπείρου, απέκτησε σχετικό ενδιαφέρον μετά από δύο παρεμβάσεις που έγιναν από δημάρχους της Ηπείρουκαθώς μέχρι τότε οι εργασίες της Επιτροπής που θα μπορούσε να έχει και πανηγυρικό χαρακτήρα καθώς εγκαινίασε ουσιαστικά τη νέα προγραμματική περίοδο που φέρνει στην Ήπειρο 426 εκατομμύρια ευρώ, έμοιαζαν διεκπεραιωτικές και ήταν άκρως τεχνοκρατικές.
Η συζήτηση απέκτησε ενδιαφέρον όταν ο Περιφερειάρχης που προήδρευε των εργασιών είχε αποχωρήσει αλλά είχε φτάσει η ώρα να δοθούν διευκρινίσεις και εξηγήσεις για τον σχεδιασμό των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων.
Αρχικά υπήρξε παρέμβαση από τον Πρόεδρο της ΠΕΔ Χρήστο Ντακαλέτση και εν συνεχεία από τον Δήμαρχο Αρταίων Χρήστο Τσιρογιάννη.Όπως απονακοινώθηκε από την Διαχειριστική Αρχή θα υπάρξει μόνο μία Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση στην οποία θα ενταχθούν «υποπεριοχές».
Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ ζήτησε περαιτέρω διευκρινίσεις για τις περιοχές που θα βρεθούν στην ίδια ΟΧΕ με τους πέντε αρχαιολογικούς χώρους. Τα στελέχη της Διαχειριστικής απάντησαν πως μετά από μελέτη που έγινε επιλέχθηκαν ως «υποπεριοχές» να συμπεριληφθούν οι πιο μειονεκτικές της Ηπείρου και συγκεκριμένα η Κόνιτσα, τα Τζουμέρκα και το Σούλι.
Ο Δήμαρχος Αρταίων από τη δική του πλευρά, εξέφρασε την δυσαρέσκειά του καθώς από το νέο πρόγραμμα έχουν αποκλειστεί ουσιαστικά από χρηματοδότηση τόσο η ΟΧΕ Αμβρακικού στην οποία μετέχουν πέντε δήμοι από την Ήπειρο και τη Δυτική Ελλάδα και ωριμάζει από τη ΜΟΔ όπως και η ΟΧΕ Πουρναρίου την μελέτη της οποίας χρηματοδοτεί η ΠΕΔ. Μάλιστα ο κ. Τσιρογιάννης χρησιμοποίησε και την έκφραση «κοροϊδευόμαστε… Μας βάζετε να κάνουμε μελέτες και μετά δεν χρηματοδοτούνται».
Όπως επισημαίνουν πολιτικοί παρατηρητές, είναι πλέον κάτι σύνηθες, ο Δήμαρχος Χρ. Τσιρογιάννης να διαφοροποιείται και να διαμαρτύρεται και ο Δήμος Αρταίων να μένει εκτός προγραμμάτων των οποίων την ευθύνη φέρει η Περιφέρεια και κάνουν λόγο για «μήνυμα» προς τον Δήμαρχο Αρταίων ενόψει των εκλογών του Οκτωβρίου του 2023.