«Η Δούκισσα της Πλακεντίας-Δάκρυα για τον έρωτα και την πατρίδα» Θ.Κονδύλης
Γράφει : Ο Κώστας Τραχανάς
Υπάρχει σήμερα στην Αθήνα η Στάση Δούκισσας Πλακεντίας, του μετρό. Ποια ήταν αυτή η δούκισσα της Πλακεντίας ;
Το βιβλίο αυτό θα γνωρίσει στους σημερινούς αναγνώστες την προσωπικότητα της δούκισσας της Πλακεντίας , η οποία με την παρουσία της σημάδεψε την Αθήνα και την Ελλάδα, στα μέσα του 19ου αιώνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ ο Κοραής στη διάρκεια της Επανάστασης ,το 1825, τη χαρακτηρίζει ως «φίλην θερμήν και ευεργέτρια του γένους», σήμερα η Πολιτεία δεν την έχει καταγράψει στους εθνικούς ευεργέτες, παρά τα όσα είχε προσφέρει κατά την διάρκεια της Επανάστασης του 1821 όσο και μετά, στις δύσκολες ώρες που η Ελλάδα έκανε τα πρώτα βήματα ως νέο κράτος μέσα στην αυταρχική Ευρώπη.
Ο στρατιωτικό καριέρας και αξιωματικός του Μεγάλου Ναπολέοντα Άννας Κάρολος Λεμπρέν είχε παντρευτεί το 1802 στο Παρίσι τη Σοφί ντε Μαρμπουά (Δούκισσα της Πλακεντίας) , η οποία ήταν κυρία επί των τιμών της αυτοκράτειρας Μαρίας Λουίζας ,συζύγου του Μεγάλου Ναπολέοντα.
Η δούκισσα της Πλακεντίας ήταν μια γυναίκα ευεργέτιδα της Ελλάδας . Στα μέσα του 19ου αιώνα (1830-1854) αυτή η γυναίκα ωφέλησε όσο κανείς άλλος τη χώρα μας , ειδικά στην Αθήνα, όταν έκανε τα πρώτα της βήματα ως πρωτεύουσα της Ελλάδας μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους. Η Δούκισσα της Πλακεντίας είχε πολύ μεγάλη περιουσία και έκανε μεγάλες δωρεές προς το κράτος και αγαθοεργίες προς ιδιώτες.
Μια Αμερικανίδα δημοσιογράφος , η Δανάη Θόρτον επισκέπτεται, το 1846, στην Κέρκυρα ,τον Αυγουστίνο Καποδίστρια , αδελφό του πρώτου Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Ιωάννη Καποδίστρια. Είναι απεσταλμένη της εφημερίδας της και σκοπός του ταξιδιού της στην Ελλάδα ήταν να γράψει για την Ελλάδα , αυτό το νέο βασίλειο που βρίσκεται στην άκρη της Ευρώπης, αλλά είχε και προσωπικούς λόγους .Έψαχνε να βρει τον τάφο του πατέρα της, Μπένζαμιν, που ήταν από τους πρώτους φιλέλληνες που έφτασαν στην Ελλάδα και σκοτώθηκε στη μάχη στο Μανιάκι ,στον Μοριά.
Ο Αυγουστίνος Καποδίστριας θα περιγράψει στην δημοσιογράφο , την δολοφονία του αδελφού του στο Ναύπλιο το 1931 ,από δύο μέλη της οικογένειας Μαυρομιχάλη. Αυτή η οικογένεια Μαυρομιχάλη έπεισαν τον λαό να διώξουν τους αδελφούς Καποδίστρια από την Ελλάδα , αλλά στην πτώση τους αυτή έλαβε μέρος και μία γυναίκα , την οποία είχε ερωτευτεί ο Ιωάννης Καποδίστριας. Ήταν η πλουσιότερη γυναίκα της Ελλάδας και ήταν η Δούκισσα της Πλακεντίας. Περιέγραψε ο Αυγουστίνος στην δημοσιογράφο ότι η δούκισσα της Πλακεντίας ήταν μια δυναμική γυναίκα που κάποια εποχή όλη η Ευρώπη μιλούσε για τους έρωτές της .Άρα η πιο κατάλληλη να την πλησιάσει και να μάθει για τη ζωή της , τους έρωτές της και πολλά περισσότερα , θα ήταν η Δανάη. Θα μάθαινε: Έρωτες, μίση, ίντριγκες, πάθη , αίμα, μυστικά , χρήματα …Θα κάνετε λοιπόν , την συμβουλεύει ,στην Αθήνα κάποιες γνωριμίες και θα φροντίσετε να δημιουργήσετε σχέσεις με τον κύκλο της δούκισσας της Πλακεντίας .
Οπότε το ενδιαφέρον της δημοσιογράφου ήταν τώρα η συμπατριώτισσά της η Δούκισσα της Πλακεντίας , που ζούσε στην Αθήνα. Όμως παράλληλα , θα έψαχνε στον Μοριά να βρεί τα οστά και τον τάφο του πατέρας της, εκεί ίσως να εύρισκε και κάποιους από την οικογένεια Μαυρομιχάλη.
Έτσι η Δανάη θα ψάξει να μάθει κάθε λεπτομέρεια για την δούκισσα της Πλακεντίας και να την γνωρίσει καλά την ίδια. Διαπίστωσε ότι ήταν μια θαυμαστή και καταπληκτική γυναίκα , αλλά ταυτόχρονα ιδιότροπη σε σχέση με έναν μέσο άνθρωπο. Πολλοί έλεγαν ότι ήταν σκληρή, απρόσιτη, δύστροπη και απάνθρωπη , αλλά εάν την γνώριζες έβλεπες ότι ήταν μια ευγενική καρδιά. Ήταν αυστηρή και παράξενα όμορφη. Σίγουρα δε πολύ συμπαθητική ,θαυμάσια εργοδότης.
Η Δανάη Θόρτον στην Αμερική, είχε αρραβωνιάσει έναν τοκογλύφο , τον Πέρσιβαλ Ντόναχιου , που του χρωστούσαν σαν οικογένεια , αρκετά χρήματα, από τότε που ο πατέρας της είχε δανειστεί ,για να ξεχρεώσει τις τράπεζες. Οπότε ήταν ευκαιρία ,το ταξίδι στην Ελλάδα ,για την νεαρή δημοσιογράφο ,να φύγει μακριά από τον Πέρσιβαλ.
Τώρα ξεκινούσε για την Δανάη μια περιπέτεια που ούτε η ίδια δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα τη σημάδευε ανεξίτηλα για την υπόλοιπη ζωή της…
Στις σελίδες αυτού του βιβλίου θα ανακαλύψουμε την αντιπαλότητα της δούκισσας της Πλακεντίας με το παλάτι ( συγκεκριμένα με την βασίλισσα Αμαλία) και την καθιερωμένη αποστροφή της προς την καθιερωμένη αριστοκρατία της Αθήνας, θα διαβάσουμε για την καθημερινή ζωή της Αθήνας , αλλά και διάφορες προσωπικότητες της εποχής(Καποδίστριας, Μαυρομιχάλης, Κωλέττης, Μακρυγιάννης) , για τον λήσταρχο Σπύρο Μπίμπιση , για ένα βιβλίο για τον λήσταρχο, για μυστικά που ήταν καλά κρυμμένα στο τεράστιο παλάτι , για τοποθεσίες της Αθήνας και μνημεία , για γεγονότα που καθόρισαν την Ελλάδα την ίδια περίοδο και πολλά άλλα.
Στο αγαπημένο και δυστυχώς ακόμα ημιτελές σπίτι της στην Πεντέλη, στη Ροδοδάφνη, βρίσκεται το μνημείο της ,που είχε φτιάξει ο αρχιτέκτονας Κλεάνθης. Είναι θαμμένη μαζί με την τέφρα της αγαπημένης της κόρης, Ελίζας. Πέθανε το 1854.
Μια συγκλονιστική ιστορία της λησμονημένης δούκισσας της Πλακεντίας.
Ο ΘΑΝΟΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ γεννήθηκε στην Αθήνα. Το 2006, ύστερα από πολυετείς σπουδές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αναγορεύτηκε διδάκτωρ Ιστορίας στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά. Το 1996 και το 2002 τιμήθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων για το συγγραφικό του έργο, ενώ το 2015 βραβεύτηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών η διδακτορική διατριβή του σχετικά με το μεσαιωνικό Ναύπλιο. Διακρίνεται για την αγάπη που έχει για το βιβλίο και ασχολείται αποκλειστικά με τη δημιουργική γραφή. Έχει συγγράψει με επιτυχία περισσότερα από σαράντα βιβλία (μυθιστορήματα, βιβλία για παιδιά και εφήβους, διηγήματα, ιστορικά έργα και δοκίμια), μερικά εκ των οποίων έχουν ήδη μεταφραστεί στο εξωτερικό.
Εκδόσεις Ψυχογιός 2019 σελ. 457