Ανατρέπει δεδομένα στην Αυτοδιοίκηση η παραίτηση Τσίπρα

Στη πυροστιά ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Στο επίκεντρο ο Β. Τσίρκας για τον Δήμο Αρταίων

Αμηχανία στη ΝΕ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για την επιλογή της Μ. Νάκα

Αντί για πρόεδρος της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ, Αντιπρόεδρος της Βουλής η Όλγα Γεροβασίλη

Μεγάλες ανατροπές και αλλαγή σχεδιασμών όχι μόνο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στα μέχρι σήμερα δεδομένα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, φέρνει η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Και οι ανατροπές αυτές έχουν να κάνουν τόσο σε κεντρικό επίπεδο, όσο και σε τοπικό.
Σε κεντρικό επίπεδο το διαφαινόμενο αδιέξοδο στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την εκπροσώπησή του στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνηση στη Βουλή, μετά την άρνηση της Όλγας Γεροβασίλη να αναλάβει μεταβατική πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, λύθηκε και Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει ο Σωκράτης Φαμελλος, Αντιπρόεδρος της Βουλής θα είναι η Όλγα Γεροβασίλη, ενώ ο Νίκος Παππάς, η Θεοδώρα Τζάκρη και ο Νάσος Ηλιόπουλος οι τρεις κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι.
Επίσης αποφασίστηκε ότι Γραμματέας της ΚΟ θα είναι ο Διονύσης Καλαματιανός και διευθυντής ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Βρασμός στον Δήμο Αρταίων
Μετά την παραίτηση Τσίπρα, επιταχύνθηκαν και οι εξελίξεις για τις Δημοτικές Εκλογές, καθώς οι διαδικασίες για επιλογή υποψήφιων Περιφερειαρχών και Δημάρχων, βρίσκονται στον αέρα, αφού προέχουν οι διαδικασίες για εκλογή Προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ.
Στον αέρα όμως βρίσκεται και η επιλογή υποψήφιων Περιφερειαρχών και Δημάρχων από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ.
Ήδη τα τοπικά στελέχη ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, «τσιγαρίζονται» στη φωτιά που άναψε η παραίτηση Τσίπρα, αφού δεδομένα που υπήρχαν, αλλάζουν.
Τρία γεγονότα δείχνουν πως υπάρχει βρασμός ανάμεσα στα τοπικά στελέχη των κομμάτων.
Το πρώτο έχει να κάνει με το τοπικό ΠΑΣΟΚ, καθώς από αμηχανία έως παγωμάρα προκάλεσε η προσχώρηση της κυρίας Μάρως Νάκα που ήταν μέλος της ΝΕ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και εκλεγμένη Δημοτική Σύμβουλος με την παράταξη του πρώην Δημάρχου Γιάννη Παπαλέξη. Η εξέλιξη αυτή σταμάτησε κάθε συζήτηση για τις δημοτικές εκλογές καθώς από τα κεντρικά του ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει καμία οδηγία, αλλά και καμία ενημέρωση, τι θα γίνει με τα εν ενεργεία κομματικά στελέχη που –όπως δείχνουν τα πράγματα- θα προσχωρούν σε συνδυασμούς δεξιών δημάρχων.

Το δεύτερο πως η Συντονίστρια της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Αρτας, με ανάρτηση στο facebook, διαψεύδει δημοσίευμα τοπικής εφημερίδα που έγραψε πως «η Τζένη Ταπραντζη κλείδωσε και τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ», σημειώνοντας ότι «δεν έχει παρθεί καμία απόφαση για την στήριξη της κυρίας Ταπραντζή» και πως «οι κουβέντες στα πηγαδάκια και στα καφενεία θα παραμείνουν κουβέντες …»!

Το τρίτο, ότι επανέρχεται με πιο έντονο βαθμό η συζήτηση στους καφενέδες της πόλης, η πιθανότητα να κατέλθει υποψήφιος Δήμαρχος Αρταίων ο Βασίλης Τσίρκας, υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Άρτα. Όπως ακούγεται ο Βασίλης Τσίρκας, φέρεται να ξεκινά ένα κύκλο συζητήσεων και επαφών, για τον Δήμο Αρταίων, με τελικό στόχο να τεθεί επικεφαλής ενός ψηφοδελτίου που θα υπερβαίνει τα στενά πλαίσια του ΣΥΡΙΖΑ και να προσπαθήσει την συγκρότηση ενός συνδυασμού, όπου θα συμμετέχουν πρόσωπα από την ευρύτερη κεντροαριστερά.
Από τους ανθρώπους πάντως που ασχολούνται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, υπάρχει προβληματισμός καθώς οι επιλογές υποψήφιων Περιφερειαρχών και Δημάρχων δεν μπορούν να περιμένουν, καθώς σύμφωνα με το νόμο οι συνδυασμοί με τις υποψηφιότητες και με τις εκατοντάδες υποψήφιους συμβούλους πρέπει να κατατεθούν μέχρι τέλος Αυγούστου.

Οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ
Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ θα πραγματοποιηθεί στις 15-16 Ιουλίου όπου θα γίνουν γνωστοί οι υποψήφιοι για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ενώ ο νέος πρόεδρος θα εκλεγεί το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Όσον αφορά το έκτακτο συνέδριο του κόμματος αυτός θα διεξαχθεί το Νοέμβριο.
Να σημειωθεί ότι η αρχική πρόταση της Ράνιας Σβίγκου ήταν η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής να γίνει στις 13 Ιουλίου, διαρκές συνέδριο τέλος Αυγούστου και αρχές Σεπτεμβρίου εκλογή από τη βάση.
Πρώτη πρόταση: Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής να γίνει στις 13 Ιουλίου, το διαρκές συνέδριο τέλος Αυγούστου και αρχές Σεπτεμβρίου εκλογή από τη βάση, όπως φέρεται να εισηγήθηκε η Γραμματέας του κόμματος, Ράνια Σβίγκου.
Δεύτερη πρόταση: Να γίνει εκλογή της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ άμεσα, δηλαδή ακόμη και εντός Ιουλίου.
Τρίτη πρόταση: Εκλογή ηγεσίας μετά τις αυτοδιοικητικές.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα Διονύσης Τεμπονέρας και Χρήστος Σπίρτζης διαφώνησαν με την εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας για τον οδικό χάρτη διεξαγωγής συνεδρίου και της εκλογής νέου προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Τεμπονέρας ζήτησε να πραγματοποιηθεί έκτακτο συνέδριο κι εκλογή όλων των οργάνων, δηλαδή και του νέου προέδρου, μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά η πρότασή του υπερψηφίστηκε μόνο από τον ίδιο.
Υπενθυμίζεται πως η Πολιτική Γραμματεία εισηγείται στην Κεντρική Επιτροπή να πραγματοποιηθεί διαρκές συνέδριο στα τέλη Αυγούστου, το οποίο θα επικυρώσει τις υποψηφιότητες για την προεδρία, με τη σχετική εκλογή να πραγματοποιείται στις Σεπτεμβρίου κι αν είναι πάνω από δύο οι υποψήφιοι ο δεύτερος γύρος να λάβει χώρα στις 10 Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Τεμπονέρας δεν αποκλείει, πάντως, να είναι υποψήφιος για την προεδρία αλλά μόνο στην ουσία με τους όρους που έχει θέσει. Ο ίδιος έσπευσε, μάλιστα, να δημοσιοποιήσει την τοποθέτησή του στις προσωπικές του σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος μιλώντας με τους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της Πολιτικής Γραμματείας υποστήριξε χαρακτηριστικά πως δεν μπορεί να γίνει εκλογή νέου προέδρου μέσα στον Αύγουστο ή στις αρχές Σεπτεμβρίου χωρίς να έχουν κάνει περιοδείες ή να ακούσουμε τις προτάσεις τους.
Ο ίδιος, μάλιστα, προανήγγειλε την παραίτησή του από μέλος της Πολιτικής Γραμματείας κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις 15 και 16 Ιουλίου, υποστηρίζοντας πως τα όργανα με τη σημερινή τους μορφή μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα δεν εκφράζουν τους πραγματικούς συσχετισμούς μέσα στο κόμμα.
Την εισήγηση Σπίρτζη γα παραίτηση των οργάνων υπερψήφισαν η Κατερίνα Νοτοπούλου και ο Παύλος Πολάκης. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως η κυρία Νοτοπούλου επέλεξε να μην είναι κοινοβουλευτική εκπρόσωπος, εκφράζοντας την επιθυμία της να ενεργοποιηθεί περισσότερο στη Θεσσαλονίκη. Αποχωρώντας, από τη συνεδρίαση ο κ. Πολάκης απάντησε πως σκέφτεται το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος πρόεδρος όταν ρωτήθηκε σχετικά.