Εκδήλωση απολογισμού και βράβευσης των συμμετεχόντων
Αναμνηστική φωτογραφία των συμμετεχόντων στα Θεατρικά Εργαστήρια HERMES
Στιγμιότυπο από την ομιλία της κα. Σπυριδούλας Χουλιάρας, εφόρου της Βιβλιοθήκης του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου Άρτης «ο Σκουφάς»
Στιγμιότυπο από την ομιλία του κ. Χρυσόστομου Στύλιου, καθηγητή του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Επιστημονικού Υπεύθυνου του έργου HERMES
Βράβευση των συμμετεχόντων στα Θεατρικά εργαστήρια HERMES
Μια σημαντική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023 στο Ιστορικό Μουσείο “Γαρουφάλειος Στέγη” στην Άρτα. Σε αυτήν βραβεύτηκαν οι συμμετέχοντες στα Θεατρικά Εργαστήρια του έργου HERMES και πραγματοποιήθηκε επίσης ένας σύντομος απολογισμός της συνολικής τους πορείας. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Εργαστήριο Γνώσης & Ευφυούς Πληροφορικής του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο πλαίσιο του προγράμματος “HERMES” – «Η αποκατάσταση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως πολλαπλασιαστικός παράγοντας για την πολιτιστική ενδυνάμωση του κοινωνικού πλαισίου» (https://www.hermes-culture.eu/), το οποίο χρηματοδοτείται από το Διασυνοριακό Πρόγραμμα «INTERREG Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020» και υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας.
Τον κύκλο των ομιλητών άνοιξε η κα. Σπυριδούλα Χουλιάρα, έφορος της Βιβλιοθήκης του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου Άρτης «ο Σκουφάς».
Η ίδια, αφού ευχαρίστησε τους συντελεστές των Θεατρικών Εργαστηρίων HERMES, τόνισε τη σημασία της ανάληψης αυτών των πρωτοβουλιών για την ανάδειξη του πολιτισμικού δυναμικού της πόλης της Άρτας. Επίσης, στάθηκε στη μεγάλη συμμετοχή των Αρτινών, οι οποίοι αγκάλιασαν όλες αυτές τις εκδηλώσεις.
O κ. Χρυσόστομος Στύλιος, καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Επιστημονικός Υπεύθυνος του έργου HERMES πραγματοποίησε έναν σύντομο απολογισμό των Θεατρικών και Μουσικών Εργαστηρίων HERMES. Επίσης, αναφέρθηκε στη διεπιστημονική σύμπραξη του Εργαστηρίου Γνώσης & Ευφυούς Πληροφορικής του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, μια σύμπραξη η οποία οδήγησε στην ίδρυση της Χορωδίας και της Συμφωνικής Ορχήστρας του συγκεκριμένου Τμήματος. Κλείνοντας, μίλησε για την ανάγκη διασύνδεσης των Τμημάτων του Πανεπιστημίου με συλλόγους και φορείς της πόλης, ώστε να αξιοποιηθούν πλήρως οι δυνατότητές τους.
Η κα. Κατερίνα Σχισμένου, Υπεύθυνη προγράμματος Θεατρικών Εργαστηρίων HERMES και φιλόλογος, αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο του ποιητή της ελευθερίας Κώστα Κρυστάλλη, στη θυσία της γυναίκας του Πρωτομάστορα του Γεφυριού της Άρτας, στο ταξίδι επιστροφής της Ελένης Δούκαινας Αγγελίνας και συνολικά στην ανάγκη ανάδειξης της τοπικής ιστορίας, καθώς και στη σημασία των συγκεκριμένων θεατρικών έργων για την τοπική κοινωνία, μιας και όλα τα έργα βασίζονταν ακριβώς σε ρωγμές της τοπικής ιστορίας. Επίσης, αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο του θεάτρου ως μια μορφή διαχρονικής έκφρασης.
Οι διδάσκοντες των Θεατρικών Εργαστηρίων HERMES παρουσίασαν τον απολογισμό των επιμορφωτικών σεμιναρίων που πραγματοποιήθηκαν κατά τα έτη 2021 έως και 2023 και κορυφώθηκαν με τις τρεις θεατρικές παραστάσεις:
● Τμήμα Εφήβων (2021-2022): Εκδήλωση αφιερωμένη στην ποίηση του Κ. Κρυστάλλη με τίτλο «Το Σκονισμένο Μπαούλο»
● Τμήμα Ενηλίκων (2021-2022): «Η Θυσία του Πρωτομάστορα»
● Τμήμα Ενηλίκων (2022-2023): «Ελένη Αγγελίνα Δούκαινα»
Η σκηνοθέτης των θεατρικών παραστάσεων «Το Σκονισμένο Μπαούλο» και «Η Θυσία του Πρωτομάστορα» Έλλη Μάνθα αναφέρθηκε στη συνεκτικότητα του θεάτρου καταλήγοντας πως το θέατρο μας ενώνει.
Η πρωταγωνίστρια της παράστασης «Ελένη Αγγελίνα Δούκαινα», κα. Ζηνοβία Μήτση, η οποία μίλησε εκ μέρους του σκηνοθέτη της παράστασης κ. Σωτήρη Σαρλή, αποκάλυψε ότι το θεατρικό έργο «Ελένη Αγγελίνα Δούκαινα» έλαβε μέρος στο δεύτερο πανελλήνιο διαγωνισμό μονολόγου επί σκηνής που διοργανώνει η Ένωση Ελλήνων Σεναριογράφων και ανάμεσα στις 130 συμμετοχές πανελληνίως βρέθηκε μεταξύ των δέκα καλύτερων πρώτων έργων.
Τις εντυπώσεις έκλεψε η απαγγελία από κ. Καράλη του «Σταυραετού» του Κώστα Κρυστάλλη, που κέρδισε το θερμό χειροκρότημα του κοινού.
Τον κύκλο των ομιλητών έκλεισε ο κ. Νικόλαος Μπανταλούκας, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου “ΣΚΟΥΦΑΣ”.
Στο τέλος της εκδήλωσης ακολούθησε η βράβευση των συμμετεχόντων που παρακολούθησαν επιτυχώς τα θεατρικά εργαστήρια εφήβων και ενηλίκων “HERMES”.
Σχετικά με το έργο HERMES, εκείνο έχει σαν στόχο την ενίσχυση της συνέργειας μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών φορέων για την προώθηση και ενίσχυση της κοινής κοινωνικής και πολιτιστικής ταυτότητας της Απουλίας και της Ηπείρου, μέσω ολοκληρωμένων παρεμβάσεων, που περιλαμβάνουν έργα υποδομής και παρεμβάσεις προσβασιμότητας σε αρχαιολογικούς χώρους αλλά και ιδιαίτερα βιώσιμες καινοτόμες πολιτιστικές υπηρεσίες. Στο πλαίσιο του έργου, μέσω του θεάτρου, της μουσικής και των εικαστικών τεχνών, αξιοποιώντας Καινοτόμα Τεχνολογικά Εργαλεία Πληροφορικής, θα επιτευχθεί η προβολή της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς και των σημαντικότερων πολιτιστικών μνημείων και τόπων ενδιαφέροντος αλλά και η εκπαίδευση σε κοινές μουσικές και θεατρικές παραδόσεις.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Έργο HERMES, επικοινωνήστε: 26810 50234 και contact@kic.uoi.gr.
Επίσης, μπορείτε να επισκεφθείτε τον ιστότοπο του Εργαστηρίου Γνώσης & Ευφυούς Πληροφορικής: kic.uoi.gr.