Παρουσίαση του Έργου “InClust”
Στις 17 Ιουλίου στο Συνεδριακό Κέντρο του Επιμελητηρίου Άρτας, Κ. Αιτωλού και Ν. Πριόβολου, έγινε η παρουσίαση του έργου LOCAL CLUSTERS & SOCIAL ENTERPRISES INCUBATORS IN THE FIELDS OF CULTURE / TOURISM & FOLK TRADITION (InClust) με θέμα τη δημιουργία Cluster Πολιτιστικής και Δημιουργικής Βιομηχανίας στην περιοχή της Άρτα
Στόχος του έργου InClust, το οποίο έχει ενταχθεί και χρηματοδοτείται από το διασυνοριακό Πρόγραμμα Interreg Ελλάδα – Αλβανία 2014 – 2020, είναι η ενίσχυση σε τοπικό επίπεδο της ανάπτυξης της Δημιουργικής βιομηχανίας στις περιοχές παρέμβασης του έργου, δηλ από την Ελλάδα στην Άρτα και στη Κέρκυρα και από την Αλβανία, στην Αυλώνα και στη Κορυτσά. Το έργο INCLUST εστιάζει στην υποστήριξη της Ανάπτυξης Συνεργατισμών (Clusters) και Θερμοκοιτίδων Κοινωνικών Επιχειρήσεων στους τομείς του Πολιτισμού του Τουρισμού και της Λαϊκής Παράδοσης, με κύριο στόχο την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στους τομείς αυτούς.
Επικεφαλής εταίρος είναι η Αναπτυξιακή Εταιρία ΑΜΒΡΑΚΙΑ του Επιμελητηρίου Άρτας. Οι υπόλοιποι εταίροι του έργου είναι, από την Ελλάδα το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, η ΑΜΚΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΡΙΩΝ ΤΡΙΤΩΝ και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και από την Αλβανία η Αναπτυξιακή Εταιρία Auleda και ο Δήμος Κορυτσάς.
Η εκδήλωσηξεκίνησε με χαιρετισμό του κ. Ιωάννη Γκολομάζο, Προέδρος της «Αμβρακία Αναπτυξιακή» και του Επιμελητηρίου Άρτας και με μία σύντομη παρουσίαση του έργου InClustαπό την κ. Αντουέλα – Έλλη Βαγγέλη, Υπεύθυνης του Έργου. Στη συνέχεια οκ. Σύρος Κοσκοβόλης, Υπεύθυνος της Μονάδας Σχεδιασμού & Υλοποίησης Εθνικών και Κοινοτικών Προγραμμάτων του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών) παρουσίασε μια ολοκληρωμένη μεθοδολογική προσέγγιση στη δημιουργία Συνεργατικών Σχηματισμών (Clusters) και έκανε αναφορά σε μια σειρά καλών πρακτικών από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών. Ακολούθησε οκ. Γιώργος Κοκκώνης, Μουσικολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητήςτου Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο οποίος παρουσίασε και ανέλυσε στους συμμετέχοντες στην Εκδήλωση τα Διαδραστικά Αρχεία Μουσικής και τις εμπειρικές συνθήκες «ανάγνωσης».
Η Εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση τουκ. Κώστα Σκριάπα, Οικονομολόγου – Σύμβουλου Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας, Προέδρου του ΔΣ του Δικτύου “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” και Μέλους του Περιφερειακού Συμβουλίου Καινοτομίας Θεσσαλίας – RIS3,ο οποίος ανέλυσε τον ρόλο των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών στην ανάπτυξη της Πολιτιστικής και Δημιουργικής Βιομηχανίας και ειδικότερα την περίπτωση του βραβευμένου Δικτύου Συλλόγων Επαρχίας Ελασσόνας και Αποδήμων “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ”, φορέας με πλούσια δραστηριότητα σε διεθνή κλίμακα σε σχετικές εκδηλώσεις και δράσεις. Ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση και ελαφρύ γεύμα μετά το τέλος των εισηγήσεων.