Μαύρος, σαν τα… ράσα!!!

Ήμουν σε στέκι του κάμπου, όταν παρουσιάζεται φουριόζος φίλος, καλός…. «σε ήθελα», μου λέει, «γράψε κάτι γιατί χαθ’καμαν»!!!
«Τι, έγινε, του λέω, δεν πάμε καλά»; «Τι καλά, μου απαντά, ο «μαύρος αλευρώδης» έπνιξε τους μπαξέδες… δεν θα μείνει τίποτα…».

«Που έφτασε;» ξαναρωτάω… «παντού, μου λέει… να πήγαινε στη γέφυρα στο Νεοχώρι… ότι περιβόλια έμειναν, είναι περισσότερο μαύρα κι από τα ράσα του παπά»!!!!

Πράγματι, πήγα… το θέαμα, από ψηλά είναι λυπηρό… οι πορτοκαλιές στέκουν μαύρες, ολόμαυρες, σε λίγο δεν θα υπάρχουν… κάτι πρέπει να γίνει… ο «μαύρος αλευρώδης», απειλεί με βίαιη αλλαγή στις καλλιέργειες της περιοχής μας… στη Κέρκυρα έχει καταστρέψει όλα σχεδόν τα οπωροφόρα δέντρα….

Δυστυχώς η καταπολέμηση του εντόμου που ονομάζεται «μαύρος ακανθώδης αλευρώδης» είναι δύσκολη…
Αντέχει στα φυτοφάρμακα και όπως λένε οι ειδικοί, μένει η βιολογική αντιμετώπιση της ασθένειας… δηλαδή με την εισαγωγή ενός νέου εντόμου – παράσιτου, το οποίο θα πρέπει να εξαπλωθεί στο περιβάλλον…

Κι αυτό όμως είναι δύσκολο, αφού κάποιες προσπάθειες απέτυχαν… θεωρώ πως αν καταστραφούν τα περιβόλια, δύσκολα θα ξαναφυτευτούν….

*****Αν σε αυτό προσθέσεις και την ακαρπία σε πορτοκάλια, μανταρίνια, ελιές, ο χειμώνας θα είναι μαύρος για την Άρτα… μη σου πω, πατριώτη, περισσότερο μαύρος κι απ’ τα ράσα του παπά…

Εκτός από το ψωμί ψωμάκι, θα πούμε και το λάδι λαδάκι φέτος… η ξηρασία και η περιβαλλοντική διαταραχή στη νότια Ευρώπη έχουν μειώσει δραστικά την παραγωγή ελαιολάδου στις δύο μεγαλύτερες παραγωγούς χώρες, την Ισπανία και την Ιταλία, έχουν αυξηθεί από 50% έως 80% οι τιμές εκεί και στις άλλες χώρες παραγωγούς, μαζί και η Ελλάδα, και έχει διπλασιάσει η ζήτηση και η τιμή του στην Τουρκία.

Εξ ου και η μάλλον πρωτοφανής απόφαση της γειτονικής χώρας να απαγορεύσει τις εξαγωγές ελαιολάδου χύμα ή σε βαρέλια μέχρι να αρχίσει η νέα συγκομιδή σε 3-4 μήνες. Αν το στάρι είναι το πετρέλαιο της διατροφικής κρίσης, το ελαιόλαδο εξελίσσεται στον χρυσό της… κι εμείς φέτος, δεν έχουμε ούτε λαδάκι….

Κόντρα στην παράδοση…

Η Λαϊκή Συνέλευση στους Μελισσουργούς είναι μια παράδοση που κρατά πολλά χρόνια… φέτος με απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου και με την σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου Κ. Τζουμέρκων, η Λαϊκή Συνέλευση ματαιώνεται… τι είχε συμβεί;

Στις 6 Αύγουστου 2023 ήταν προγραμματισμένη να διεξαχθεί στην πλατεία Μελισσουργών στα καφενεία, η καθιερωμένη ετήσια Λαϊκή Συνέλευση. Λόγω των καιρικών συνθηκών , μικρής ψιχάλας, υπήρξε ο προβληματισμός αναβολής της για το επόμενο Σάββατο λόγω του ότι την επομένη Κυριακή διεξάγεται στην Άγναντα η 17η Παντζουμερκιώτικη Συνδιάσκεψη .

Όπως μας μεταφέρουν παραβρισκόμενοι στη συγκέντρωση παρόλο που μετά από λίγο οι καιρικές συνθήκες καλυτέρευσαν και όλοι οι παρευρισκόμενοι στην πλατεία περίμεναν να διεξαχθεί η Λαϊκή Συνέλευση, ο Πρόεδρος και τα μέλη του τοπικού συμβουλίου Μελισσουργών με τον παρευρισκόμενο δήμαρχο πήραν απόφαση να μην πραγματοποιηθεί η Λαϊκή Συνέλευση παρά την αντίθετη επιθυμία των κατοίκων που ήθελαν να διεξαχθεί…

Και όχι μόνο αυτό, άλλα αποφάσισαν και την οριστική ματαίωση αυτής και την μη αναβολή της για το επόμενο Σάββατο που ήταν η αρχική σκέψη αν βέβαια συνεχιζόταν οι άσχημες καιρικές συνθήκες. Μετά την απόφαση αυτή για οριστική ματαίωση της Λαϊκής Συνέλευσης και μετά την οργή και τις αποδοκιμασίες κατοίκων ο Πρόεδρος και τα μελή του τοπικού συμβουλίου και ο δήμαρχος αποχώρησαν από την πλατεία.

Βέβαια, αμέσως δημιουργήθηκε Ομάδα Πρωτοβουλίας που συγκέντρωσε ήδη εκατοντάδες υπόγραφες για να διαξευχθεί η προγραμματισμένη για φέτος Λαϊκή Συνέλευση το επόμενο Σάββατο 12 Αυγούστου στις 10,00 στην πλατεία που κάθε χρόνο διεξάγεται προσκαλώντας το τοπικό συμβούλιο και τον δήμαρχο να παρευρεθούν σε αυτή.

Νομίζω πως τέτοιες παραδόσεις δεν μπορεί να καταργούνται, έστω κι αν ορισμένες φορές η διεξαγωγή τους μπορεί να είναι δύσκολη για τους τοπικούς άρχοντες… οι καιροί δεν ενδείκνυνται για κόντρες και για αντιπαλότητες, με επίδικο τους θεσμούς και τις παραδόσεις….

Ίσαμε το μπόι μας…
Στις εκλογές αυτές, πατριώτες, τα ψηφοδέλτια θα είναι ίσαμε το μπόι μας…καθότι, οι πανέξυπνοι που πρότειναν να φτάνουν τους 150% οι υποψήφιοι, δεν μέτρησαν πως θα καταγραφούν…

Τώρα που βγήκε το ΦΕΚ που ορίζει τα τυπικά για τις διαστάσεις των ψηφοδελτίων των εκλογών για Δήμους και Περιφέρειες, τραβάνε τα μαλλιά τους… Όπως λένε πολλοί τυπογράφοι έμπειροι σε προεκλογικές εκτυπώσεις, τα ψηφοδέλτια σε πολλούς μεγάλους Δήμους της χώρας, θα φτάσουν το μυθικό μήκος του ενός μέτρου και 15 εκατοστών!!!

Σκέψου πατριώτη έναν μεγάλο άνθρωπο να πάρει 5-6 ψηφοδέλτια τέτοιου μεγέθους και να ψάχνει να βρει ποιους υποψηφίους θα «σταυρώσει»; Γι’ αυτό, έλεγα προχθές, προς υποψήφιους του facebook, πως αν δεν μοιράσεις σταυρωμένα ψηφοδέλτια, σταυρό δεν βλέπεις….

Στον απολογισμό των 9 χρόνων του Δημάρχου Αρταίων Χρήστου Τσιρογιάννη. Εδώ με τον καλό μου φίλο, τον Γιάννη Κατέρη, που είναι ξανά υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος και δίνει τον αγώνα του, που θεωρώ πως θα είναι επιτυχημένος, αφού ο Γιάννης έχει αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια πως η παρουσία του στο Περιφερειακό Συμβούλιο είναι χρήσιμη και αποτελεσματική.

Ν.Α.Σ.