Ανταμώματα και Συνδιασκέψεις Ετεροδημοτών

ΒΗΜΑ ΣΗΜΕΙΩΤΟΝ

Τι είπαν στη Δαφνωτή

Τι ακούστηκε στην Άγναντα

 

Μια επανάληψη γνωστών αιτημάτων που εδώ και χρόνια βρίσκονται στην ατζέντα των Συλλόγων της Αποδημίας και τα οποία δεν έχουν βρεί το δρόμο της υλοποίησης, ήταν στο κέντρο των ομιλιών στο 4ο Αντάμωμα Αποδήμων στη Δαφνωτή, αλλά και στην 17η Συνδιάσκεψη για τα Τζουμέρκα που έγινε στην Άγναντα.
Αιτήματα όπως η παράκαμψη Αμμοτόπου και η σύνδεση με την Ιονία οδο, η βελτίωση του δρόμου Ροδαυγή-Γέφυρα Πλάκας, η λίμνη του φράγματος Πουρναρίου, οι δρόμοι που όλο γίνονται και όλο ίδιοι μένουν, οι γνωστές προτάσεις για ανάπτυξη των τομέων, ήταν όσα ακούστηκαν από τους ομιλητές, άλλα αναλυτικά και άλλα εν περιλήψει.
Το νέο έργο που εντάσσεται πλέον στις συζητήσεις για την ανάπτυξη του ορεινού αυτού όγκου είναι το λεγόμενο
«Το δαχτυλίδι των Τζουμέρκων», που κυρίως περιλαμβάνει την σήραγγα Μελισοουργοί-Θεοδώριανα με την προοπτική να ενώσει όλα τα υπόλοιπα χωριά με ένα δρόμο γύρω από τα Τζουμέρκα.
Να σημειωθεί δε πως ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης ενημέρωσε πως η σύνδεση της Ιόνιας οδού από το Τέροβο ως τα Πηγάδια η οποία ήδη δόθηκε σε προσωρινή κυκλοφορία, ολοκληρώθηκε η νέα τσιμεντένια γεφυρα Πλάκας, ενώ η βελτίωση του δρόμου Μονολιθι-Ροδαυγή Άρτας, είναι στον αέρα ο διαγωνισμός.

 

Στα ΑΓΝΑΝΤΑ του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων

η 17η Παντζουμερκιώτικη Συνδιάσκεψη
Στα ΑΓΝΑΝΤΑ του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων έγινε εφέτος η 17η Παντζουμερκιώτικη Συνδιάσκεψη για την ανάπτυξη των Τζουμέρκων. Οργανώθηκε από την Ομοσπονδία Αδελφοτήτων Τζουμερκιωτών Αθήνας σε συνεργασία με τους Δήμους Κεντρικών Τζουμέρκων, Βορείων Τζουμέρκων και Αρταίων.
Οι ομιλητές κατέθεσαν απόψεις και προτάσεις για την ανάπτυξη της περιοχής των Τζουμέρκων, αρκετές εκ των οποίων αποτελούν πάγια αιτήματα πολλών χρόνων και που δεν έχουν βρεί διέξοδο.

Περιφερειάρχης
Στην Συνδιάσκεψη παραβρέθηκε ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης που σε ανάρτησή του ανέφερε πως «στην 17η Παντζουμερκιώτικη Συνδιάσκεψη για την ανάπτυξη των Τζουμέρκων στην οποία παραβρέθηκα και είχα τη δυνατότητα να μιλήσω με τους εκπροσώπους της Ομοσπονδιας Αδελφοτήτων Τζουμερκιωτών Αθήνας, φορείς της περιοχής και κατοίκους ανέφερα οτι η Περιφέρεια έχει δείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον της για την περιοχή των Τζουμέρκων, υλοποιώντας μεγάλα έργα που θα δώσουν άλλη προοπτική στον τόπο. Η σύνδεση της Ιόνιας οδού από το Τεροβο ως τα Πηγάδια η οποία ήδη δόθηκε σε προσωρινή κυκλοφορία, η ολοκλήρωση της γεφυρας Πλάκας, η δημοπράτηση του έργου Πηγάδια-γέφυρα Πλάκας, η βελτίωση του δρόμου Μονολιθι-Ροδαυγή Άρτας (είναι στον αέρα ο διαγωνισμός) και πολλές ακόμη παρεμβάσεις που έγιναν ή βρίσκονται σε εξέλιξη θα αλλάξουν την εικόνα ολόκληρης της περιοχής. Έχουμε βοηθήσει όμως και σε θέματα που δεν είναι αρμοδιότητας της Περιφέρειας και προσπαθούμε να είμαστε αποτελεσματικοί, γιατί καταλαβαίνουμε την αγωνία του κόσμου. Χρειάζεται δουλειά και συνεχής προσπάθεια σε συνεργασία με όλους. Συγχαρητήρια στην Ομοσπονδία Τζουμερκιωτων και στους Δήμους Αρταίων, Βορείων και Κεντρικών Τζουμέρκων για την χρήσιμη αυτή εκδήλωση.

Γιώργος Στύλιος
Στα Άγναντα, στην 17η Παντζουμερκιώτικη Συνδιάσκεψη “ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ”, παραβρέθηκε και ο πρώην υφυπουργός και βουλευτής Άρτας της ΝΔ Γιώργος Στύλιος που ενηεμ΄ρωσε ότι «Αναφέρθηκα σε όσα είπαμε και κάναμε αυτά τα χρόνια. Θα συνεργαστώ με όλους τους φορείς για να αναζωογονήσουμε τα χωριά μας, την επόμενη μέρα. Συγχαρητήρια στους #ΟμοσπονδίαΤζουμερκιωτών και στους Δήμος Αρταίων, Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων και ΔΗΜΟΣ Βορείων Τζουμέρκων για την διοργάνωση της συνδιάσκεψης!

Χρήστος Τσιρογιάννης
Ο εκ των συνδιοργανωτών Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης μιλώντας στη συνδιάσκεψη μεταξύ άλλων ανέφερε στην τοποθέτηση του τα εξής:
1. Την άμεση ολοκλήρωση των διαδικασιών για την ορεινή διάσωση με επίγεια και εναέρια μέσα.
2. Την αναγκαιότητα για την κατασκευή του περιμετρικού δακτυλίου των Τζουμέρκων (σύνδεση Μελισσουργοί-Θεοδώριανα).
3. Την παράκαμψη Αμμοτοπου και την σύνδεση με την Ιονία οδο.
4. Την βελτίωση του δρόμου Ροδαυγή-Γέφυρα Πλάκας
5. Την χρηματοδότηση έργων για την ανάπτυξη της παραλιμνιας περιοχής του Πουρναρίου.
Όλοι μαζί, φορείς, ομοσπονδίες και αδελφότητες θα τα καταφέρουμε!».