Παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση
Ολοκληρώθηκε η τριήμερη συζήτηση επί των Προγραμματικών Δηλώσεων της Κυβέρνησης
Με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση ολοκληρώθηκε σήμερα στις 10:30 μ.μ. η συζήτηση επί των Προγραμματικών Δηλώσεων, στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων.
Στην ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη ψήφισαν και οι 300 βουλευτές. Ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση έδωσαν 158 βουλευτές που εκλέχθηκαν με τη ΝΔ, ενώ αρνήθηκαν ψήφο εμπιστοσύνης 142 βουλευτές από τα πέντε κόμματα της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής, Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, Ελληνική Λύση και Μέρα25).
Η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης με βάση το άρθρο 84 του Συντάγματος και το άρθρο 141 του Κανονισμού.
Όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνος Τασούλας στις 3 ημέρες ανάγνωσης των Προγραμματικών Δηλώσεων της Κυβέρνησης, μίλησαν 108 βουλευτές, οι 6 Πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και οι αντίστοιχοι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, 33 υπουργοί και δύο πρώην Πρόεδροι Κοινοβουλευτικών Ομάδων. Συνολικά τοποθετήθηκαν 155 ομιλητές. Η διάρκεια των συνεδριάσεων ξεπέρασαν τις 31 ώρες, όταν στις δύο προηγούμενες συζητήσεις επί των Προγραμματικών Δηλώσεων, μετά τις εκλογικές αναμετρήσεις του 2015, είχαν μιλήσει 74 και 99 βουλευτές αντίστοιχα σε συνεδριάσεις συνολικής διάρκειας 29 ωρών. Μεταπολιτευτικά η μέση διάρκεια των συνεδριάσεων κυμάνθηκε στις 20 ώρες.
Μητσοτάκης: δεν θα διαψεύσουμε τις προσδοκίες του λαού
Τα τρία πρώτα νομοσχέδια για το κράτος, το φορολογικό και το πανεπιστημιακό άσυλο έρχονται άμεσα στη Βουλή – Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε εξάμηνο νομοθετικό μαραθώνιο – Μόλις φανεί η μεταρρυθμιστική δυναμική η διαπραγμάτευση για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων
«Η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων θα είναι εφικτή όταν αποδείξουμε έμπρακτα την μεταρρυθμιστική μας δυναμική», επανέλαβε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του με την οποία έκλεισε την τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης που ολοκληρώθηκε με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τους 158 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε με έμφαση την πρόθεσή του να τηρήσει όλες τις προεκλογικές δεσμεύσεις που ανέλαβε. «Η ευθύνη μας και η ευθύνη η δική μου προσωπικά είναι βαριά», επεσήμανε. «Την αναλαμβάνουμε όμως με πλήρη συναίσθηση της σημασίας της αποστολής μας. Δεν θα διαψεύσουμε τις προσδοκίες των πολιτών. Λάθη θα γίνουν, αλλά δεν πρόκειται να αμφισβητηθεί ποτέ η προσήλωσή μας στον κεντρικό στόχο. Και προσωπικά δεν θα επιτρέψω στον εαυτό μου να περάσει ούτε μια μέρα στην οποία δεν θα αξιοποιήσω την δύναμη που μου έδωσαν οι πολίτες για να κάνω την ζωή των Ελλήνων καλύτερη».
Ο κ. Μητσοτάκης εξήρε το ήπιο κλίμα μέσα στο οποίο διεξήχθη η τριήμερη συζήτηση, επισημαίνοντας ότι το συναντά πρώτη φορά κατά την τελευταία δεκαπενταετία που είναι στο Κοινοβούλιο. Ο ίδιος, ωστόσο, δεν άφησε αναπάντητες τις βολές που δέχθηκε και αντεπιτιθέμενος απέρριψε την κριτική που του ασκήθηκε από την αντιπολίτευση και κυρίως από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα και τον επικεφαλής του ΜέΡΑ 25 Γιάνη Βαρουφάκη: «Στη δική μας περίπτωση θα διακρίνετε απόλυτη συνέπεια λόγων και έργων», είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας στον προβληματισμό του τελευταίου και στις αιχμές ότι άλλαξε διαπραγματευτική στρατηγική. «Είχα πει λοιπόν προεκλογικά, κ. Τσίπρα, ότι η μείωση των πλεονασμάτων θα είναι εφικτή όταν αποδείξουμε έμπρακτα την μεταρρυθμιστική μας δυναμική», είπε, προσθέτοντας: «Αυτό είχαμε πει προεκλογικά και σε αυτό εμμένουμε σήμερα».
Τσίπρας: Γιατί καταψηφίζουμε
Ο κ. Τσίπρας νωρίτερα στην ομιλία του υπερασπίστηκε το έργο που έκανε η κυβέρνησή του, ενώ απέδωσε το ήπιο κλίμα που επικράτησε στη Βουλή στη στάση του κόμματός του που, όπως είπε, δεν κάνει αντιπολίτευση όπως αυτή που έκανε τα προηγούμενα η Νέα Δημοκρατία.
Διαμαρτυρήθηκε, μάλιστα, επειδή ο πρωθυπουργός υποστηρίζει σε συνεντεύξεις του ότι στις εκλογές ηττήθηκε ο λαϊκισμός, υποστηρίζοντας ότι λαϊκίστικη ήταν η αντιπολιτευτική τακτική που ακολούθησε ο κ. Μητσοτάκης.
Καταλήγοντας, ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει τις προγραμματικές δηλώσεις και γιατί διαφωνεί επί της ουσίας με όσα ευθέως ειπώθηκαν, αλλά κυρίως διότι ανησυχεί βαθιά «για όσα επιμελώς αποκρύφθηκαν, για όσα επιμελώς δεν ειπώθηκαν» στις συνεδριάσεις της Βουλής.