Ακτινίδιο: Διακινήθηκαν φορτία με ακατάλληλο προϊόν στην Ολλανδία
Σε παράνομες κοπές ακτινιδίων ποικιλίας Τσεχελίδης, τα οποία αυτή την περίοδο δεν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις ωριμότητας ή εμπορικής ποιότητας, κατά παράβαση της υφιστάμενης ΚΥΑ, προχώρησαν ορισμένοι έμποροι, οι οποίοι διακίνησαν και εξήγαγαν ποσότητες στην Ολλανδία.
Την παραπάνω αποκάλυψη κάνει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Φρούτων και Λαχανικών Incofruit Hellas, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που είχε λίγες μέρες πριν. Μάλιστα, τα άγουρα αυτά φορτία με τις ποσότητες ελληνικών ακτινίδιων καταγράφονται στο δελτίο τιμών Fruitsalesprices.com 33ης εβδομάδος (14/8-20/8) στην Ολλανδία. Ως πράξη υπονόμευσης της φήμης των ελληνικών ακτινιδίων χαρακτηρίζουν την εξαγωγή ανώριμων καρπών, χαρακτηρίζουν οι εξαγωγείς, με δήλωση του ειδικού συμβούλου του Συνδέσμου Εξαγωγέων Φρούτων και Λαχανικών Incofruit Hellas Γιώργος Πολυχρονάκης.
«Αυτή η πρόωρη συγκομιδή είναι μια πράξη ανευθυνότητας, η οποία απειλεί έως και «υπονομεύει» τις προοπτικές μιας προσπάθειας προώθησης των εξαγωγών των ακτινιδίων, που επί τρία συνεχή χρόνια καταγράφουν ρεκόρ εξαγωγών», επισημαίνει ο κ. Πολυχρονάκης.
Σημειώνεται ότι αυτές οι αποστολές δεν αναγγέλθηκαν ως προβλέπεται στο Μητρώο Εμπόρων Νωπών Οπωροκηπευτικών (ΜΕΝΟ) προκειμένου να υποστούν τους απαραίτητους ελέγχους ποιότητας.
Η συγκομιδή του καρπού νωρίτερα χωρίς να πληροί τις κατάλληλες προδιαγραφές ωριμότητας, (δηλ. βαθμούς ωρίμανσης 6,2ο Brix, μέση περιεκτικότητα ξηράς ουσίας 15%, που προβλέπεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία) είναι «μια πραγματική απερισκεψία και εμφανής ανευθυνότητα, η οποία μπορεί να καταστρέψει την εν όψει εμπορική περίοδο αποθαρρύνοντας τους πελάτες μας για επαναλαμβανόμενες αγορές με ότι θα σημάνει αυτό για την ελληνική οικονομία πολύ περισσότερο που εφέτος απαιτείται η ποιότητα των εξαγομένων προϊόντων μας να διατηρείται στα υψηλότερα επίπεδα», σημειώνει.
Έτσι ο Σύνδεσμος των εξαγωγέων ζητά να:
1) Κινητοποιηθούν οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές για έλεγχο των διακινηθέντων ή διακινουμένων προς εξαγωγή ακτινιδίων ελεγχθούν εκτός των φορολογικών και τα σχετικά συνοδευτικά τυχόν εκδοθέντα πιστοποιητικά συμμόρφωσης και φυτουγείας
2) Αναζητηθούν και ελεγχθούν οι παραγωγοί προμηθευτές των εν λόγω προϊόντων αν και κατά πόσο είναι καλλιεργητές ακτινιδίων ποικιλίας Τσεχελίδης που θα πρέπει να αναγράφεται στα πιστοποιητικά ,και
3) Ελεγχθούν οι τυχόν υπάρχουσες αναλύσεις ή αν όχι διενεργηθούν αναλύσεις των εξαχθέντων ή εξαγομένων φορτίων ως προς την ύπαρξη των προβλεπομένων ορίων για σάκχαρα και ξηρά ουσία
«Τα παραπάνω πρέπει να ερευνηθούν, άμεσα ως προβλέπονται στις σχετικές διατάξεις προκειμένου να μη δυσφημισθούν τα ελληνικά ακτινίδια και χαθούν για τα ελληνικά οπωροκηπευτικά προϊόντα αγορές-πελάτες της χώρας μας», επισημαίνει ο κ. Πολυχρονάκης.