ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Από  Τρίτη 22/08/2023 στην περιοχή της Ηπείρου επικρατούν δυσμενείς ατμοσφαιρικές συνθήκες σε συνδυασμό με έντονη οσμή καπνού. Το φαινόμενο συνεχίζεται και σήμερα Τετάρτη 23/08/2023 σε χαμηλότερες συγκεντρώσεις, χωρίς όμως να βρίσκεται στα επιθυμητά επίπεδα.
Μεταφερόμενες αέριες μάζες από τα ενεργά μέτωπα πυρκαγιών του Έβρου, έφτασαν μέχρι την περιοχή μας υπενθυμίζοντας πως η μεταφερόμενη ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά, υγειονομικά, κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα, καθώς προκαλεί κάθε χρόνο περίπου 400.000 πρόωρους θανάτους καθιστώντας την ατμοσφαιρική ρύπανση τον σημαντικότερο περιβαλλοντικό κίνδυνο για την υγεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Η ακόλουθη εικόνα του ευρωπαϊκού δορυφόρου METEOSAT-11 που επεξεργάστηκε η μονάδα METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αποτυπώνει τη δριμύτητα των δασικών πυρκαγιών που είναι ενεργές έως αυτή την ώρα (Τρίτη 22/08/2023 17:25), με τον πυκνό καπνό να έχει καλύψει τον ορίζοντα αρκετών περιοχών της χώρας μας, μέσα στις οποίες βρίσκεται και η Ήπειρος. Οι συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων PM2.5 κινούνται σε όλες τις περιοχές τις Ηπείρου πάνω από το επιτρεπτό ανθρώπινο όριο έκθεσης των 25 μg/m3 (https://environment.ec.europa.eu/topics/air_en).

Πιο συγκεκριμένα οι υψηλότερες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων PM2.5 (μg/m3) ανά περιοχή σημειώθηκαν:
Άρτα: 205,7 (μg/m3)
Ιωάννινα Ανατολή: 186,1 (μg/m3)
Ιωάννινα Κέντρο: 174,8 (μg/m3)
Πέρδικα Θεσπρωτίας: 181,8 (μg/m3)
Υπενθυμίζεται πως η έκθεση σε αυξημένες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματίων βλάπτει τον ανθρώπινο οργανισμό προκαλώντας πλήθος καρδιακών και αναπνευστικών παθήσεων, αλλά και μεταβολές στο αμυντικό του σύστημα, ζημιές στο μυϊκό ιστό, καρκίνο, ακόμα και πρόωρο θάνατο. Κίνδυνο διατρέχουν κυρίως άτομα προχωρημένης ηλικίας (άνω των 65 ετών) και παιδιά, όπως και άτομα με οικογενειακό ιστορικό, χωρίς αυτό να σημαίνει πως οι έφηβοι δεν διατρέχουν κίνδυνο.

Επισημαίνεται πως σύμφωνα με τις Δ1(δ)/ΓΠ οικ. 42685/02-07-2020 και Δ1/ΓΠ οικ. 47303/26-07-2021:
-Άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, καρδιοπαθείς, παιδιά αλλά και άτομα άνω των 65 ετών να αποφεύγουν κάθε σωματική άσκηση-δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους.
-Αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους όσο διαρκούν τα φαινομένα υψηλής ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
– Να διατηρούνται πόρτες, μπαλκονόπορτες και παράθυρα κλειστά.
Ο Σύλλογος ΜΗΠΕΡ, έχοντας αίσθημα ευθύνης απέναντι στη κοινωνία, θέλοντας να συμβάλει στην σωστή διαχείριση και προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και στη προφύλαξη της δημόσιας υγείας, συστήνει την χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους και την άμεση ενημέρωση των πολιτών από τις Αρμόδιες Αρχές.
Ο Πρόεδρος Χασκής Παναγιώτης
Η Γραμματέας Αναγνώστου Ελένη