Οι δημοτικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου ευκαιρία να αλλάξουμε πορεία

Άρθρο του Νίκου Τράμπα,
Υποψηφίου Δημοτικού Συμβούλου με τον συνδυασμό του Χριστόφορου Σιαφάκα,
“ΑΡΤΑ Υπεύθυνα ΜΑΖΙ”

Οι ερχόμενες δημοτικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου είναι κρίσιμες για τον Δήμο Αρταίων. Αποτελούν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να αλλάξουμε πορεία να συγχρονιστούμε με τα νέα δεδομένα που συνθέτουν έναν σύγχρονο Δήμο , να μπούμε σε τροχιά πολιτικής ,οικονομικής και θεσμικής ανασυγκρότησης. Γιατί κρίσιμες;
Ως γνωστόν στην δημοκρατία ο πολιτικός χρόνος είναι πάντοτε περιορισμένος και κυρίως δεν επιτρέπει πίσωγυρίσματα για την διόρθωση των επιλογών μας. Το εκλογικό σώμα θα κληθεί σε αυτές τις εκλογές να αποφασίσει για το ποιος και πως θα διαχειρισθεί την τύχη του για την επόμενη πενταετία.
Λαμβάνοντας αυτό ως δεδομένο αντιστοιχίζοντάς το με την πραγματικότητα που δημιουργήθηκε στα πολιτικά δρώμενα του Δήμου μας αντιλαμβανόμαστε ότι μετά από εννέα ολόκληρα χρόνια δημαρχίας του κ. Τσιρογιάννη η πολιτική αλλαγή -αν δεν προσβλέπουμε στην ερντογανοποίηση- είναι επιβεβλημένη. Δεν θα επικαλεστώ το κοινότυπο των δύο τετραετιών που είναι υπέρ αρκετές για έναν πρόεδρο της Αμερικής να ολοκληρώσει το έργο του πολλώ δε μάλλον για έναν δήμαρχο μιας μικρής πόλης.

Η πολιτική ανασυγκρότηση –μόχλευση είναι απαραίτητη για να δημιουργήσει κλίμα αισιοδοξίας, ελπίδας που τόσο έχουν ανάγκη οι συμπολίτες μας. Να πιστέψουν ότι κάτι θα αλλάξει σε αυτόν τον όμορφο τόπο την επόμενη ημέρα των εκλογών. Ότι κλείνει ένας κύκλος και ανοίγει ένας νέος! Ότι ήρθε η ώρα να γίνει και ένα κοντρόλ στα πεπραγμένα των εννέα χρόνων…
Η τωρινή δημοτική αρχή κρίνεται για το παραχθέν έργο της από τους πολίτες στις εκλογές του Οκτωβρίου. Όπως παραδέχθηκε στον απολογισμό του έργου του ο κ. Τσιρογιάννης διαχειρίσθηκε ως δήμαρχος 115,000,000 ευρώ από ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα ποσό διόλου ευκαταφρόνητο.
Που πήγε όμως αυτός ο πακτωλός χρημάτων και ο Δήμος μας παρέμεινε στους φτωχότερους της Ελλάδας και της Ευρώπης και οι συμπολίτες μας στους πιο απαισιόδοξους για το μέλλον τους; Ποιο μεγάλο έργο από αυτά που είχε στο πρόγραμμά του θεμελιώθηκε; Όταν λέμε μεγάλο έργο εννοούμε σαν την νέα γεφύρωση του ποταμού Αράχθου, την οριοθέτησή της κοίτης του, την αξιοποίηση του κάστρου μας, την βιομηχανική περιοχή κτλ… Κανένα!
Τα 115.000.000 ευρώ προκαλούν ίλιγγο στους συμπολίτες μας που καλούνται σε συνθήκες οικονομικής στενότητας να πληρώνουν και τα υψηλά δημοτικά τέλη! Το σίγουρο είναι ότι δαπανήθηκαν με τρόπο τουλάχιστον… ελεφρολαϊκό και ενίοτε ψηφοθηρικό. Με έργα ελάσσονος σημασίας και ευκολότερης διαχείρισης…

Ας αναλογιστούμε την από προ ολίγων ημερών έγγραφη διαμαρτυρία της Πανελλήνιας Ένωσης διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων προς τον Δήμο Αρταίων οι οποίοι ζητούσαν στα έργα ανάπλασης του Δήμου να γίνεται δεκτή η συμφερότερη οικονομικά πρόταση προκειμένου να μην υπεισέρχονται άλλοι υποκειμενικοί παράγοντες! Ειδυλλιακά πράγματα…
Ένα άλλο παράδειγμα της επικρατούσης νοοτροπίας αλλά και του τρόπου διαχείρισης του δημοσίου χρήματος αναδείχθηκε κατά λάθος σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, όταν υποψήφια θέλοντας να διαφημίσει της αθλητικές διοργανώσεις που έγιναν στην πόλη μας υπό την αιγίδα του Δήμου ,δέχθηκε ορυμαγδό σχολίων που αφορούσαν τα κόστη και εν τέλει την ανταποδοτικότητα αυτών των διοργανώσεων όταν στο ίδιο γυμναστήριο δεν παρέχεται ζεστό νερό για να κάνουν μπάνιο μετά την προπόνησή τους οι ντόπιοι αθλητές για λόγους προφανώς οικονομίας!
Σε ότι αφορά την οικονομική ανασυγκρότηση ένας σύγχρονος Δήμος έχει και λόγο αλλά και τρόπο να συμβάλλει σε αυτή. Εύκολα παραδείγματα τα Τρίκαλα και ο Βόλος. Ανέλαβαν τα δημαρχιακά ηνία άνθρωποι με σχέδιο και όραμα εκτοξεύοντας τις τοπικές οικονομίες.

Το σχέδιο της οικονομικής ανασυγκρότησης δεν προϋποθέτει αυτόματα και τεράστιους προϋπολογισμούς. Τι εννοώ;
Προσπάθησε η δημοτική αρχή να εντάξει το επιστημονικό προσωπικό του Πανεπιστημίου μας στην τοπική κοινωνία και να δημιουργηθούν οφέλη στην οικονομία μας; O κάμπος μας λ.χ απαξιώνεται από την έξαρση του μαύρου αλευρώδη. Οι αγρότες μας ως γνωστό βρίσκονται σε απόγνωση. Διοργανώθηκε μια ημερίδα από τον Δήμο , ζητήθηκε από τους καθηγητές του Τμήματος Γεωπονίας να προτείνουν ένα σχέδιο αντιμετώπισης και ψεκασμών του εντόμου έτσι ώστε να ανακοπεί η ξέφρενη πορεία του: Όχι!
Αξιοποιήθηκε η γεωγραφική θέση της πόλης μας η οποία βρίσκεται στην μέση δύο μεγάλων λιμανιών (Ηγουμενίτσας ,Πάτρας) ως κόμβος π.χ διακίνησης εμπορευμάτων; Όχι!
Αναρωτιέμαι αν έχει την πολυτέλεια ο δήμος μας να ξοδέψει την επόμενη πενταετία σε μια ατέρμονη πολιτική διαχείρισης και να φτάσουμε στις επόμενες εκλογές του 2028 να συζητάμε τα ίδια και να αναπολούμε τα τρένα και τις ευκαιρίες που χάσαμε…
Τέλος σε ότι αφορά την θεσμική ανασυγκρότηση είναι απαραίτητο οι εμπλεκόμενοι στα κοινά, να σέβονται τις θεσμικές λειτουργίες των οργάνων, να γνωρίζουν και να προασπίζουν τους θεσμούς. Ως σύμβουλος της κοινότητας του Δήμου Αρταίων βρέθηκα αντιμέτωπος με αυταρχικές συμπεριφορές που δεν συνάδουν με τον πολιτικό πολιτισμό και τις αρχές της δημοκρατίας μας…

Η ευκαιρία που μας δίνεται στις εκλογές του Οκτωβρίου για αλλαγή σελίδας είναι μοναδική. Ο Χριστόφορος Σιαφάκας κατάφερε και ένωσε στο ψηφοδέλτιο το οποίο προτείνει στους πολίτες, υποψηφίους προερχόμενους από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους πετυχαίνοντας εν συντομία την πολιτική σύνθεση που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος μας!
Δεν υπόσχεται λαγούς με πετραχήλια, δεν εκβιάζει καταστάσεις, δεν ακολουθεί την πεπατημένη. Είναι σίγουρος για το πρόγραμμά του, είναι σίγουρος για τα στελέχη του. Η ανάδειξη νέα δημοτικής αρχής ικανής να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες σχεδιασμού και υλοποίησης πολιτικών σε τοπικό επίπεδο που συντελεί στην αναβάθμιση της κοινωνικής συμβίωσης των συμπολιτών μας κρίνεται επιβεβλημένη.

*Ο Νίκος Τράμπας, κατέρχεται υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος στην ΔΕ Άρτας με την παράταξη “Άρτα υπεύθυνα Μαζί ” και τον υποψήφιο Δήμαρχο Χριστόφορο Σιαφάκα.