Το έργο του Ηπειρώτη φωτογράφου της Αντίστασης Κώστα Μπαλάφα
Αφιέρωμα -διάλεξη με ομιλητή τον Κ. Αζαδέλη
Το Σάββατο 3 Αυγούστου 2019 και ώρα 12.00 στην Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ θα πραγματοποιηθεί διάλεξη για τη ζωή και το έργο του Ηπειρώτη φωτογράφου Κώστα Μπαλάφα, από τον φωτογράφο Κυριάκο Αζαδέλη.
Η διάλεξη θα είναι ελεύθερη για το κοινό και θα πραγματοποιηθεί με ταυτόχρονη προβολή φωτογραφιών από το έργο του φωτογράφου. Θ’ ακολουθήσει συζήτηση.
Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, παρακαλούμε επικοινωνήστε με την Πινακοθήκη στο 26560- 41210.
Ποιος είναι
Ο Κώστας Μπαλάφας (1920 – 9 Οκτωβρίου 2011) ήταν σημαντικός Έλληνας φωτογράφος, γνωστός για την καταγραφή του τρόπου ζωής της ελληνικής υπαίθρου, το αλβανικό μέτωπο, την Κατοχή και τον αγώνα του ΕΛΑΣ στην Ήπειρο.
Γεννήθηκε το 1920 στην Κυψέλη Άρτας από την οποία έφυγε σε αναζήτηση εργασίας στην Αθήνα. Εργαζόμενος σε γαλακτοκομείο πατριώτη του και φοιτώντας σε νυχτερινό σχολείο μετέβη στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων και κατόπιν στην Ιταλία έως το 1939 όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη γαλακτολογία. Επιστρέφοντας στα Ιωάννινα διορίστηκε έκτακτος υπάλληλος στη Γαλακτοκομική Σχολή. Στα Γιάννενα τον βρήκε η Ιταλική εισβολή κι αργότερα η Γερμανική Κατοχή. Κατατάχτηκε στον ΕΛΑΣ ως αντάρτης-τυφεκιοφόρος, ενώ παράλληλα, φωτογράφιζε τις μάχες, τις κτηνωδίες του κατοχικού στρατού αλλά και την δύσκολη ζωή των ανθρώπων της υπαίθρου. Τον ένοπλο αντάρτικο αγώνα κατά των κατακτητών τον αποτύπωσε στο φωτογραφικό λεύκωμα “Το Αντάρτικο στην Ήπειρο” που εκδόθηκε το 1991 με πρόλογο του φίλου και συναδέλφου του Σπύρου Μελετζή.
Το 2008 δώρισε στο Μουσείο Μπενάκη το φωτογραφικό αρχείο του, που αποτελείται από 15.000 ασπρόμαυρα αρνητικά από το 1939 έως το 2000 και 60 ταινίες μικρού μήκους έτοιμες για ψηφιακή επεξεργασία, με κεντρικό θέμα τα ήθη και τα έθιμα της Ηπειρωτικής και Νησιωτικής Ελλάδας.
“Όλοι με κατηγόρησαν στην αρχή ότι φωτογραφίζω
την αθλιότητα και τη μιζέρια. Δεν έδειχνα σε κανέναν τις
φωτογραφίες μου. Πήρα το δικό μου δρόμο, αυτός είμαι.
Και νομίζω πως δεν έκανα άσχημα. Το να βγάλεις λίγα
χρυσάνθεμα, ακόμα και μια βαρκούλα που κουνιέται, δεν λέει
και σπουδαία πράγματα. Εδώ είναι ένας λαός τρανταχτός,
που πέρασε δια πυρός και σιδήρου. Από το γιαταγάνι
του Γιουσούφ αράπη και από το σκοινί του πατρο-Κοσμά.
Αυτόν το λαό φωτογραφίζω”
ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ