Όλγα Γεροβασίλη: Με κυβέρνηση ΝΔ, η ζωή στον αυτόματο

«Το τρίπτυχο: πρόληψη-αντιμετώπιση – αποκατάσταση των συνεπειών της καταστροφικής πλημμύρας χρειαζόταν στρατηγική και σχέδιο. Και αυτά απουσίαζαν από την ατζέντα της κυβέρνησης ΝΔ…. Διότι το αποτέλεσμα είναι εδώ: Η Θεσσαλία πνίγηκε και αυτό είχε προβλεφθεί. Η πρόσφατη δορυφορική φωτογραφία των πλημμυρισμένων περιοχών είναι πιστό αντίγραφο του χάρτη πρόβλεψης που περιλαμβάνεται στο κατατεθειμένο σχέδιο του 2018. Αυτό κυκλοφορεί στη δημοσιότητα και είναι προσβάσιμο από όλους» τόνισε σε συνέντευξη της η Όλγα Γεροβασίλη, Δ’ Αντιπροέδρου της ΒτΕ και βουλευτή Άρτας ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ στο Open και στην εκπομπή Ώρα Ελλάδος όπου ανέφερε και τα εξής: «Η κυβέρνηση ΝΔ ‘αποδέχεται’ την κλιματική κρίση κατόπιν εορτής και για λόγους πολιτικής επιβίωσης΄. Τα στοιχεία είναι ατράνταχτα.
Η κυβέρνηση ΝΔ, 5ο χρόνο τώρα κυβερνά:
• Αγνοώντας τα επιστημονικά δεδομένα
• Λοιδορώντας το νομοθετικό έργο που συντάχθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, (και παραδόθηκε και ιδιοχείρως στην κυβέρνηση Μητσοτάκη το 2019) με εφαρμογή του πορίσματος Γκολντάμερ και προέβλεπε τη σύσταση Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας και όχι Υπουργείο, ώστε να μην εξαρτάται η πολιτική προστασία από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία και να δρα ανεξάρτητα και σε συνέχεια.
• Νομοθετώντας προφανώς εκ του προχείρου δικό της νόμο τον Φεβρουάριο του 2020 τον οποίο έθεσε σε αναστολή δύο μήνες μετά ως ανεφάρμοστου.
• Εγκαταλείποντας έτσι τη χώρα μέχρι και σήμερα στο παρωχημένο νομοθετικό πλαίσιο του 2003 και του 2014
• Κλειδώνοντας στο συρτάρι το σχέδιο διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας της χώρας το οποίο σχέδιο κατατέθηκε και εγκρίθηκε το 2018 και όφειλε να έχει επικαιροποιηθεί το 2021
• Απεντάσσοντας, μόλις το καλοκαίρι του 2023, από τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας κονδύλια της τάξης των 800 εκ. που αφορούσαν αντιπλημμυρικά έργα υποδομών λόγω αδυναμίας έγκαιρης υλοποίησής τους».