Γιώργος Φλωρίδης στο «Βήμα»

«Οι ποινές θα είναι αναλογικές και θα εκτίονται»

Τους τρεις βασικούς άξονες που θα αποτελέσουν την «πυξίδα» των μεταρρυθμίσεων στο πεδίο της Δικαιοσύνης με στόχο την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη απονομή της παρουσιάζει και αναλύει ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης μιλώντας στο «Βήμα».
Ο ίδιος σχολιάζει ότι η χώρα μας, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για το 2020, κατέλαβε την καθόλου τιμητική 146η θέση στην παγκόσμια κατάταξη αναφορικά με τον χρόνο που απαιτείται για την επίλυση μιας δικαστικής διαφοράς.
Και αναφέρει ότι για τη βελτίωση του σημαντικού αυτού δείκτη, που συνδέεται και με τον τομέα των επενδύσεων, στις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι η ορθολογική αξιοποίηση του δυναμικού της Δικαιοσύνης, η αναδιάρθρωση των δικαστικών σχηματισμών, οι αλλαγές στον τρόπο διοίκησης των δικαστηρίων όσον αφορά τις μη δικαιοδοτικές λειτουργίες.
Αποκαλύπτει μάλιστα ότι στο «τραπέζι» των συζητήσεων βρίσκεται ήδη το ενδεχόμενο τα διαχειριστικά θέματα όπως οι προμήθειες, επισκευές, συντηρήσεις κτιρίων να φύγουν από την αρμοδιότητα των διοικήσεων των δικαστηρίων και να περάσουν σε άλλα πρόσωπα.
«Τα τρία εμβληματικά έργα ψηφιοποίησης της Δικαιοσύνης βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη: το Ολοκληρωμένο Σύστημας Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων για την Πολιτική, Ποινική και Διοικητική Δικαιοσύνη, η αναμόρφωση του Εθνικού Ποινικού Μητρώου και το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Τα έργα αυτά, που αναμένεται να επηρεάσουν θεαματικά την ταχύτητα απονομής της Δικαιοσύνης, χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ταυτόχρονα με τη συνεργασία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης σημαντικές ψηφιακές παρεμβάσεις, όπως το σύστημα τηλεδιασκέψεων σε δικαστήρια και σωφρονιστικά καταστήματα και η παροχή ψηφιακών υπηρεσιών ενημέρωσης της πορείας των πινακίων και των εκθεμάτων των δικαστηρίων. Επίσης, η περαιτέρω ψηφιοποίηση νομικών διαδικασιών, όπως η κατάθεση δικογράφων και η δυνατότητα χορήγησης αντιγράφου Ποινικού Μητρώου μέσω της θυρίδας των ΚΕΠ στο gov.gr».
«Οι αλλαγές που ετοιμάζουμε στο ποινικό σύστημα είναι στοχευμένες για την ενδυνάμωση του κράτους δικαίου, για ποινές οι οποίες θα είναι αναλογικές και θα εκτίονται, όπου αυτό επιβάλλεται. Το έντονο αίσθημα ατιμωρησίας που έχει επικρατήσει στην ελληνική κοινωνία πρέπει σταδιακά να εκλείψει.
– Οι ποινές θα πρέπει να εκτίονται συνδυαστικά ή εναλλακτικά με τρόπους χρηματικής μετατροπής τους ή με παροχή κοινωφελούς εργασίας.
Η διακηρυκτική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού «νομιμότητα παντού» θα πάρει σάρκα και οστά. Σε ό,τι αφορά σοβαρά εγκλήματα με μεγάλες κοινωνικές προεκτάσεις, όπως η πρόκληση δασικής πυρκαγιάς ή η οικογενειακή βία, η πρόβλεψη των ποινικών κυρώσεων θα είναι αρκούντως αντίστοιχη των σημαντικών επιπτώσεων που επιφέρουν στη ζωή των πολιτών ή της ζωτικής προτεραιότητας προστασίας θεσμών όπως η οικογένεια. Τέλος, το σχέδιό μας έχει ως στόχο να απεμπλέξει το ποινικό σύστημα από άσκοπες δικονομικές ενέργειες όπως οι προδήλως αβάσιμες μηνύσεις που θα αρχειοθετούνται, αλλά και θα επιβαρύνουν με σοβαρά έξοδα όσους ασκούν καταχρηστικά και παρελκυστικά τα δικαιώματά τους».