Σε αυξημένη επιφυλακή ο ΤΟΕΒ Λούρου
Καθαρίζοντας Την «Τ1»…
Τα μηχανήματα εργάζονται πυρετωδώς ενόψει του χειμώνα
Σε εκκρεμότητα η ολοκλήρωση των εργασιών στο αντλιοστάσιο Βίγλας
Στάθης Σφήκας: είμαστε πάντα κοντά στους παραγωγούς και τους αγρότες
Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει όλες τις περιοχές του κόσμου. Οι πάγοι στις πολικές περιοχές λιώνουν και η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει. Σε ορισμένες περιοχές, ακραία καιρικά φαινόμενα και έντονες βροχοπτώσεις εμφανίζονται όλο και συχνότερα, ενώ άλλες περιοχές δοκιμάζονται από καύσωνες και ξηρασίες μεγάλης έντασης.
Δυσοίωνες προβλέψεις για τις καιρικές συνθήκες στην Ελλάδα που το τελευταίο δίμηνο αντιμετώπισε ακραία καιρικά φαινόμενα με παρατεταμένο καύσωνα και την καταιγίδα Daniel.
Όπως επισημαίνει μεταξύ άλλων μελέτη που διεξήχθη από 13 ερευνητές ως μέλη της ομάδας World Weather Attribution, συμπεριλαμβανομένων επιστημόνων από πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα στην Ελλάδα, την Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Η κλιματική αλλαγή και άλλοι ανθρώπινοι παράγοντες επιδείνωσαν τις καταστροφές από τις πλημμύρες στη Λιβύη και την Ελλάδα. Η ανθρωπογενής υπερθέρμανση συνέβαλε ώστε οι έντονες βροχοπτώσεις να είναι έως και 10 φορές πιο πιθανές στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Τουρκία και έως και 50 φορές πιο πιθανές στη Λιβύη, ενώ παράγοντες όπως οι κατασκευές σε πεδιάδες με μεγάλο πλημμυρικό κίνδυνο, η κακή συντήρηση των φραγμάτων και άλλοι τοπικοί παράγοντες συνετέλεσαν ώστε οι βροχοπτώσεις να μετατρέψουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε ανθρωπιστική καταστροφή».
Για την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Τουρκία ως σύνολο, η ανάλυση έδειξε ότι η κλιματική αλλαγή έκανε το φαινόμενο έως και 10 φορές πιο πιθανό να συμβεί, και προκάλεσε έως και 40% περισσότερες βροχές, ως αποτέλεσμα των ανθρώπινων δραστηριοτήτων που έχουν θερμάνει τον πλανήτη. Για αυτή τη μεγάλη περιοχή, η οποία περιλαμβάνει τμήματα των τριών χωρών, το γεγονός είναι πλέον αρκετά κοινό και μπορεί να αναμένεται περίπου μία φορά κάθε 10 χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι έχει 10% πιθανότητα να συμβαίνει κάθε χρόνο.
Συγκεκριμένα όμως για την κεντρική Ελλάδα, όπου σημειώθηκαν οι ισχυρότερες βροχοπτώσεις και σημειώθηκαν οι περισσότερες καταστροφές, το φαινόμενο είναι λιγότερο πιθανό και αναμένεται να εμφανίζεται μόνο μία φορά κάθε 80-100 χρόνια, που ισοδυναμεί με πιθανότητα 1-1,25% να συμβαίνει κάθε χρόνο. Στην Ισπανία, όπου το μεγαλύτερο μέρος της βροχής έπεσε σε λίγες μόνο ώρες, οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι τέτοιες έντονες βροχοπτώσεις αναμένονται μία φορά κάθε 40 χρόνια, αλλά δεν μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν πλήρη ανάλυση, καθώς τα διαθέσιμα κλιματικά μοντέλα δεν αποτυπώνουν ορθά τις ισχυρές βροχοπτώσεις σε χρονικές κλίμακες μικρότερες της μιας ημέρας.
Στην Ήπειρο
Η Ήπειρος, δεν δοκιμάστηκε με ακραία φαινόμενα που είδαμε σε άλλες περιοχές ενώ και η προχθεσινή κακοκαιρία είχε πρόσκαιρα χαρακτηριστικά. Οι υπηρεσίες τόσο της Περιφέρειας όσο και των Δήμων παραμένουν σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν.
ΤΟΕΒ Λούρου
Η ΗΧΩ βρέθηκε στην περιοχή που καλύπτει –προστατεύει θα λέγαμε καλύτερα- ένα μεγάλο μέρος του κάμπου της Άρτας και ειδικά εκεί που το μεγάλο μηχάνημα που προμηθεύτηκε η Διοίκηση του Οργανισμού, καθαρίζει την βασική τάφρο, την «Τ1» όπως τη λένε, που ξεκινά από την Πέτρα και καταλήγει μετά από 10 περίπου χιλιόμετρα στη Βίγλα.
Πρόκειται για ένα βασικό έργο, αφού η «Τ1», διασχίζει την καρδιά του άτυπου «Επιχειρηματικού Πάρκου», που έχει δημιουργηθεί στο τρίγωνο που συνδέει τα χωριά Άγιος Σπυρίδωνας, Ράχη, Βίγλα και στο οποίο είναι εγκατεστημένες δεκάδες επιχειρήσεις πτηνοτροφείων, χοιροστασίων, κτηνοτροφικών επιχειρήσεων, εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών, αλλά και μεγάλες εσπεριδοειδών, ακτινιδίων και καλλιεργειών με καλαμπόκι και τριφύλλι.
Πρόκειται για μια έκταση που καλύπτει 85.000 στρέμματα, από την Ανέζα μέχρι τον Λούρο με ένα δίκτυο αποστράγγισης πολλών χιλιομέτρων που αποτελείται από Διώρυγες και Τάφρους και με πολύ περισσότερα μεγάλων και μικρότερων αυλακών.
Σε όλη αυτή την έκταση είναι καθοριστική η παρουσία του ΤΟΕΒ Λούρου αφού το δίκτυο αυτό απαιτεί την τακτική συντήρησή του, για να μην αντιμετωπισθούν πλημμυρικά φαινόμενα, τα οποία μετά την μεγάλη κλιματική αλλαγή στον πλανήτη αλλά και στη χώρα μας έχουν οδηγήσει σε μεγάλες καταστροφές.
Η μεγάλη προσπάθεια του πρόεδρου του Τ.Ο.Ε.Β. Λούρου Στάθη Σφήκα και του Διοικητικού Συμβουλίου, να αποτρέψει φαινόμενα πλημμυρών και να προστατεύσει καλλιέργειες και εγκαταστάσεις που βρίσκονται στα όρια του Οργανισμού, τον οδήγησε σε αγορά μιας γκάμας μηχανημάτων, προκειμένου να μπορεί να γίνει αποτελεσματική και ολοκληρωμένη συντήρηση του δικτύου.
Με 3 εκσκαπτικά μηχανημάτα, και ενός μεγάλου ερπυστριοφόρου εκσκαπτικού μηχανήματος που έχει προμηθευτεί ο Τ.Ο.Ε.Β. Ζώνης Λούρου συντηρεί το πρωτεύον δίκτυο, κεντρικές Τάφρους και Διώρυγες δικαιοδοσίας Γ.ΟΕ.Β. ΠΕΔ. Άρτας.
Σε αυτή την περίοδο, όπως δηλώνει ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ, ο Στάθης Σφήκας, καθαρίζεται η μεγάλη τάφρος η «Τ1», ώστε να μπορεί να αποστραγγίζει άμεσα και γρήγορα τις εκτάσεις που βρίσκονται στην διαδρομή της.
Η αγωνία μας είναι να στηρίξουμε τους παραγωγούς, τους κτηνοτρόφους και όλες τις άλλες αγροτικές επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες στις περιοχές που καλύπτει ο ΤΟΕΒ, ώστε να έχουν την μέγιστη αξιοποίηση των εκτάσεων που καλλιεργούν, αλλά και την προστασία των εγκαταστάσεων.
Έχουμε ενημερώσει, συνεχίζει ο κ. Σφήκας, τόσο την Περιφέρεια, όσο και τους Δήμους του κάμπου της Άρτας, ότι είμαστε στη διάθεσή τους με τα μηχανήματα και το προσωπικό για να συνδράμουμε σε κάθε τους ανάγκη. Φυσικά, συμπληρώνει ο κ. Σφήκας, η συνεργασία με τους αρμόδιους της Περιφέρειας αλλά και των Δήμων, θεωρώ πως είναι απαραίτητη και η βάση για να αντιμετωπίσουμε τις αντίξοες συνθήκες ειδικά τώρα που έρχεται ο χειμώνας.
Όμως όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΔΣ του ΤΟΕΒ, αναμένουν την ολοκλήρωση των εργασιών στα μηχανήματα του αντλιοστασίου της Βίγλας που θα είναι καθοριστικά για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων και ζητά να υπάρξει αποκατάσταση της πλήρους λειτουργίας του αντλιοστασίου.
Η εκκρεμότητα του αντλιοστασίου
Η εκκρεμότητα, στο αντλιοστάσιο της Βίγλας, το οποίο δεν ανήκει στον ΤΕΟΒ Λούρου, αντίθετα με το αντλιοστάσιο της Στρογγυλής, αλλά στον Γ.Ο.Ε.Β. Πεδ. Άρτας, που είναι υπό την επίβλεψη της Περιφέρειας Ηπείρου, είναι η επισκευή των αντλιών καθώς από τις 7 αντλίες του, λειτουργούν μόνο οι 3.
Αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την επισκευή τους, που θα πρέπει να επισπευτούν καθώς η λειτουργία τους θα εξυπηρετήσει τα μέγιστα την περιοχή στην διαχείριση της κατάστασης, ειδικά όταν ενσκήψουν ακραία φαινόμενα.