ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ "ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ". Κατάθεση επερώτησης για πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στην Περιφέρεια Ηπείρου

Προς την Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου Κυρία Σταυρούλα Μπραΐμη – Μπότση κατέθεσε επιστολή η παράταξη “ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ” που αναφέρει «Σας παρακαλούμε να συμπεριλάβετε στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, με τη διαδικασία συζήτησης επερώτησης, το θέμα: «Εξυπηρέτηση προστίμων που έχουν επιβληθεί στην Περιφέρεια Ηπείρου ή απαιτήσεων τρίτων κ.α., κατά την τρέχουσα θητεία της περιφερειακής αρχής, καθώς και την αντιμετώπιση παλαιοτέρων υποχρεώσεων του ΒΙΟ.ΠΑ.ΘΕ.».
Στην οποία επερώτηση προς τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, κο Αλέξανδρο Καχριμάνη μεταξύ άλλων αναφέρει:
Στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου η περιφερειακή αρχή ανανέωσε την εντολή της για τα επόμενα πέντε χρόνια και σε δυο μήνες ολοκληρώνεται η θητεία του παρόντος Περιφερειακού Συμβουλίου. Η παράταξή μας θέλει να έχει επίσημη ενημέρωση και ακριβείς απαντήσεις για τα κρίσιμα ζητήματα που σχετίζονται με την επιβολή προστίμων που έχουν καταλογιστεί στην Π.Η., άλλων υποχρεώσεων μας ή απαιτήσεων τρίτων από τον φορέα μας.

Συγκεκριμένα, η Περιφέρεια Ηπείρου καλείται να εξυπηρετήσει πρόστιμα για περιβαλλοντικές παραβάσεις, επιστροφές αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών από χρηματοδοτήσεις ευρωπαϊκών προγραμμάτων, διεκδικήσεις – απαιτήσεις τρίτων μετά από προσφυγή σε διαιτησία, όπως και έντοκη επιστροφή προκαταβολών ΜΗ επιλέξιμων δαπανών έργων, στις παρακάτω υποθέσεις:

– Πρόστιμο ύψους 181.000 ευρώ στην Περιφέρεια Ηπείρου (9ος /2023), από το Σώμα Επιθεωρητών και Ελεγκτών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας/ Τμήμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος. Ένα πρόστιμο που αφορά δυο σημαντικές παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας για τον τρόπο που έγινε ο καθαρισμός της κοίτης του ποταμού Λούρου.
– Πρόστιμο 1,2 εκατ. ευρώ στην Περιφέρεια Ηπείρου, από την ΕΔΕΛ (4ος /2022). Με την ΑΠ/50390/13-04-2022 Απόφαση Δημοσιονομικής Διόρθωσης της Γενικής Δ/νσης Ελέγχων Συγχρηματοδοτούμενων Προγραμμάτων του Υπουργείου Οικονομικών έγινε επιβολή περικοπής (δημοσιονομική διόρθωση), χωρίς ανάκτηση, ποσού ύψους €1.278.338,21 ως αχρεωστήτως ή παρανόμως καταβληθέν, σε βάρος του ελεγχόμενου φορέα.
– Με την υπ’ αριθμ. 10/2022 απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου επιδικάστηκε στην Περιφέρεια Ηπείρου συνολικό ποσό ύψους 2.599.647,98 ευρώ, από τα περίπου 3,8 εκατ. που είχαν μπει σε διαιτησία, επί αιτήσεως του Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης (ΙΦΣ) του Έργου «Μονάδα Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Ηπείρου (ΜΕΑ Ηπείρου)».
– ΒΙΟΠΑΘΕ: Από τον Δεκέμβριο του 2018 εκκρεμεί η έντοκη επιστροφή της προκαταβολής ύψους 330.436,54 ευρώ, έναντι επιδότησης του 2014 (εισήγηση της 5ης /12/2018 προς την Γνωμοδοτική Επιτροπή ΒΕΠΕ για το θέμα «Ολοκλήρωση του έργου ΒΙΟΠΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ»), μετά τις Εκθέσεις Ελέγχου/ Επανελέγχου του Ο.Ε. Αρχικά, έγινε εκταμίευση δανείου ύψους €490.000,00 με ετήσιο κόστος €50.000 για την επιτάχυνση των εργασιών.

Κύριε Περιφερειάρχη
Θέτουμε τις ανωτέρω υποθέσεις για συζήτηση ώστε να δοθούν επίσημες απαντήσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο και να ενημερωθεί το σώμα για τις ενέργειες, τον τρόπο και τα όπλα/ ένδικα μέσα που διαθέτουμε έναντι των απαιτήσεων που επιδικάστηκαν στην Περιφέρεια Ηπείρου σωρευτικά.
Ερωτάτε η περιφερειακή αρχή:
1ο) Πως θα αντιμετωπίσει το προσφάτως επιβληθέν πρόστιμο €181.000,00 της 1ης υποθέσεως για περιβαλλοντικές παραβάσεις στον ποταμό Λούρο και εάν στο μεταξύ προχώρησαν ή προγραμματίστηκαν τα διορθωτικά μέτρα που προτείνει ο ΟΦΥΠΕΚΑ, όπως η αποκατάσταση της φυσικής παρόχθιας βλάστησης του ποταμού και των ενδιαιτημάτων διαβίωσης της ιχθυοπανίδας.

2ο) Πως χειρίστηκε η Υπηρεσία και η περιφερειακή αρχή την 2η υπόθεση με την επιβολή Δημοσιονομικής Διόρθωσης ποσού ύψους €1.278.338,21 της ΕΔΕΛ σε βάρος της Περιφέρειας Ηπείρου και εάν έγινε τελικά περικοπή της χρηματοδότησης από πού έγινε;

3ο) Τι απέγινε με την 3η υπόθεση επιδίκασης ποσού ύψους 2.599.647,98 ευρώ, από τα περίπου 3,8 εκατ. που είχαν μπει σε διαιτησία, επί αιτήσεως του Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης/ ΜΕΑ Ηπείρου και της ανταίτησης της Περιφέρειας Ηπείρου στο Διαιτητικό Δικαστήριο. Σε δηλώσεις σας του Μαΐου ’23 ισχυριστήκατε ότι «το θέμα θα τεθεί στην κυβέρνηση και τα χρήματα δεν τα διεκδικεί από την περιφέρεια, αλλά από το ελληνικό δημόσιο». Τι έχουμε σήμερα για αυτήν την υπόθεση των 3,3 εκατ. (2.599.647,98 +690.000,00), αθροιστικά;

4ο) Πως χειρίστηκε η περιφερειακή αρχή την 4η υπόθεση του ΒΙΟΠΑΘΕ που χρονίζει; Προχώρησε ή θα προχωρήσει σε εκκαθάριση; Θα επιστρέψει την προκαταβολή ύψους €330.436,54 έναντι επιδότησης; Εξυπηρετείται το ληφθέν δάνειο €490.000,00 ή έχει προχωρήσει σε άλλες ενέργειες ελαχιστοποίησης ή εξαφάνισης του ως άνω ποσού.

5ο) Τι έχει πληρωθεί (εάν εκταμιεύτηκαν ποσά και σε ποιο ύψος) και ποιες οι εισηγήσεις/ ενέργειες των Υπηρεσιών της Π.Η. (Οικονομική Υπηρεσία, Ε.Υ.Δ. ΕΠ κ.α.) για τον χειρισμό των ανωτέρω θεμάτων και υποθέσεων;
Οι επερωτώντες Π.Σύμβουλοι: Γιώργος Ζάψας, Δ.Α. (Άρης) Σπέγγος, Χριστίνα Λέκκα, Ουρανία-Ράνια Γκίζα, Δημήτριος Τρομπούκης, Θεόδωρος Κορωναίος, Δημήτριος Σακαρέλης, της περιφερειακής παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών»