Με παρέμβασή της η βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και Δ’ Αντιπρόεδρος της ΒτΕ, Όλγα Γεροβασίλη, στην κοινή συνεδρίαση για την ενημέρωση των μελών της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων για τα αποτελέσματα της Έκτακτης Συνόδου Αρχηγών Κρατών της Γρανάδας (6/10/23) και της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (26–27/10/23) έθιξε την ανάγκη ειρήνευσης στη Γάζα ενώ για το Ουκρανικό ζήτημα, στο οποίο τοποθετήθηκε, επέμεινε στο ερώτημα ποιες πρωτοβουλίες έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση για την ειρήνη στην περιοχή.
Αναλυτικά η παρέμβαση:
Σε λίγους μήνες συμπληρώνονται δύο χρόνια από την παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Από την αρχή, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία καταδίκασε την εισβολή και τάχθηκε υπέρ των κυρώσεων στη Ρωσία. Ταυτόχρονα όμως ταχθήκαμε υπέρ της ειρήνης και κατά της εμπλοκής της χώρας μας στον πόλεμο.
Και, βέβαια, όπως δυστυχώς επιβεβαιώνεται άλλη μια φορά η στάση μας υπέρ της ειρήνης δεν θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρη στη σημερινή συγκυρία και αναφέρομαι στα γεγονότα στη Γάζα, όπου θα έπρεπε να έχουμε ήδη συμφωνήσει όλοι ότι κανένα έγκλημα πολέμου δεν δικαιολογεί και μάλιστα στο όνομα εκδίκησης άλλα εγκλήματα πολέμου. Και να μιλάει η ανθρωπότητα σήμερα για νεκροταφείο παιδιών στη Λωρίδα της Γάζας.
Θα ήθελα να σας θέσω ερωτήματα για το ουκρανικό ζήτημα:
-Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου 2023 τα κράτη-μέλη καλούνται να συνεχίσουν τις εντατικές διπλωματικές προσπάθειες για την ειρήνη. Στο διεθνή Τύπο είδαμε προ ημερών ότι προωθείται λύση ειρήνευσης μέσω της διάσκεψης της ομάδας επαφής για την άμυνα στην Ουκρανία, όπου συμμετέχει και η χώρα μας. Θα ήθελα να μας πείτε κα Υπουργέ τι περιλαμβάνει και ποιες πρωτοβουλίες παίρνει η Ελλάδα σε αυτή τη κατεύθυνση.
-Ετέθη το ερώτημα πριν και από την κα Δούρου: γιατί η Ελλάδα δεν συμμετείχε στη διάσκεψη για την ειρήνη στην Τζέντα, όπου όμως συμμετείχαν Βρετανία, Γαλλία Γερμανία, Πολωνία;
-Επιβεβαιώνετε ή όχι τη συμφωνία Μητσοτάκη-Ζελένσκι κατά τη διάσκεψη των Αθηνών τον Αύγουστο για την εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων; Και εφόσον επιβεβαιώνετε, να μας απαντήσετε γιατί η Ελλάδα προσφέρθηκε να συμμετάσχει σε αυτό το πρόγραμμα, από το οποίο η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ απέχει. Έχουν αξιολογηθεί οι επιπτώσεις που είχε αυτή η πρωτοβουλία για τη χώρα σε διπλωματικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο ασφάλειας;