Σημείο αναφοράς για την Άρτα και τον Αμβρακικό. ΚΛΕΙΣΤΟΝ το ΚΠΕ Αράχθου!!!

Λόγω μετάθεσης της προϊσταμένης!
Φιλοξένησε δεκάδες εκδηλώσεις, ημερίδες και ομιλίες
Τεράστια η επισκεψιμότητα από σχολεία και συλλόγους

Ένα σημείο αναφοράς, που κυριολεκτικά χαρακτηρίζει την Άρτα και τον Αμβρακικό, που αποτελεί σημείο αναφοράς, για επιστημονικούς συλλόγους, εκπαιδευτές, πανεπιστήμια και σχολεία, είναι το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Άραχθου, στην Κόπραινα Άρτας.
Πρόκειται κυριολεκτικά για μια κυψέλη δράσεων, όπου παραγματοποιήθηκαν από την ημέρα λειτουργίας του εκατοντάδες ημερίδες, ενημερώσεις, ομιλίες, ενώ πραγματοποιήθηκαν χιλιάδες επισκέψεις από σχολεία με μικρούς και μεγάλους μαθητές.
Στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Άραχθου, στην Κόπραινα Άρτας σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς και επιστημονικούς φορείς, συλλόγους και οργανώσεις, πραγματοποιούνται εκδηλώσεις ενημέρωσης των επισκεπτών, όπως απελευθερώσεις χελωνών που ανάρρωσαν τραυματισμών, προβολές διαφανειών και βίντεο κλπ.
Δυστυχώς, η προσοχή των αρμοδίων για το Κέντρο αυτό που αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες κόσμου, δεν ήταν η πρέπουσα και το ΚΠΕ Αράχθου έκλεισε.
Το γνωστοποίησε ο περιφερειακός σύμβουλος και πρώην θεματικός Αντιπεριφερειάρχης ο Δημήτρης Βαρέλης, με ανάρτησή του στην οποία αναφέρει: «Άλλο ένα πλήγμα για την περιοχή μας. Το κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στην Κόπραινα ανέστειλε την λειτουργία λόγω μετάθεσης της προϊσταμένης. Ένα κέντρο με μεγάλη επισκεψιμότητα απο σχολεία και φορείς. Πρέπει άμεσα να κινητοποιηθούμε για την επαναλειτουργία του».

Από το 2003
Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αράχθου ιδρύθηκε το 2003 από το ΥΠΕΠΘ και βρίσκεται στην Κόπραινα Aρτας μια περιοχή κοντά στις εκβολές του ποταμού Aραχθου. Η Κόπραινα χτίστηκε το 1896 και αποτελούσε το πρώτο λιμάνι της Ηπείρου μιας και η Πρέβεζα ήταν ακόμη υπόδουλη στους Τούρκους ενώ η Άρτα είχε απελευθερωθεί από το 1881. Τον Ιούλιο 2002 υπογράφηκε σύμβαση ΥΠΕΠΘ και Δήμου Αράχθου και άρχισε να λειτουργεί από το Δεκέμβρη του 2003, επί Δημαρχίας Κώστα Παπασιώζου. Στεγάζεται στα αναπαλαιωμένα πέτρινα κτίρια του λιμανιού της Κόπραινας. Στο ΚΠΕ υλοποιούνται μονοήμερα και πολυήμερα προγράμματα για μαθητές Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης.

Ιστορία
Η Κόπραινα λειτούργησε ως λιμάνι (1881-1967) και θεωρούνταν βασικός άξονας του διαμετακομιστικού εμπορίου στην Ήπειρο. Με το πέρασμα του χρόνου και τη δημιουργία του νέου αυτοκινητόδρομου Άρτας – Αθήνας το λιμάνι έπαψε να λειτουργεί. Τα πρώτα χρόνια εγκαταλείφθηκε. Έπειτα ερήμωσε. Τα κτήρια του τελωνείου άρχισαν να καταρρέουν. Με το 2ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, στα πλαίσια των προγραμμάτων “Περιβάλλον”, PESCA και LEADER, αναστήλωσε τα ερειπωμένα κτήρια. Αρωγοί στην προσπάθεια αυτή υπήρξαν το ΥΠΕΧΩΔΕ, η Εταιρεία Ανάπτυξης Αμβρακικού (ΕΤΑΝΑΜ), το Υπουργείο Γεωργίας, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Άρτας, όπως και η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων, του Νομού Άρτας. Δημιουργήθηκαν τα μουσεία Φυσικής Ιστορίας, Αλιείας και Υδρόβιων Οργανισμών του Αμβρακικού κόλπου και το μουσείο Φάρων. Αργότερα το 2003 επί Δημαρχίας Κώστα Παπασιώζου, υπογράφηκε σύμβαση ΥΠΕΠΘ και Δήμου Αράχθου και σε δυο κτήρια του τελωνείου εγκαταστάθηκε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, ΚΠΕ Αράχθου Άρτας, σχεδιάζει και υλοποιεί προγράμματα Π.Ε., ξεναγεί μαθητές, διοργανώνει ημερίδες και σεμινάρια για τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η παρουσία, η δράση και η λειτουργία του δίνει ανάσα πνοής στην Κόπραινα που με τα τελευταία έργα ανάπλασης ατενίζει με ελπίδα το μέλλον.

smart

Κινητοποίηση
Άμεση είναι η κινητοποίηση των Συλλογικών Φορέων του Δήμου Ν. Σκουφά, αλλά και του νεοεκλογέντος Δημάρχου Κώστα Παπασιώζου –ο οποίος ήταν αυτός που το δημιούργησε το 2003- ώστε να υπάρξει άμεση αποκατάσταση της λειτουργίας του ΚΠΕ Αράχθου.