Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Βίκου-Αώου

Παγκόσμια Ημέρα Βουνού η 11 Δεκεμβρίου

Η 11η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε το 2003 από τα Ηνωμένα Έθνη ως “Παγκόσμια Ημέρα Βουνού” με στόχο την ανάδειξη της σπουδαιότητας του ρόλου των βουνών για τον άνθρωπο και τη βιοποικιλότητα, την ευαισθητοποίηση του κόσμου για το σεβασμό και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος καθώς και την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης.

Τα βουνά σε παγκόσμια κλίμακα καλύπτουν το 1/5 της ξηράς της γης και παρέχουν ζωή τουλάχιστον στο 1/10 του πληθυσμού της γης. Το Γεωπάρκο Βίκου-Αώου είναι ένα κατ εξοχήν ορεινό Γεωπάρκο αφού, μεταξύ των άλλων, περιλαμβάνει δύο από τα μεγαλύτερα βουνά της Ελλάδας: τον Σμόλικα (υψ. 2.637μ.) και την Τύμφη (υψ. 2497μ.), δηλαδή το δεύτερο και το έκτο ψηλότερο βουνό της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό η ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΗΠΕΙΡΟΥ Α.Ε.- Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ως φορέας λειτουργίας του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO Βίκου-Αώου σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο (ΕΟΣ) Ιωαννίνων, διοργανώνουν εκδήλωση αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Βουνού- 11 Δεκεμβρίου, με προσκεκλημένους ομιλητές ειδικούς επιστήμονες, γεωλόγους.
• «Πώς γεννιούνται τα βουνά; Η ορογένεση και τα ρήγματα της Πίνδου και του Γεωπάρκου Βίκου-Αώου».
Αλέξανδρος Χατζηπέτρος, Αναπληρωτής Καθηγητής Γεωλογίας, Τμήμα Γεωλογίας, ΑΠΘ
• «Ιστορίες των πετρωμάτων της Πίνδου και του Γεωπάρκου Βίκου-Αώου»
Χρήστος Στεργίου, Δρ, Γεωλόγος, Τμήμα Γεωλογίας ΑΠΘ
• «Σπήλαια και σπηλαιοβάραθρα- ο αθέατος κόσμος των βουνών. Η περίπτωση του Γεωπάρκου Βίκου-Αώου”
Λαζαρίδης Γεώργιος, Δρ Γεωλόγος, ΕΔΙΠ, Τμήμα Γεωλογίας ΑΠΘ:.
Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2023, Ώρα 18,30
Αίθουσα Συνεδριακού Κέντρου Περιφέρειας Ηπείρου,
Στοά Σάρκα (Ναπολέοντος Ζέρβα 28-30), Ιωάννινα

Είσοδος ελεύθερη