Ολγα Γεροβασίλη:Στη συζήτηση του Προϋπολογισμού

Η χώρα χρειάζεται δομικές, δίκαιες, προοδευτικές μεταρρυθμίσεις”

Για “φαύλο κύκλο χαμηλής παραγωγικότητας, χαμηλών μισθών και χαμηλού βιοτικού επιπέδου” έκανε λόγο η Δ’ Αντιπρόεδρος της ΒτΕ και βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Όλγα Γεροβασίλη, στη συζήτηση του Προϋπολογισμού, μιλώντας για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
“Το παραγωγικό μοντέλο της χώρας συνεχίζει να βασίζεται στον τουρισμό, στο real estate και στην εξαγορά κόκκινων δανείων και όχι στην υψηλή προστιθεμένη αξία. Οι μισθοί είναι από τους χαμηλότερους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντί να συγκλίνουμε, συνεχώς αποκλίνουμε. Την ίδια ώρα, είμαστε πρωταθλητές στον πληθωρισμό των τροφίμων, στις τιμές της βενζίνης και στα έξοδα στέγασης. Στις βασικές ανάγκες δηλαδή, εκεί που οι πολίτες καταναλώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματός τους” ανέφερε η κυρία Γεροβασίλη.
Στο πλαίσιο αυτό, έθεσε τα εξής ερωτήματα: “Έτσι θα συγκρατήσουμε και θα προσελκύσουμε στη χώρα εξειδικευμένο προσωπικό; Έτσι θα αντιμετωπίσουμε το δημογραφικό; Έτσι θα γίνει η οικονομία μας ανθεκτική; Έτσι θα θωρακίσουμε τη χώρα από εξωτερικές διαταραχές;”.

Σχολιάζοντας τους ισχυρισμούς του υπουργού Οικονομικών, η κυρία Γεροβασίλη υπογράμμισε ότι “Ο κ. Χατζηδάκης λέει: ‘Η οικονομία ακόμη πιο ψηλά’. Αλλά, η ελληνική κοινωνία μετατρέπεται σε κοινωνία υψηλών ανισοτήτων και χαμηλών προσδοκιών. Υψηλής κερδοφορίας για κάποιους λίγους και χαμηλής αγοραστικής δύναμης για τους πολλούς. Υψηλής φορολογικής επιβάρυνσης για νοικοκυριά και μικρομεσαίους και φοροασυλίας για τους ισχυρούς” και πρόσθεσε ότι “Η κυβέρνηση μιλάει για εισαγόμενο πληθωρισμό, πολύ απλά γιατί δεν θέλει να πει τη λέξη αισχροκέρδεια”.

Κλείνοντας, η Δ’ Αντιπρόεδρος της ΒτΕ επισήμανε ότι “Η χώρα χρειάζεται μεγάλες δομικές, δίκαιες, προοδευτικές μεταρρυθμίσεις” και αναφέρθηκε στην ανάγκη για στήριξη της εργασίας, για ισχυρό κοινωνικό κράτος, για δίκαιο φορολογικό σύστημα, για γενναίο πρόγραμμα αντιμετώπισης της στεγαστικής κρίσης, για ολιστικό σχέδιο ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους, για νέο παραγωγικό μοντέλο, για ελέγχους απέναντι στην αισχροκέρδεια, για ανθεκτικότητα απέναντι στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης.