Δυναμικό παρών των μελισσοκόμων της Ηπείρου στα Γιάννενα

Οι μελισσοκόμοι της Ηπείρου πραγματοποίησαν από κοινού μηχανοκίνητη πορεία στα Γιάννενα, στα πλαίσια της Πανελλήνιας διαμαρτυρίας για τα προβλήματα του κλάδου. Οι μελισσοκόμοι της Άρτας έδωσαν δυναμικό παρών. Αντιπροσωπεία που αποτελούνταν από τους Προέδρους των Μελισσοκομικών Συλλόγων των 4 νομών της Ηπείρου, έγιναν δεκτοί από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρο Καχριμάνη, με τον οποίο συζήτησαν τα προβλήματα και του παρέδωσαν ψήφισμα της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος ΚΑΙ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΩΝ.

Στο ψήφισμα αναφέρονται τα εξής:
Στην Λάρισα 20 Ιαν. 2024, οι πρόεδροι των Μελισσοκομικών Συλλόγων και η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος, που εκπροσωπούμε όλους τους Έλληνες μελισσοκόμους , συνήλθαμε υπό το βάρος των χρόνιων προβλημάτων που καταστρέφουν την μελισσοκομεία και συναποφασίσαμε στις παρακάτω διεκδικήσεις.
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ:
-Άμεση ενίσχυση για την σοβαρή απώλεια εισοδήματος λόγω μειωμένης παραγωγής, συνέπεια κλιματικής κρίσης.
-Άμεση μείωση κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο στο ύψος των πραγματικών αναγκών, κατ ελάχιστον 18 λίτρα ανά κυψέλη. Διατήρηση αφορολογήτου στο φορολογικό καθεστώς των αγροτών
-Οι μελισσοκόμοι να έχουν την ίδια χρηματοδότηση με αυτή που λαμβάνουν οι αγρότες των άλλων κλάδων παραγωγής .Πλήρη ένταξη στην ΚΑΠ και στο Πρασίνισμα .
-Ανταποδοτική της επικονίασης ενίσχυση.
-Ίσες ευκαιρίες στα σχέδια βελτίωσης στους μελισσοκόμους με τους συναδέλφους τους κτηνοτρόφους και αγρότες. Καθορισμός καινοτόμου πάγιου μελισσοκομικού εξοπλισμού .
-Ειδικό πρόγραμμα στήριξης όλων των μελισσοκόμων στις πληγείσες από φυσικές καταστροφές (πυρκαγιές – πλημμύρες) του 2023 περιοχές .Ένταξη των πυρόπληκτων Ρόδου και Στερεάς Ελλάδας στις ευεργετικές διάταξης .

Συγκεκριμένα, ενίσχυση με μελισσοτροφές, άμεση αποζημίωση του πάγιου εξοπλισμού και του ζωικού κεφαλαίου που καταστράφηκε, ενίσχυση για απώλεια εισοδήματος, διατήρηση για 3 χρόνια του αριθμού των δηλωθέντων κυψελών το 2022 στο μητρώο.

ΕΚΣΥΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΘΕΣΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ
-Τοποθέτηση μελισσοσμηνών όπως ορίζει ο νόμος 6238/ 1934.Αμεση έκδοση ερμηνευτικής εγκυκλίου τη είναι δημόσιος δρόμος .
-Μελισσοκομία στα δάση: Άρση κάθε περιορισμού. Στην μετάβαση της διαχείρισης των δασών από ιδιωτικούς φορείς πρόβλεψη για απρόσκοπτή πρόσβαση στους μελισσοκόμους .
-Κίνηση μελισσοκομικών φορτηγών στο παράπλευρο οδικό δίκτυο.
-Αναμόρφωση του Τομεακού Προγράμματος Μελισσοκομίας σύμφωνα με τις τρέχουσες ανάγκες του εκάστοτε μελισσοκόμου .Όχι άλλες κυψέλες.

ΕΛΛΗΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ :
-Διοικητικά μέτρα για την πλήρη ιχνηλασιμότητα της πορείας του εισαγόμενου μελιού
-Άμεση δημιουργία και εφαρμογή με αυστηρή ιχνηλασιμότητα του Ισοζυγίου μελιού για τους εμπόρους / τυποποιητές .
-Θεσμοθέτηση γυρεοσκοπικής εξέτασης ως εργαστηριακός έλεγχος με παράλληλη χρήση τοπωνυμιών.
-Δίωξη εμπόρων που διακινούν μέλια με παραπλανητικές ετικέτες όσο αφορά τη χώρα τρύγου
-Καθορισμός κατώτερου ορίου συνολικών γυρεοκόκκων στα ελληνικά μέλια και άρση των ανώτερων ορίων .
-Θεσμοθέτηση της εναρμονισμένης οδηγίας γυρεοσκοπικής ανάλυσης που έχει κατατεθεί από τους 7 επιστημονικούς φορείς στο κράτος συμπεριλαμβανομένου του γενικού χημείου του κράτους
-Οι εισαγωγείς μελιού να δηλώνουν παράλληλα με τα μέλια που εισάγουν και τις γλυκαντικές ουσίες (φιλτραρισμένο μέλι / διηθημένο μέλι ).
-Επιβολή βαριών κυρώσεων σε εμπόρους που συλλαμβάνονται με νοθευμένα ελληνοποιημένα μέλια με κλιμακωτή όξυνση για επαναλαμβανόμενες παραβάσεις .
-Απόδοση του Ελληνικού σήματος σε μελισσοκόμους και τυποποιητές κατόπιν αυστηρών και συχνών διοικητικών και εργαστηριακών ελέγχων .
Για όλα αυτά τα θέματα υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις από τους μελισσοκομικούς φορείς.