Ομιλία του καθηγητή Σωματι- διακής Φυσικής GUIDO TONELLΙ

13 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ στην ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΚΟΥΦΑ

Ο Μουσικοφιλολογικός Σύλλογος Άρτης «ο Σκουφάς» και ο Σύλλογος Άστρονομίας και Διαστήματος Άρτας , «Άστρολάβος», συνδιοργανώνουν και σας προσκαλούν στη διάλεξη του Καθηγητή Πανεπιστημίου της Πίζας στην Ιταλία και Φυσικό του Cern στην Γενεύη, GUIDO TONELLI με τίτλο “Γένεση: Η αρχή των πάντων”.
13 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 20:30-ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΚΟΥΦΑ

Ποιος είναι
O GuidoTonelli, φυσικός στο CERN της Γενεύης και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πίζας, είναι ένας από τους πατέρες της ανακάλυψης του μποζονίου του Χιγκς.
Έχει λάβει το διεθνές βραβείο FundamentalPhysicsPrize (2013) και το Βραβείο EnricoFermi της Ιταλικής Εταιρείας Φυσικής (2013), ενώ το 2014 του απονεμήθηκε τιμητικό μετάλλιο από τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας επειδή αποτελεί «το τελευταίο παράδειγμα μιας παράδοσης αριστείας που θεμελιώθηκε με τον Γαλιλαίο Γαλιλέι και συνεχίστηκε με επιστήμονες όπως ο Ενρίκο Φέρμι, ο ΜπρούνοΠοντεκόρβο και ο Κάρλο Ρούμπια». Έχει δημοσιεύσει τα βιβλία Lanascitaimperfettadellecose: Lagrandecorsaallaparticella di Dio e lanuovafisicachecambieràilmondo (Η ατελής γέννηση των πραγμάτων.

Η μεγάλη κούρσα πρos το Σωματίδιο του Θεού και η καινούρια φυσική που θα αλλάξει τον κόσμο. Rizzoli, 2016∙ Βραβείο Γαλιλαίος) και Cercaremondi. Esplorazioniavventuroseaiconfinedell’universo (Αναζητώντας κόσμους. Περιπετειώδεις εξερευνήσεις στα σύνορα του σύμπαντος, Rizzoli 2017).
Γεννήθηκε στην Casola της Lunigiana της Ιταλίας στις 8 Νοεμβρίου 1950. Πήρε το απολυτήριό του το 1969 στο liceoclassicoLorenzoCosta της LaSpezia με βαθμολογία 60/60. Στη συνέχεια, έλαβε το πτυχίο του στη φυσική το 1975 στο Πανεπιστήμιο της Πίζας (με βαθμολογία 110/110), στην Ιταλία, όπου έγινε καθηγητής το 1992. Από το 1976 εργάζεται στον τομέα της φυσικής υψηλών ενεργειών, συμμετέχοντας στα πειράματα NA1, NA7 και ALEPH του CERN και στο πείραμα CDF στο Fermilab, Batavia (IL-USA).

Μεταξύ των συνεισφορών του είναι οι πρώτες μετρήσεις ακριβείας του χρόνου ζωής των «γοητευτικών μεσονίων», οι δοκιμές ακριβείας του Καθιερωμένου Προτύπου των θεμελιωδών αλληλεπιδράσεων, η αναζήτηση του μποζονίουHiggs και διάφορες ενδείξεις υπερσυμμετρίας ή νέας φυσικής πέρα από το Καθιερωμένο Πρότυπο.

Από τις αρχές του ’90 η δραστηριότητά του αφιερώνεται κυρίως στο CompactMuonSolenoid (CMS), πείραμα που προτείνεται για τον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) στο CERN, Γενεύη, (Ελβετία). Συμμετέχει στο CMS από τον εννοιολογικό σχεδιασμό συμβάλλοντας με την αρχική ιδέα ενός κεντρικού ανιχνευτή που βασίζεται πλήρως σε διατάξεις ημιαγωγών[2].[3] Εκλέγεται εκπρόσωπος του CMS για τα έτη 2010-2011[4]. Στις 13 Δεκεμβρίου 2011 μαζί με την FabiolaGianotti, εκπρόσωπο του ATLAS, παρουσίασε σε ειδικό σεμινάριο στο CERN τις πρώτες ενδείξεις για την παρουσία του μποζονίουHiggs γύρω στη μάζα 125 GeV/c2.

Το σήμα των 125GeV εμφανίζεται ξανά στα νέα δεδομένα που συλλέχθηκαν την άνοιξη του 2012 και, συνδυάζοντας τα δεδομένα των 7 TeV του 2011 με τα δεδομένα των 8TeV του 2012, η στατιστική σημαντικότητα του σήματος φτάνει το συμβατικό όριο των 5 σίγμα που απαιτείται για την ανακοίνωση μιας νέας ανακάλυψης. Ως εκ τούτου, στις 4 Ιουλίου 2012, τα πειράματα ATLAS και CMS ανακοινώνουν επίσημα την παρατήρηση ενός νέου μποζονίου τύπου Higgs στον LHC.

Στις 14 Μαρτίου 2013 τα νέα αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν από τους ATLAS και CMS στο συνέδριο Moriond στη LaThuile επιβεβαιώνουν ότι όλες οι παρατηρήσεις είναι συνεπείς με την υπόθεση ότι το παρατηρούμενο σωματίδιο είναι το μποζόνιοHiggs του Καθιερωμένου Προτύπου.
Χάρη σε αυτή την ανακάλυψη, στις 8 Οκτωβρίου 2013 το βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2013 απονεμήθηκε στους FrançoisEnglert και PeterHiggs με την αιτιολογία “για τη θεωρητική ανακάλυψη ενός μηχανισμού που συμβάλλει στην κατανόηση της προέλευσης της μάζας των υποατομικών σωματιδίων, και ο οποίος πρόσφατα επιβεβαιώθηκε με την ανακάλυψη του προβλεπόμενου θεμελιώδους σωματιδίου, από τα πειράματα ATLAS και CMS στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων του CERN”.