ΣΥΖΗΤΗΣΗ στο Περιφερειακό Συμβούλιο με θέμα Ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων
Εισήγηση-αίτημα της παράταξης «ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ»
Να συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο η Ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων ζητά η παράταξη «ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ» σε ανακοίνωση που αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης να επιτρέψει τη λειτουργία ιδιωτικών (μη Κρατικών) Πανεπιστημίων έρχεται ουσιαστικά να ακυρώσει ό,τι η χώρα έχει επενδύσει και ό,τι οι καθηγητές και ερευνητές έχουν επιτύχει από το 1982, με πολύ προσπάθεια και κόπο. Η απάντηση όμως στην πρωτοβουλία της Ν.Δ. είναι ηχηρή από την ίδια τη διατύπωση του άρθρου 16, για όσους κατανοούν την ελληνική γλώσσα, και όπως χαρακτηριστικά τη διατυπώνει ο συνταγματολόγος Κ. Γιαννόπουλος,
«Η εγκατάσταση μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα και, ιδίως, αυτών που προέρχονται από κράτη εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα μπορούσε να επιτραπεί μόνο μέσω της τυπικής συνταγματικής αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 110 του τελευταίου».
Μεταξύ των λόγων είναι:
-Η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση του Συντάγματος. Το άρθρο 16 αναφέρει ρητά χωρίς κανένα περιθώριο αμφισημίας ότι η σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες απαγορεύεται. Η κυβέρνηση επιχειρεί να καταργήσει ένα συνταγματικό άρθρο με έναν υποδεέστερο τυπικό νόμο. Αυτή η απόπειρα συνιστά πολιτειακή κρίση και είναι επικίνδυνη για το δημοκρατικό πολίτευμα, γιατί δημιουργεί προηγούμενο για την παραβίαση οποιοιδήποτε άλλου άρθρου του Συντάγματος.
– Ο όρος «μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά» πανεπιστήμια είναι εσκεμμένα αποπροσανατολιστικός. Η κυβέρνηση παραπλανητικά αποκαλεί τα δημόσια πανεπιστήμια ως «κρατικά», σε αντιδιαστολή με τα δήθεν «μη κρατικά» που θέλει να ιδρύσει, τα οποία όμως στην πραγματικότητα θα είναι ιδιωτικά κερδοσκοπικά πανεπιστήμια με δίδακτρα.
– Διάσημα και φημισμένα πανεπιστήμια που αναφέρονται στο δημόσιο διάλογο ως δήθεν ιδιωτικά στην πραγματικότητα έχουν δημόσιο χαρακτήρα (όπως για παράδειγμα το MIT και το Harvard στις ΗΠΑ, το Cambridge στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Bocconi στην Ιταλία).
– Δεν είναι η Ελλάδα η μόνη χώρα που δεν έχει ιδιωτικά πανεπιστήμια. Είναι όμως η μόνη χώρα που δεν χρηματοδοτεί επαρκώς τα δημόσια πανεπιστήμια υποβαθμίζοντάς τα, ώστε να ανοίξει τον δρόμο στα ιδιωτικά.
– Η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων θα έχει αρνητικές συνέπειες στα περισσότερα Περιφερειακά Πανεπιστήμια με κίνδυνο αυτά να κλείσουν, λόγω της δραματικής μείωσης του αριθμού των εισακτέων σε αυτά, με τραγικά αποτελέσματα για την ευρύτερη ανάπτυξη (οικονομική, κοινωνική, πολιτισμική) των τοπικών κοινωνιών και της περιφέρειας.
Σήμερα, ιδιωτικά πανεπιστήμια στη χώρα μας υπάρχουν και αυτά είναι τα κολέγια που συνεργάζονται με τα Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. φρόντισε στην προηγούμενη θητεία της να κατοχυρώσει πολλά από τα αιτήματα των ιδιοκτητών των κολεγίων και οι απόφοιτοι ορισμένων τμημάτων τους να έχουν επαγγελματικά δικαιώματα.
Ειδικά για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στο οποίο πάνω από το 80 % των φοιτητών προέρχονται από περιφέρειες εκτός της Ηπείρου και το 50 % εξ αυτών κατάγονται από την Αττική και Μακεδονία, δημιουργούνται συνθήκες απομείωσης του φοιτητικού πληθυσμού στο μέλλον, αφού τα ιδιωτικά ΑΕΙ θα εγκατασταθούν κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η εφαρμογή της ΕΒΕ ήδη μειώνει κάθε χρόνο τον αριθμό των εισαγόμενων φοιτητών στην Ήπειρο κατά 1200 και σε βάθος τετραετίας η μείωση αυτή εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 5.000 περίπου φοιτητές. Ιδιαίτερα στα Ιωάννινα όπου η οικονομία της πόλης στηρίζεται κατά ¼ στη λειτουργία του Πανεπιστήμιου και Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, θα δημιουργηθούν και συνθήκες απώλειας νέων ερευνητών με σοβαρές επιπτώσεις, σε βάθος χρόνου, στις προοπτικές ανάπτυξης της καινοτομίας και της νεανικής επιχειρηματικότητας.
Το γεγονός της Ίδρυσης μη κρατικών είναι μία ακόμη απόπειρα υπονόμευσης των δημόσιων πανεπιστημίων. Η χώρα σήμερα χρειάζεται ισχυρά δημόσια πανεπιστήμια που θα διασφαλίσουν την επιστροφή των Ελλήνων ερευνητών του εξωτερικού με αξιοπρεπείς μισθούς και ελκυστικές συνθήκες έρευνας.
Η τοπική αυτοδιοίκηση, Δήμοι και Περιφερειακά Συμβούλια, θα πρέπει να αντιληφθούν την κατάσταση που διαμορφώνεται και να στηρίξουν το μέλλον των ιδρυμάτων τους. Αυτή η στιγμή είναι σημαντική για το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην ανάπτυξη ολόκληρης της χώρας μέσω της στήριξης της λειτουργίας των Πανεπιστημίων στην κάθε περιφέρεια………..Εισηγούμαστε να γίνει εκτενής συζήτηση για το μέλλον του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, έτσι όπως διαμορφώνεται από την πρόθεση της κυβέρνησης για την ίδρυση ιδιωτικών (μη κρατικών) Πανεπιστημίων
Καλούμε όλες τις περιφερειακές παρατάξεις να καταθέσουν τις απόψεις τους πάνω στο φλέγον ζήτημα της ίδρυσης ιδιωτικών Πανεπιστημίων και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αλλά και για την τοπική κοινωνία και να εγκρίνουμε ψήφισμα του Περιφερειακού συμβουλίου κατά της ίδρυσης ιδιωτικών, μη κρατικών Πανεπιστημίων.
Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι:
Στέφος Ιωάννης, επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης “ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ”
Τσίρκας Μάριος, Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε Άρτας
Αγγέλη Παναγιώτα, Περιφερειακή Σύμβουλος Π.Ε Θεσπρωτίας
Δημητριάδης Σάββας, Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε Ιωαννίνων
Κορωναίος Θεόδωρος, Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε Πρέβεζας
Το αίτημα για έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού συμβουλίου συνυπογράφουν όλοι οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι των παρατάξεων:
-«Ήπειρος Όλον»: Ζούμπας Στέφανος, Π.Ε. Ιωαννίνων, Λιούρης Θεοχάρης , Π.Ε. Ιωαννίνων, Παπαχρηστάκης Άλκης, Π.Ε. Άρτας, Καράλη Μαρία – Τατιάνα, Π.Ε. Πρέβεζας.
-«Λαϊκή Συσπείρωση»: Πρέντζας Γιώργος , Π.Ε. Ιωαννίνων, Ζέκα – Πάσχου Κωνσταντίνα , Π.Ε. Ιωαννίνων
Αλιφτήρας Γιώργος ,Π.Ε. Άρτας, Κωτσαντής Κωνσταντίνος, Π.Ε. Πρέβεζας
-«Ορίζοντες Ηπείρου»: Τάτση Μαγδαληνή, Π.Ε Θεσπρωτίας, Υφαντής Σπυριδων ,Π.Ε Ιωαννίνων
Βασιλάκης Δημήτριος, Π.Ε Άρτας
-«ΦΩΣ» : Γεωργόπουλος Λάμπρος, Π.Ε Ιωαννίνων, Μάξιμος Γεωργόπουλος , Π.Ε. Άρτας.