Απορρίπτονται τα μισά από τα αιτήματα που υποβάλλονται από οφειλέτες Η 10ετής παραγραφή δεν σβήνει χρέη προς τον ΕΦΚΑ

Απορρίπτονται τα μισά από τα αιτήματα που υποβάλλονται από οφειλέτες του ΕΦΚΑ για την παραγραφή των χρεών τους, τα οποία έχουν ηλικία άνω των 10 ετών, σε εφαρμογή του ν. 4997/2022, που μείωσε τον χρόνο παραγραφής από 20 σε 10 χρόνια.

Στο πλαίσιο αυτό, τα συνολικά χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία εξακολουθούν να τραβούν την ανηφόρα, ανεξαρτήτως εάν η συντριπτική τους πλειοψηφία είναι άνω των 10 ετών και δύσκολο έως απίθανο να εισπραχθούν ποτέ.
Σημειώνεται πως, ο χρόνος παραγραφής των χρεών προς τον ΕΦΚΑ μειώθηκε από 20 σε 10 χρόνια, κατόπιν απόφασης του ΣτΕ, αλλά περιέχει τόσους «κόφτες», οι οποίοι δεν επιτρέπουν παρά ελάχιστες παραγραφές και για αστεία ποσά.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΚΕΑΟ, έχουν υποβληθεί 9.100 αιτήσεις για παραγραφή χρεών, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 4.800.
Επίσης, περίπου 2.000 αιτήματα απορρίφθηκαν, ενώ προβληματικές θεωρούνται και περίπου 2.300 αιτήσεις που εκκρεμούν.

Στο πλαίσιο αυτό, τα χρέη προς τον ΕΦΚΑ αυξάνονται και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΚΕΑΟ έφτασαν σε 47,55 δισ. ευρώ στο τέλος του Δεκεμβρίου 2023, από 47,17 δισ. ευρώ που ήταν τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Δεδομένου του μεγάλου όγκου των χρεών που είναι ηλικίας άνω της 10ετίας δεν υπάρχει καμία επίπτωση και δεν σβήνεται κανένα χρέος.
Ο νόμος 4997/2022, ορίζει πως, ο μέγιστος χρόνος στον οποίο το ΚΕΑΟ μπορεί να διεκδικεί χρέη είναι η δεκαετία και όχι η 20ετία που ίσχυε.

Ωστόσο, περιέχει «κόφτες» εκ των οποίων ο βασικότερος είναι πως, η δεκαετία για την παραγραφή των αξιώσεων του ΕΦΚΑ, αρχίζει να μετρά όχι από την ημερομηνία γένεσης του χρέους αλλά από την ημερομηνία της τελευταίας ειδοποίησης που έστειλε το ΚΕΑΟ ή το ασφαλιστικό ταμείο.

Επίσης, η δεκαετία «τρέχει» και από την ημερομηνία κατά την οποία πληρώθηκε μία δόση της οφειλής, ενώ υπάρχουν και άλλες παραμέτρους, με τις οποίες ορίζονται ημερομηνίες-κλειδιά για την παραγραφή ή όχι των ασφαλιστικών οφειλών