Γράφει : ο
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΡΕΛΗΣ*
Καλές οι τοπικές εκθέσεις για την προβολή των τοπικών μας προϊόντων αλλά δεν γίνεται προβολή, ανάδειξη και αξιοποίηση των σημείων ιστορίας, πολιτισμού και φυσικής ομορφιάς που θα μπορούσαν να έχουν τουριστικό ενδιαφέρον στην περιοχής μας.
Σε όλο τον νομό μας έχουμε μεγάλο αριθμό μνημείων που καλύπτουν από την αρχαιότητα έως και την νεώτερη ιστορική περίοδο, μνημεία ιστορικού αλλά και θρησκευτικού ενδιαφέροντος .
Περάν των μνημείων έχουμε τόπους μεγάλου ιστορικού ενδιαφέροντος τοπικής αλλά και πανελλαδικής σημασίας, επίσης τόπους μαρτυρίου κατά τους διαφόρους αγώνες του έθνους. Τέλος έχουμε περιοχές φυσικής ομορφιάς και οικοσυστήματα προστατευμένων περιοχών(NATURA) τόσο στο πεδινό όσο κα στον ορεινό όγκο.
Ενδεικτικά, ορισμένα σημεία ενδιαφέροντος εκτός τα εμβληματικά μνημεία, όπως το γεφύρι, η Παρηγορήτισσα, η Αγία Θεοδώρα, το κάστρο, τους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία μέσα στην πόλη, θα αναφέρουμε τα εξής:
– Τις Ιερές Μονές Κάτω Παναγιάς , θεοτοκίου, Ροβελίστης, Αγίας Αικατερίνης ,το νεο γεφύρι της πλάκας και του κοράκου ,το τζαμί του φαικ πασά (ιμαρέτ)
-Τους ιστορικούς Ναούς της κόκκινης εκκλησιάς του Αγίου Γεωργίου Βουργαρελίου, της Παναγίας Μπρυώνη , της Παναγίας των Σελλάδων, ΑΓ. Γεωργίου Κομποτίου, της Αγ. Παρασκευής Σκουληκαριάς ,της Θεοτόκου στον Μεσόπυργο και Μεγαλόχαρη την .
-Τόπους μαρτυρίων και ιστορίας όπως το Πέτα, Κομπότι, η Σκουληκαριά, η Ιερά Μονή Σέλτσου, η Μεγαλόχαρη, η Μεσούντα, το Βουλγαρέλι, ο Καταρράκτης , το Κομμένο μαζί με Λουτρότοπο και Συκκές, Σελλάδες και Φωτεινό.
-Περιοχές φυσικού κάλους και αναγνωρισμένες ως προστατευόμενες πέριξ του Αμβρακικού κόλπου, που αποτελεί βασικό οικοσύστημα, όπως η Κορωνησία με τους υδροβιότοπους, το Πλατανάκι στο Νεοχώρι η θάλλασσα στο Κομμένο , Κόπραινα. Στον ορεινό όγκο η κοιλάδα του Αχελώου, τα Τζουμέρκα με τα πανέμορφα χωριά, που ανήκουν σε προστατευόμενη περιοχή, επίσης τον Άραχθο με την τεχνητή λίμνη πουρναρίου και τα χωριά εκατέρωθεν.
Όλα τα παραπάνω και άλλα που δεν έχουμε αναφέρει, η εκτίμηση μας είναι ότι δεν τα έχουμε προβάλει και αξιοποιήσει όσο θα έπρεπε, αν και η περιφέρεια Ηπείρου, όντως έχει διαθέσει αρκετούς πόρους για αναστήλωση, προστασία, συντήρηση και ανάδειξη πολλών μνημείων.
Η πρόταση μας λοιπόν είναι καταρχήν για ημερήσιες διαδρομές ιστορίας και πολιτισμού με αφετηρία την πόλη σε σημεία ενδιαφέροντος που θα επιλεγούν. πχ θα μπορούσε να γίνει μια διαδρομή προς την κοιλάδα του Αχελώου-Ραδοβίζι όπου θα περιλαμβάνει επισκέψεις στα κατά τόπους επιλεγόμενα σημεία ή αντίστοιχα προς τον Αμβρακικό, ή προς τα Τζουμέρκα . Αυτές οι ημερήσιες διαδρομές θα συνδυάζουν την ιστορία, τον πολιτισμό και την φύση, ενώ θα μπορούσαν να συνδυαστούν και εμπλουτιστούν και με άλλα παραδοσιακά στοιχεία με τα πανηγύρια, τις διάφορες εκδηλώσεις κάθε χωριού όπως π.χ την γιορτή του κάστανου ή τα καγκελάρια κ.α, σε συνεργασία με τοπικούς συλλόγους και φορείς, επίσης θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν επισκέψεις σε επιχειρήσεις παραγωγής τοπικών προϊόντων.
θα μπορούσαν να ξεκινήσουν ως εκπαιδευτικές από τα σχολεία και αρχής γενομένης από τα δικά μας σχολεία.
Αυτή η αρχική και απλή πρόταση πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να γίνει αντικείμενο μελέτης από την περιφέρεια και ειδικούς του τουρισμού οι οποίοι θα μπορούσαν να την αναπτύξουν και εμπλουτίσουν .
Έτσι θα μπορούσε η περιοχή μας να γίνει πόλος έλξης και να αποτελέσει προορισμός διαφορετικών μορφών τουρισμού.
*Πρώην Περιφερειακός Σύμβουλος και Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης