Ερώτηση του Ευρωβουλευτή Πέτρου Κόκκαλη
Για τις μελέτες επιπτώσεων των για την κλιματική αλλαγή στα κράτη μέλη
Την σπουδαιότητα της καταγραφής των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής για την Ελλάδα και όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, θέλησε να αναδείξει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, εκπρόσωπος της κίνησης ΚΟΣΜΟΣ, στη σχετική ερώτηση που κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 3 Σεπτεμβρίου 2019.
Οι μελέτες αυτές ανά κράτος μέλος θα πρέπει να αποτελέσουν την αφετηρία για τη χάραξη ολοκληρωμένης και λεπτομερούς εθνικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και το στόχο της ανθρακικά ουδέτερης Ευρώπης μέχρι το 2050, εφαρμόζοντας, μεταξύ άλλων, το ολοκληρωμένο σχέδιο για τη μείωση των αέριων ρύπων στην ΕΕ κατά 50% μέχρι το 2030.
Αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο στη λήψη των κατάλληλων και συντονισμένων μέτρων τα οποία θα καθοδηγήσουν την προσαρμογή των κοινωνιών, σε διάφορους τομείς όπως η οικονομία, η δημόσια υγεία, η επισιτιστική ασφάλεια, η γεωπολιτική σταθερότητα, ο ανθρώπινος πολιτισμός..
Στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε ανάλογη μελέτη το 2011, από την Τράπεζα της Ελλάδας, η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει επικαιροποιηθεί και σε κάθε περίπτωση δεν είναι ξεκάθαρο ποιος φορέας έχει θεσμική υποχρέωση καθώς και την επιστημονική και επιχειρησιακή επάρκεια να εκπονήσει μελέτης επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Συγκεκριμένα ερωτήθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
α) Αν θεωρεί απαραίτητες/επιβεβλημένες τις μελέτες επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής ανά κράτος μέλος;
β) Αν γνωρίζει ποιος είναι θεσμικά αρμόδιος ανά κράτος μέλος για την εκπόνηση των μελετών αυτών;
γ) Πώς σκέπτεται να δρομολογήσει την εναρμόνιση των εθνικών στρατηγικών έτσι ώστε να μην αποκλίνουν-σε επίπεδο μέτρων προσαρμογής και χρονικά – από το συνολικό ευρωπαϊκό στόχο όπως περιγράφεται στη Συνθήκη του Παρισίου, το Πλαίσιο Σεντάι και τους 17 ΣΒΑ;