Σειρά εκδηλώσεων για τα 50 χρόνια της ZOINOS WINERY

Την Παρασκευή 24 Μαΐου σε μια κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου Grand Serai, πραγματοποιήθηκε η πρώτη από μια σειρά εκδηλώσεων για τα 50 χρόνια λειτουργίας του Συνεταιριστικού Οινοποιείου της ZOINOS WINERY.

Μια άκρως συγκινητική εκδήλωση – τιμή σε όσους συνέβαλαν με την προσφορά τους και το μεράκι τους ώστε σήμερα να μιλάμε για το μικρό θαύμα της αμπελουργίας και του κρασιού της Ζίτσας.

Τιμή στον φιλόξενο τόπο της Ζίτσας που υποδέχεται από αρχαιοτάτων χρόνων -όπως αποδεικνύει η έρευνα του συντοπίτη μας συγγραφέα Στέφανου Κωλλέτα – μέχρι σήμερα τις ρίζες, το φύλλωμα και τον καρπό της αμπέλου με το ιδιαίτερο κρασί κυρίως της γηγενούς ποικιλίας Ντεμπίνα.

Τιμή σε όσους πίστεψαν και έκαναν πράξη την ιδέα του συνεργατισμού και τα οφέλη της εδώ και 50 χρόνια από το 1954 έως σήμερα..

Τιμή στην επιστήμη που ερευνά συνεχώς τον τομέα της αμπελουργίας και εμπλουτίζει τις γνώσεις των αμπελουργών και όλων των εμπλεκομένων.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε παρουσίαση του βιβλίου-πραγματεία με τίτλο “ ΑΜΠΕΛΟΥ ΚΑΙ ΟΙΝΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ -Αμπελουργική ζώνη Ζίτσας “, του συγγραφέα κ. Στέφανου Κωλέττα έκδοσης της εταιρείας ZOINOS WINERY Α.Ε.
Τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε ο σύμβουλος έκδοσης της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, κ. Γιώργος Παπαχρήστος, ενώ την παρουσίαση του βιβλίου πραγματοποίησαν οι κ.κ. Χρήστος Μάρκου, Πρόεδρος της Κ.Ε.Ο.Σ.Ο.Ε., Γεώργιος Καψάλης, ομότιμος καθηγητής, πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ο συγγραφέας κ. Στέφανος Κωλέττας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό από τον πρόεδρο της βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνο Τασούλα.

Εκ μέρους του Δ.Σ. της ZOINOS WINERY, ο Πρόεδρος κ. Βαγγέλης Αργύρης, παίρνοντας το λόγο, είπε ότι επιτυχημένα σταθερά βήματα των συνεταιριζομένων παραγωγών από το πρώτο δειλό βήμα του 1954, οδήγησαν σήμερα στη ZOINOS WINERY, η οποία λειτουργεί αυτόνομα ως 100% Συνεταιριστική Εταιρεία, ανταποκρινόμενη πλήρως στις απαιτήσεις της αγοράς ως ένα επιτυχημένο μοντέλο Συνεταιριστικής Εταιρείας βασισμένο στις ανάγκες των παραγωγών.

Η πετυχημένη λειτουργία της ZOINOS, αποδεικνύει περίτρανα ότι οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί μπορούν να είναι ανταγωνιστικοί και επιτυχημένοι, ακόμη και όταν λειτουργούν και δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια Ηπείρου, την πλέον φτωχή περιοχή της Ευρώπης.
Τέλος αναφέρθηκε στην προσφορά και συμβολή του Συνεταιριστικού κινήματος, στα Ιωάννινα, το οποίο πλησιάζει τα 100 χρόνια ζωής, τόσο στην τοπική οικονομία, όσο και στην οικονομία της χώρας με εμβληματικούς σταθμούς την ΕΝΩΣΗ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, τον ηγέτη της πτηνοτροφίας ΑΠΣΙ ΠΙΝΔΟΣ και την ΑΒΓΗ ΔΩΔΩΝΗ.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης ακολούθησε δεξίωση.