Σκέψεις με αφορμή την επίσκεψη ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ

Με αφορμή της επίσκεψη του Πατριάρχη Βαρθολομαίου του Α΄ στην πόλη μας, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μερικές σκέψεις-προβληματισμούς.

Κατ’αρχήν, φαίνεται να έχουν στερέψει ιδεών τα μυαλά των διοικούντων του Δήμου, σχετικά με την απόφασή τους να δώσουν στην νέα πλατεία έναντι του Ι.Ν. Αγίου Μαξίμου Γραικού, το όνομα του εν ενεργεία Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως. Συνηθίζεται να ονομάζουμε πλατείες και οδούς με ονόματα ανθρώπων που έχουν φύγει από τη ζωή κι έχουν προσφέρει στον τόπο με το έργο τους, τους αγώνες τους, τη θυσία τους. Πέρα από το ότι ο Βαρθολομαίος είναι εν ενεργεία Πατριάρχης, ποια είναι η προσφορά του ειδικά στην περιοχή μας; Δεν αμφισβητώ την προσωπικότητά του και το παγκόσμιο κύρος του. Θεωρώ όμως πως, μιλώντας για την ονοματοδοσία μιας πλατείας της πόλης μας, θα ήταν προτιμότερο να προτιμηθεί πρόσωπο που να συνδέεται με την ιστορία αυτής της πόλης και πολύ περισσότερο, με τον Άγιο Μάξιμο το Γραικό. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, πρόσωπο που συγκεντρώνει όλα αυτά τα στοιχεία, είναι του αειμνήστου ιστορικού Κωνσταντίνου Τσιλιγιάννη, ο οποίος πέραν των άλλων ανέδειξε με την έρευνά του τον, για πολλούς και για μεγάλο διάστημα άγνωστο, Άγιο Μάξιμο το Γραικό. Η κοινωνία μας του οφείλει τιμή μεγάλη και αυτή δεν μπορεί αν εξαντλείται με το όνομα μιας μικρής οδού στην πόλη.

Δεύτερο, γιατί επιλέχθηκε ο Ι.Ν. Αγίου Μαξίμου για την επίσημη υποδοχή και την τέλεση της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας και όχι ο Καθεδρικός Μητροπολιτικός Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου;
Ξέρω ότι θα χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία η τέλεση των έργων για το Open Mall που έχουν αχρηστέψει το κέντρο της πόλης. Η επίσκεψη όμως του Πατριάρχη είναι γνωστή από καιρό κι επίσης υπάρχει ο χρόνος για την αποκατάσταση της πλατείας έμπροσθεν του Αγίου Δημητρίου, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε κακά χάλια, ενώ ο περιβάλλον χώρος του Ιερού Ναού έχει γεμίσει από κάθε είδους μπάζα, άχρηστα υλικά και ότι άλλο βάζει ο νους και βλέπει το μάτι του καθενός.

Για να επανέλθω λοιπόν στην υποδοχή, είναι σαν να έχει προσκαλέσει ο Πρωθυπουργός της χώρας, επίσημο καλεσμένο και αντί για το Μέγαρο Μαξίμου να τον υποδέχεται σε κάποιο Υπουργείο!!
Αυτά. Φυσικά δεν περιμένω απαντήσεις.

Με την ευκαιρία, να θυμίσω ότι στην πόλη μας υπάρχει η οδός Μαξίμου Γραικού, από τα χρόνια ακόμη που ο Μάξιμος ο Γραικός δεν είχε ανακηρυχθεί Άγιος της Εκκλησίας μας. Μήπως θα ήταν πρέπον, η εν λόγω οδός να μετονομαστεί πλέον επίσημα σε Αγίου Μαξίμου Γραικού;

Με εκτίμηση
Πλακιάς Βασίλειος