Ευρωεκλογές 2024 :Τι ισχύει για όσους ορίζονται μέλη των εφορευτικών επιτροπών

Εν όψει Ευρωεκλογών 2024, επίκαιρο είναι το θέμα των μελών των εφορευτικών επιτροπών ειδικά για όσους δεν μπορούν να παραβρεθούν. Σε κάθε εκλογικό τμήμα ορίζεται εφορευτική επιτροπή που αποτελείται από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής ως πρόεδρο και τέσσερα (4) μέλη τακτικά και τέσσερα μέλη (4) αναπληρωματικά, τα οποία δεν πληρώνονται (δεν προβλέπεται εκλογική αποζημίωση).
Τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών είναι υποχρεωμένα να εκτελούν τα καθήκοντα τους ανεξαρτήτως αν ειδοποιήθηκαν εγκαίρως.
Όσοι ορίστηκαν μέλη των εφορευτικών επιτροπών, ειδοποιούνται με απόδειξη για το διορισμό τους πέντε (5) τουλάχιστον ημέρες πριν από την ψηφοφορία με φροντίδα του Εισαγγελέα Πρωτοδικών.
Στην πράξη ο Δικαστικός Αντιπρόσωπος του εκλογικού τμήματος, όταν αναλαμβάνει τα καθήκοντά του, ενημερώνεται για τα ονόματα των μελών (τακτικών και αναπληρωματικών) της εφορευτικής επιτροπής.
Αν κάποιο από τα οκτώ (8) μέλη της εφορευτικής επιτροπής δεν εμφανιστεί, ο Δικαστικός Αντιπρόσωπος έχει την δυνατότητα:
α) να ζητήσει από την Ελληνική Αστυνομία την ανεύρεση του μη παρουσιασθέντος στην διεύθυνση κατοικίας του και
β) να σημειώσει το όνομά του στον κατάλογο των εκλογέων του τμήματος, ούτως ώστε όταν προσέλθει να ψηφίσει, να του ζητήσει να παραμείνει στο εκλογικό τμήμα μέχρι το τέλος (διαλογής των ψήφων). Αν αυτός αρνηθεί να παραμείνει, ο Δικαστικός Αντιπρόσωπος μπορεί να ζητήσει την συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας
Στο ερώτημα «Είμαι τακτικό μέλος εφορευτικής επιτροπής, αλλά δεν μπορώ να παραβρεθώ, ποιόν θα ενημερώσω;», η απάντηση είναι στο ενημερωτικό που έχετε λάβει, καθώς αναφέρει αν θα ενημερώσετε την εισαγγελία πρωτοδικών ή τον δήμο, στον οποίο έχετε τα εκλογικά σας δικαιώματα. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ενημερώσετε τον Δικαστικό Αντιπρόσωπο του εκλογικού τμήματος. Φυσικά για τον λόγο που θα επικαλεστείτε, πρέπει να υπάρχουν και να επιδειχθούν τα σχετικά αποδεικτικά έγγραφα.
Γραμματέας της εφορευτικής///////////////////
Η εφορευτική επιτροπή, αναθέτει καθήκοντα γραμματέα, για τη σύνταξη των πρακτικών της, σε υπάλληλο δημόσιο ή δημοτικό ή υπάλληλο νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου, που είναι υποχρεωμένος να τα εκτελέσει.
Ο γραμματέας της εφορευτικής επιτροπής ορίζεται από τον Δικαστικό Αντιπρόσωπο του εκλογικού τμήματος, Πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής.
Ως εκ τούτου οι Δικαστικοί Αντιπρόσωποι επιλέγουν για γραμματείς πρόσωπα της εμπιστοσύνης τους, που γνωρίζουν ότι έχουν τα προσόντα και την εμπειρία, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους στη διεξαγωγή της ψηφοφορίας.
Περαιτέρω, οι ενδιαφερόμενοι να οριστούν γραμματείς στις εκλογές, συνηθίζεται και από τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, να αναρτούν σχετικά σημειώματα με τα στοιχεία τους στους πίνακες ανακοινώσεων των Πρωτοδικείων και των Δήμων, ώστε να έλθουν σε επαφή με Δικαστικούς Αντιπροσώπους, που δεν έχουν επιλέξει γραμματείς. Απαραίτητη προϋπόθεση για τον διορισμό ως γραμματέα στις εκλογές, είναι ο ενδιαφερόμενος να έχει προσωπικό κωδικό TAXISNET, διότι η πληρωμή της εκλογικής αποζημίωσης γίνεται μέσω του TAXISNET σε τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλωθεί.