ΩΡΙΜΟ το έργο της δεύτερης γεφύρωσης

Ο Δήμαρχος Αρταίων Χριστόφορος Σιαφάκας για την οδογέφυρα Αράχθου

Μπορεί άμεσα σε 2-3 χρόνια το πολύ, να λύσει το πρόβλημα

Η μοναδική γέφυρα έχει σοβαρά προβλήματα στατικότητας

Μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άρτα και την ενημέρωση τόσο από τον βουλευτή Γιώργο Στύλιο, όσο και από τον Περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη και τον Δήμαρχο Αρταίων Χριστόφορο Σιαφάκα, φαίνεται πως δρομολογείται με γοργούς ρυθμούς η κατασκευή δεύτερης γεφύρωσης στον Άραχθο που με την ανακατασκευή της σημερινής τσιμεντένιας οδογέφυρας θα οδηγήσει σε λύση του κυκλοφοριακού προβλήματος που είναι έντονο στην πόλη της Άρτας, αλλά και θα αποσοβήσει τυχόν κινδύνους, καθώς η παλιά τσιμεντένια γέφυρα, όπως ομολογείται από όλους έχει προβλήματα στατικότητας.

Για το θέμα αυτό ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων ο Δήμαρχος Χριστόφορος Σιαφάκας, για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν και τις άμεσες συνεργασίες Δήμου Αρταίων και Περιφέρειας Ηπείρου.
Το ρεπορτάζ από την Χριστίνα Μπίζα.

Ο Δήμαρχος Αρταίων Χριστόφορος Σιαφάκας σε ανακοίνωση του προ ημερήσιας διάταξης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 27 Μαίου 2024 στις 7 το απόγευμα, αναφέρθηκε στην διπλή γεφύρωση της Άρτας και στις ενέργειες που ο Δήμος έκανε προς την κατεύθυνση αυτή αλλά και τις προσδοκίες, με αφορμή και την πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άρτα η οποία προηγήθηκε.

Ο κ. Σιαφάκας εμφανίστηκε ανήσυχος για τα δεδομένη κατάσταση της μίας και μοναδικής γέφυρας της Άρτας αλλά και αισιόδοξος για τις εξελίσσεις. Μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Γνωρίζουμε ότι στην Άρτα έχουμε μία μοναδική γέφυρα η οποία έχει σοβαρά προβλήματα στατικότητας. Γνωρίζουμε ότι αναγκάστηκε η Περιφέρεια να βάλει σήμανση μέχρι 20 τόνους γιατί υπάρχει πρόβλημα, ανά πάσα στιγμή μπορεί να μείνει η Άρτα «κρεμασμένη» και να κοπεί στα δύο.
Χρόνιο πρόβλημα το οποίο θεωρούμε ότι πρέπει να λύσουμε άμεσα.

Απ την άλλη πλευρά έγιναν κάποιες προσπάθειες όλα αυτά τα χρόνια. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο προτάσεις, δύο προσπάθειες για να επιλύσουν το πρόβλημα αυτό της γεφύρωσης.
Υπάρχει μία μελέτη και μία πρόθεση χρηματοδότησης, αυτά τα 8 εκατ. που είναι για τη γεφύρωση στο ύψος του Αρχαιολογικού, μία μελέτη η οποία ξεκίνησε επί Οικονομίδη, εγκρίθηκε επί Παπαλέξη και συνέχισε επί Τσιρογιάννη.

Υπήρχε μία πρόθεση χρηματοδότησης 4 εκατ. μετά έγινε 6, με αίτημα του Πρώην Δημάρχου κ. Τσιρογιάννη λόγο απαλλοτριώσεων, τα 6 έγιναν 8 εκατ.
Τώρα αυτά τα 8 εκατ. με την ωρίμανση της μελέτης και με την απαραίτητη τοπική οριοθέτηση στο συγκεκριμένο σημείο για να ολοκληρωθεί η γεφύρωση είμαστε σε μία φάση που το κόστος έφτασε μαζί με τις απαλλοτριώσεις περίπου στα 21-22 εκατ.
Υπάρχει μία ανοιχτή πρόσκληση μέχρι στις 3 Ιουνίου που εμείς πρέπει να υποβάλουμε.
Υπάρχει δεύτερη προσπάθεια για να λυθεί το πρόβλημα της μοναδικής γεφύρωσης, με μία μελέτης της Περιφέρειας για μία δεύτερη παράλληλη γεφύρωση αυτή που είναι γνωστή σε όλους μας μία πρόταση παλιά Κολιοπάνου όπως θυμόσαστε.

«Όπως αντιλαμβανόμαστε» τόνισε ο Δήμαρχος Αρταίων «Το πρόβλημα αυτό είναι μεγάλο για την Άρτα είναι μείζον, δεν νομίζω ότι χωράει άλλη καθυστέρηση για να λυθεί. Μπορεί ανά πάσα στιγμή να δημιουργήσει και μεγάλο πρόβλημα και όχι μόνο στην πόλη της Άρτας αλλά γενικότερα. Μπορεί να κοπεί στα δύο όλη η περιοχή.
Έχουμε έρθει από την αρχή της θητείας μας σε μία επικοινωνία και σε μία συνεννόηση με την Περιφέρεια γιατί θα πρέπει και να μπορέσουμε να λύσουμε άμεσα το πρόβλημα αλλά να βάλουμε και κάποιες προτεραιότητες.

Για το λόγο αυτό ζητήσαμε κατ αρχάς από την Περιφέρεια στη δική της τη μελέτη της δεύτερης γεφύρωσης να εντάξει παράλληλα και δύο κόμβους. Έναν κόμβο στην περιοχή Κωστακιών και ένα κόμβο στην περιοχή Κατσιμήτρου, ώστε μαζί με τη δεύτερη γεφύρωση λύνοντας το πρόβλημα της γέφυρας, να μπορέσουμε να λύσουμε κι ένα μεγάλο πρόβλημα, το μεγαλύτερο κομμάτι από την κυκλοφοριακή συμφόρηση που έχουμε κυρίως τις πρωινές και τις μεσημεριανές ώρες στο συγκεκριμένο κομμάτι.
Προφανώς ήτανε θετική και συνεχίζει να ωριμάζει τις μελέτες. Νομίζω ότι είναι σε τελικό στάδιο για τους κόμβους περισσότερο.

Αυτό το έργο της δεύτερης γεφύρωσης το οποίο είναι ώριμο, μαζί με τους 2 κόμβους μπορεί άμεσα μέσα σε 1-2-3 χρόνια το πολύ, να μας λύσει το πρόβλημα και της γεφύρωσης και της κυκλοφορίας. Έχει μπει σε προτεραιότητα για εμάς, γιατί θεωρούμε άμεσα ότι πρέπει να λύσουμε αυτό το πρόβλημα.
Αυτό είναι το ένα κομμάτι.

Από την άλλη παράλληλα εμείς σαν Δήμος ωριμάζουμε το έργο για την γεφύρωση στο ύψος του Αρχαιολογικού.
Έχουμε αναθέσει στο μελετητή να ολοκληρώσει με καινούργια ανάθεση τη Μελέτη και την τοπική οριοθέτηση όπως είπαμε στην περιοχή εκεί, παράλληλα με τις καινούργιες πληροφορίες που βγαίνουν από την οριοθέτηση από την Μελέτη που προχωρά το Υπουργείο».

Ο κ. Σιαφάκας έκανε γνωστό ότι υποβλήθηκε έγγραφη πρόταση στο υπουργείο να αυξήσει τη χρηματοδότηση από τα 8 εκατ. στα 21-22 εκατ. Ενώ ήδη έχει υπάρξει και επικοινωνία με την διαχειριστική.
Η δεύτερη πρόταση είναι αν μπορεί ο Δήμος να υποβάλει σαν υποέργο τις απαλλοτριώσεις μόνο, που είναι γύρω στα 2 εκατ.

Οι συγκεκριμένες δύο προτάσεις κοινοποιήθηκαν και στο Υπουργό και στον Πρωθυπουργό στην προχθεσινή του επίσκεψη στην περιοχή «Για να μπορέσει να μας δώσει άμεση λύση όπως δεσμεύθηκε» υπενθύμισε ο Δήμαρχος Αρταίων Χριστόφορος Σιαφάκας για να καταλήξει λέγοντας: «Νομίζω ότι άμεσα θα έχουμε εξέλιξη. Μέσα στο Ιούνιο πιστεύω θα έχουμε κάποια εξέλιξη»

Ακολούθησαν διευκρινιστικές ερωτήσεις από τις πλευρές της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου.