Πυρετός για το…«πράσινο χρυσάφι»!
Πλησιάζουν οι ημερομηνίες κοπής ακτινιδίων και εμπορίας τους
Αισιοδοξούν οι Αρτινοί παραγωγοί για ποιότητα και τιμές
Για μια ακόμη χρονιά, η καρδιά της εμπορίας ακτινιδίου χτυπά στην Άρτα, αφού σιγά-σιγά πλησιάζουν οι μέρες για την συγκομιδή του «πράσινου χρυσού» όπως λένε τα ακτινίδια οι παραγωγοί τους. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα και φέτος αναμένεται να υπάρξει αυξημένη ζήτηση, όχι μόνο από την εσωτερική αγορά, αλλά κυρίως από τις αγορές του εξωτερικού, με πληροφορίες να φέρουν τους Ιταλούς, να έχουν ήδη πατήσει πόδι στην περιοχή μας και να βρίσκονται σε επαφές και διαπραγματεύσεις, για το που θα κυμανθούν και φέτος οι τιμές. Ολοκληρώνεται την επόμενη εβδομάδα η συγκομιδή ακτινιδίων στην χώρα μας.
Παράγοντες της παραγωγής ακτινιδίου στην Άρτα, κάνουν λόγο για καλή εικόνα των καρπών και για καλά σχήματα και μεγέθη αν και όπως πιθανολογούν θα υπάρξει μια μικρή μείωση της παραγωγής φέτος στην Άρτα λόγω των ισχυρών ανέμων αλλά και της έντονης χαλαζόπτωσης της προ τριμήνου. Παρόλα αυτά υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία πως και φέτος οι τιμές στο ακτινίδιο της Άρτας, θα παραμείνουν σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Είναι πλέον γνωστό πως η φήμη των ελληνικών ακτινιδίων είναι αρκετά μεγάλη στο εξωτερικό μιας και το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής εξάγεται ενώ το ακτινίδιο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φρούτα στο εξωτερικό.
Ημερομηνίες κοπής και εμπορίας
Να σημειωθεί πως προ ολίγων ημερών η Περιφερειακή Ενότητα (Π.Ε.) Ημαθίας με ανακοίνωση που εξέδωσε σχετικά με τα ακτινίδια ενημερώνει για τα εξής:
1. έχουν καταργηθεί οι αποφάσεις κοπής των ακτινιδίων των ΔΑΟΚ των Π.Ε.
2. ορίζεται ως ημερομηνία έναρξης συγκομιδής της ποικιλίας Hayward για όλη τη χώρα η 15η Οκτωβρίου κάθε έτους και ως ημερομηνία έναρξης της περιόδου εμπορίας για την εγχώρια αγορά η 1η Νοεμβρίου κάθε έτους.
3. για όλες τις υπόλοιπες ποικιλίες η κοπή των ακτινιδίων επιτρέπεται εφόσον τα ακτινίδια έχουν αποκτήσει φυσιολογικά 6,2° Brix ή μέση περιεκτικότητα σε ξηρά ουσία 15%.
4. οι εισαγωγείς – εξαγωγείς διασφαλίζουν ότι κατά το στάδιο της εξαγωγής – εισαγωγής οι παρτίδες των ακτινιδίων έχουν αποκτήσει βαθμό 6,2° Brix ή μέση περιεκτικότητα σε ξηρά ουσία 15%.
5. οι έμποροι διαθέτουν τα ακτινίδια σε όλα τα άλλα στάδια εμπορίας που έπονται της τυποποίησης – συσκευασίας, εισαγωγής και της εξαγωγής, αφού αυτά έχουν αποκτήσει τουλάχιστον 9,5° Brix.
6. τα ακτινίδια μεταφέρονται από τους τόπους παραγωγής τους προς εγκαταστάσεις τυποποιητηρίων – συσκευαστηρίων που βρίσκονται αποκλειστικά και μόνο εντός της χώρας.
7. οι τυποποιητές/συσκευαστές υποχρεούνται να καταχωρούν συγκεκριμένα στοιχεία που αφορούν σε κάθε εισερχόμενη ποσότητα ακτινιδίων από τους παραγωγούς στις εγκαταστάσεις τους, το αργότερο μέχρι το τέλος της επόμενης ημερολογιακής ημέρας από την ημέρα παραλαβής της, στην Ψηφιακή Υπηρεσία του ΥπΑΑΤ «δηλώσεις Ακτινιδίου προς τυποποίηση/συσκευασία»
8. καθορίζεται το βάρος των συσκευασιών για παρτίδες ακτινιδίων που διακινούνται, στα 20 κιλά κατά το μέγιστο.
Μάστιγα η παράνομη συγκομιδή
Σημαντικό πρόβλημα είναι τα κρούσματα παράνομης κοπής και διακίνησης ακτινιδίων αφού ωςγνωστόν, η νόμιμη συγκομιδή ακτινιδίων γίνεται μόνον όταν η παραγωγή έχει φτάσει τα κατάλληλα επίπεδα σακχάρων ώστε να διασφαλίζονται τα standards ποιότητας.
Η πρόωρη συγκομιδή ακτινιδίων, εκτός του ότι δίνει ένα προϊόν εξαιρετικά υποβαθμισμένο ποιοτικά, ρίχνει και το γενικό επίπεδο των τιμών των παραγωγών, αλλά και η υποβαθμισμένη ποιότητα του προϊόντος της παράνομης συγκομιδής, δυσφημεί το ελληνικό ακτινίδιο και υποσκάπτει το μέλλον της καλλιέργειας στην Ελλάδα.
Για το λόγο αυτό η συγκομιδή νωρίτερα από τον κατάλληλο χρόνο υπονομεύει την καλλιέργει, αλλά και τους παραγωγούς υποκύπτουν στο εύκολο κέδρος, χωρίς να σκέφτονται πως στην ουσία καταστρέφουν εκτός από το δικό τους μέλλον και το μέλλον της πλειοψηφίας των παραγωγών ακτινιδίου.