180 χρόνια αδιάκοπης λειτουργίας της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής

Το Ίδρυμα της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής, συμπληρώνει φέτος 180 χρόνια αδιάκοπης λειτουργίας ως εκπαιδευτικό ίδρυμα και ως ένα από τα μεγαλύτερα ενεργά Εθνικά Κληροδοτήματα της χώρας μας, όπως οραματίστηκαν οι ιδρυτές του Μάνθος και Γεώργιος Ριζάρης.

Τιμώντας τη μνήμη τους στη γενέτειρα των ιδρυτών της, το Πολυμελές Συμβούλιο της ΡΕΣ, αποφάσισε την πραγματοποίηση επετειακής εκδήλωσης, στις 13 Ιουλίου 2024, στο Ριζάρειο Εκθεσιακό Κέντρο Μονοδενδρίου και της Χειροτεχνικής Σχολής, η οποία έχει ως αποστολή την εκπαιδευτική, πολιτιστική καθώς και την κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής του Ζαγορίου, μέσω της διατήρησης και της διάδοσης των παραδοσιακών τεχνών που σήμερα τείνουν να εξαφανιστούν. Την ιστορική αυτή στιγμή, αναβαθμίζεται η Χειροτεχνική Σχολή σε «Σ.Α.Ε.Κ Παραδοσιακής Χειροτεχνίας και Υφαντικής», παρέχοντας στις νέες και τους νέους μας επαγγελματική κατάρτιση και καινοτομία.

Το Μονοδένδρι, ζωντανό «κύτταρο» των Ζαγοροχωρίων, έχει αναδειχθεί την τελευταία 30ετία σε σημαντικό βραχίονα πολιτιστικού τουρισμού ολόκληρης της Ηπείρου και με τη συμβολή της Χειροτεχνικής Σχολής αποτελεί σημείο αναφοράς για την τοπική κοινωνία και τους επισκέπτες της ευρύτερης περιοχής. Μετά, δε, και την ένταξη της περιοχής στην παγκόσμια κληρονομιά της Unesco, η πρόκληση αλλά και η ευθύνη για τη διατήρηση και ανάδειξη της τοπικής κληρονομιάς και η μεταλαμπάδευσή της στις νεότερες γενιές, γίνονται ακόμα μεγαλύτερες.

Στην εκδήλωση θα φωτιστεί η πολυσχιδής δράση του Ιδρύματος στο πέρασμα των χρόνων, η σημασία και αξία της ευεργεσίας, που αποτελούσε ΟΡΑΜΑ των αδελφών Μάνθου και Γεωργίου Ριζάρη καθώς και η διαρκής συμβολή του στην πνευματική, εκκλησιαστική και πολιτιστική ζωή της χώρας.

Στην έναρξη της εκδήλωσης, θα πραγματοποιηθούν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Γεωργίου Ριζάρη, στην κεντρική πλατεία του Μονοδενδρίου. Η προτομή φιλοτεχνήθηκε από τον ομότιμο καθηγητή Γλυπτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών κ. Θεόδωρο Παπαγιάννη.