Αίτημα Ο. Ε. Β. Ε. ΑΡΤΑΣ για μείωση ΦΠΑ στον κλάδο της Εστίασης

Προς τον ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, τον ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Παναγιώτη Θεοδωρικάκο, ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΕΕΕ Ιωάννη Μασούτη, ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΡΤΑΣ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ ΑΡΤΑΣ «Ο ΞΕΝΙΟΣ» κατατέθηκε επιστολή της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΩΝ ΑΡΤΑΣ για μείωση ΦΠΑ στον κλάδο της Εστίασης.

Στην επιστολή που υπογράφει για την Ομοσπονδία ο Πρόεδρος Δημήτριος Χουλιάρας, αναφέρονται τα εξής:
«Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Μετά τη γνωστοποίηση της υπ.΄ αριθ.: Ε2047/28-06-2024 εγκυκλίου της ΑΑΔΕ, η οποία αφορά στην αύξηση του ΦΠΑ από 13% σε 24% στην επιτόπια κατανάλωση (σερβιριζόμενα) κάθε είδους καφέδων, κακάο, τσαγιού, χαμομηλιού και λοιπών αφεψημάτων στις επιχειρήσεις εστίασης, έχουμε γίνει αποδέκτες πλήθους διαμαρτυριών από τα μέλη μας – επιχειρήσεις εστίασης, τον Σύλλογο Εστίασης Διασκέδασης Άρτας «Ο ΞΕΝΙΟΣ» και Συλλόγους του Νομού.

Οι επιχειρήσεις του χώρου, όλο αυτό το χρονικό διάστημα, αγωνίζονται να παραμείνουν βιώσιμες και να ανταπεξέλθουν σε όλες τις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Η εν λόγω επαναφορά του ΦΠΑ, με αύξηση άνω των 10 μονάδων, είναι αδύνατον να απορροφηθεί από τις επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν βρεθεί το προηγούμενο διάστημα αντιμέτωπες με σειρά ανατιμήσεων στην ενέργεια και τις πρώτες ύλες.
Οι επιχειρήσεις, οι οποίες πλήττονται από την επαναφορά του Φ.Π.Α. έχουν να ανταγωνιστούν σε παγκόσμιο επίπεδο αντίστοιχες επιχειρήσεις του εξωτερικού μιας και ο κλάδος αποτελεί αναπόσπαστος κρίκος της τουριστικής αλυσίδας καθιστώντας τα προϊόντα λιγότερα ανταγωνιστικά αλλά και σε εγχώριο επίπεδο το μέτρο θα λειτουργήσει επιβαρυντικά καθώς οι επιχειρήσεις εστίασης των οποίων τα ίδια προϊόντα θεωρούνται ότι δεν αποτελούν μέρος μιας συνολικής επιτόπιας παροχής υπηρεσίας εστίασης θα συνεχιστεί να εφαρμόζεται ο μειωμένος συντελεστής Φ.Π.Α. 13%.

Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση μέχρι σήμερα έχει καταβάλλει και συνεχίζει να καταβάλλει προσπάθειες να ανταπεξέλθει στις ανάγκες στήριξης των επιχειρήσεων εστίασης.
Ζητάμε την άμεση παρέμβασή σας για την μείωση του ΦΠΑ στο 13%, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην επιβίωση του κλάδου ώστε να ανακτήσουν οι επιχειρήσεις μέρος της δυνατότητας να είναι βιώσιμες στο άμεσο μέλλον».