«Λουκέτο» στη Μονάδα Εντατικής του Νοσοκομείου της Άρτας

Άμεσα να προσληφθούν δύο εντατικολόγοι επικουρικοί

Σημαντικό κενό στις υπηρεσίες περίθαλψης της Δυτικής Ελλάδας

Χωρίς ΜΕΘ υποβαθμίζεται όλη η λειτουργία του Νοσοκομείου

Ζητείται άμεση πρόσληψη δύο εντατικολόγων επικουρικά

Λουκέτο έβαλε η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου της Άρτας, με αποτέλεσμα όχι μόνο να δημιουρηθεί σημαντικό κενό στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Ελλάδας, αλλά να υποβαθμιστεί η συνολική λειτουργία του Νοσοκομείου, καθώς υποβαθμίζονται όλες οι άλλες κλινικές.
Η συγκεκριμένη ΜΕΘ είχε επτά κλίνες και ήταν πάντα γεμάτη, όπως ενημερώνει σε ανακοίνωση της η ΠΟΕΔΗΝ. Πριν από λίγες ημέρες αποχωρήσαν και οι δυο τελευταίοι εντατικολόγοι με συνέπεια να κλείσει η μονάδα. Την ίδια ώρα όμως έχουν μειωθεί κατά 220 κλίνες οι ΜΕΘ σε όλη τη χώρα από 1.270 που είχαν αναπτυχθεί την περίοδο της πανδημίας, μαζί με τις ιδιωτικές που νοίκιαζε, τότε, το υπουργείο Υγείας.

ΠΟΕΔΗΝ
«Ενημερωθήκαμε από το Σωματείο Εργαζομένων χθες και επ αόριστον έκλεισε η ΜΕΘ του νοσοκομείου Άρτας 7 κλινών λόγω έλλειψης εντατικολόγων. Επί 3 χρόνια 4 γιατροί κράταγαν ανοικτή την ΜΕΘ, μαζί με το λειψό μεν, αλλά άρτια εκπαιδευμένο και εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό με άριστα θεραπευτικά αποτελέσματα» αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος.
Συγκεκριμένα οι δύο εντατικολόγοι έλαβαν μακροχρόνια αναρρωτική άδεια για σοβαρούς λόγους υγείας και από τη Δευτέρα η ΜΕΘ είναι κλειστή, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.
«Το νοσοκομείο Άρτας εφημερεύει κάθε ημέρα και ήταν πάντα γεμάτη η ΜΕΘ με ασθενείς από τη περιοχή, τη Δυτική Ελλάδα και τα Ιόνια Νησιά. Τώρα είναι υποχρεωμένοι να διακομίζουν τους διασωληνωμένους ασθενείς με επισφάλεια όταν είναι αιμοδυναμικά ασταθείς και να αναστείλει σοβαρά νευροχειρουργικά και άλλα χειρουργεία αφού δεν υπάρχει ΜΕΘ για υποστήριξη», επισημαίνει ο Μιχάλης Γιαννάκος και καλεί τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, να προσληφθούν άμεσα δύο εντατικολόγοι επικουρικοί, έτσι ώστε να επαναλειτουργήσει η ΜΕΘ του νοσοκομείο Άρτας. Με αφορμή αυτή την εξέλιξη στο νοσοκομείο Άρτας, ο Μιχάλης Γιαννάκος υπογραμμίζει ότι μειώνονται με γρήγορο ρυθμό οι κλίνες ΜΕΘ στη χώρα, που αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Προοιωνίζεται διάλυση
Δραματική είναι η έκκληση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τον Νίκο Πριτσιβέλη, Παθολόγο Ιατρό / Διευθυντή Παθολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου.
Στην ανάρτησή του ο κ. Πριτσιβέλης επισημαίνει τα εξής:
✔Το Γενικό Νοσοκομείο Άρτας, σύμφωνα με το πρόγραμμα Εφημεριών μηνός Ιουλίου, από 15-7-2024 μεχρι 31-7-2024, λειτουργεί ΧΩΡΙΣ Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ελλείψει ικανού αριθμού Ιατρών.
✔Το Νοσηλευτικό και Ιατρικό προσωπικό του Νοσοκομείου Άρτας βρισκόμαστε -ήδη- στα όριά μας, αφού λόγω της υποστελέχωσης όλων των Κλινικών, καταβάλουμε υπεράνθρωπες προσπάθειες να προσφέρουμε υπηρεσίες υγείας. Ωστόσο αυτό υπερβαίνει κάθε όριο.
Ως τοπική κοινωνία δεν νομίζω ότι έχουμε καταλάβει την σοβαρότητα της κατάστασης.
Τίθεται πλέον μείζον ζήτημα υποβάθμισης ΟΛΩΝ των Κλινικών του Νοσοκομείου, αφού χωρίς ΜΕΘ δεν μπορούμε να διαχειριστούμε ΚΑΝΕΝΑ σοβαρό περιστατικό.
Δυστυχώς, οι συνθήκες που επικρατούν -αν δεν αναστραφούν- προοιωνίζονται διάλυση και κλείσιμο του Νοσοκομείου μας».

Ερώτηση Γεροβασίλη
Η βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη σε ερώτησή της προς τον υπουργό Υγείας κάνει λόγο για την ΜΕΘ Άρτας σε ..αναστολή λειτουργίας!
Όπως αναφέρεται στο κείμενο της ερώτησης επανειλημμένα έχει καταγγελθεί η οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Γ.Ν. Άρτας και αναφέρει: «Σύμφωνα με καταγγελία της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων #Ηπείρου, η οποία είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας στελεχώνεται πλέον μόνο από δύο γιατρούς, “καθιστώντας έτσι ανέφικτη τη συνέχιση της λειτουργίας της (ΜΕΘ) τους επόμενους μήνες”…
…Το αίτημα που βρίσκεται στο στόμα κάθε Αρτινού είναι επιτακτικό και η Κυβέρνηση δεν μπορεί άλλο να αδιαφορεί: Υπάρχει κατεπείγουσα ανάγκη να προκηρυχθούν άμεσα οι δύο κενές οργανικές θέσεις, με επείγουσες διαδικασίες και όχι τον Οκτώβριο, και ταυτόχρονα να προσληφθούν άμεσα δύο επικουρικοί γιατροί για να διασφαλιστεί η εύρυθμη αλλά και ασφαλής λειτουργία της ΜΕΘ Άρτας.
Η γενικότερη απαξίωση του Ε.Σ.Υ. από την Κυβέρνηση έχει φέρει το Γ.Ν. Άρτας σε σημείο να μεταφέρονται ασθενείς σε έτερο νοσοκομείο λόγω των ελλείψεων.
Ο κίνδυνος μη λειτουργίας της ΜΕΘ, όμως, θέτει πραγματικά την Κυβέρνηση προ των ευθυνών της».

Αγωνιστική Συσπείρωση
Η Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών σε ανακοίνωσή της σχετικά με την ΜΕΘ του Νοσοκομείου Άρτας, αναφέρει τα εξής: «Ο ΥΠΕάρχης της 6ης ΥΠΕ, σε απάντησή του προς το Νοσοκομείο, νίπτει τας χείρας του και ρίχνει το μπαλάκι των ευθυνών εξ’ ολοκλήρου στη Διοίκηση, για ένα πρόβλημα που παραμένει εδώ και τρία χρόνια υπαρκτό και επηρεάζει τους νομούς Άρτας, Πρέβεζας, Λευκάδας και Θεσπρωτίας αλλά και μια περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας. Παρά τις προσπάθειες του Διευθυντή της Μ.Ε.Θ. για προκήρυξη 2 κενών οργανικών θέσεων, το αίτημα δεν εισακούστηκε ποτέ και τώρα, μετά την αποχώρηση με μακροχρόνιες άδειες δύο συναδέλφων όπως αναφέρει με επιστολή του προς τη Διοίκηση του Γ.Ν. Άρτας στις 02/07/24, η Μ.Ε.Θ. αδυνατεί να συνεχίσει τη λειτουργία της.

Η κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική του πάμε και όπου βγει, έχοντας εξαντλήσει το υγειονομικό προσωπικό και πλέον στερώντας από το λαό ακόμη και τις αυτονόητες παροχές υγείας. Η υπερεφημέρευση και οι συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης οδηγούν στην διάλυση ό,τι έχει απομείνει όρθιο και λειτουργεί μέχρι σήμερα.

Ζητούμε να ικανοποιηθεί άμεσα το αίτημα του Διευθυντή της Μ.Ε.Θ. για την προκήρυξη 2 κενών οργανικών θέσεων (με επείγουσες διαδικασίες και όχι τον Οκτώβριο) και ταυτόχρονα την άμεση πρόσληψη 2 επικουρικών ιατρών για την ασφαλή και εύρυθμη λειτουργία της Μ.Ε.Θ.! Η διοίκηση δε φείδεται χρημάτων όταν πρόκειται να αναθέσει την καθαριότητα σε εργολάβο που έχει αξιώσεις 55.000€ το μήνα, αλλά για τη διατήρηση της Μ.Ε.Θ. δυσκολεύεται να δεσμεύσει 36.000€ για έναν χρόνο και αναμένει διευκρινίσεις για το χρονικό διάστημα απουσίας τον συναδέλφων όταν οι ανάγκες είναι άμεσες και δεν υπάρχει καμία εφεδρεία στο ιατρικό προσωπικό.

Υπενθυμίζουμε ότι συνεχίζει εδώ και 10 μήνες η λειτουργία της Μ.Ε.Θ. του Γ.Ν. Αγρινίου με δυο μόνιμους ιατρούς και για τις ανάγκες λειτουργίας της μετακινούνται ιατροί από τις Μ.Ε.Θ. του Π.Γ.Ν.Ι. και Γ.Ν. Χατζηκώστα. Αυτές δεν είναι λύσεις ουσίας και οδηγούν μόνο σε υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας με κινδύνους να ελλοχεύουν τόσο για τους ασθενείς όσο και για το υγειονομικό προσωπικό.

Σε μια περίοδο όπου υπάρχει αυξημένη επισκεψιμότητα, η ΥΠΕ και το υπουργείο επιλέγει ακόμη μια φορά να αγνοεί συνεχώς τα αιτήματα των κλινικών του ΕΣΥ, των ενώσεων και της ομοσπονδίας για την προκήρυξη των κενών οργανικών θέσεων, οδηγώντας σε ασφυξία τα περισσότερα τμήματα των νοσοκομείων της χώρας και τους υπαλλήλους σε σωματική και πνευματική εξουθένωση».