O Δήμος Αρταίων μεταφέρει το μήνυμα της προστασίας του Κόλπου. 20ος Κολυμβητικός Διάπλους Αμβρακικού

Ο Δήμος Αρταίων τίμησε τον πρώτο Κολυμβητή και τον Βαρκάρη του
Με Επιτυχία και η Δράση «Ionian Swimming Challenge»
Πρόταση Σιαφάκα να μετονομαστεί σε «Διάπλους – Γεώργιος Τσιαφούλης»

Με τη συμμετοχή αθλητών και αθλητριών από όλη τη χώρα, ολοκληρώθηκε ο 20ος Κολυμβητικός Διάπλους Αμβρακικού, στην Κορωνησία.. Ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός της ευρύτερης περιοχής, που διοργανώνεται από τον Δήμο Αρταίων. Η άψογη διοργάνωση κέρδισε τις εντυπώσεις από τους αθλητές αλλά και τους παρευρισκόμενους. Μέσω του «Διάπλου» ο Δήμος Αρταίων μεταφέρει το μήνυμα της προστασίας του Αμβρακικού Κόλπου, καθώς αναδεικνύεται το εξαίρετο αυτό οικοσύστημα.

Παράλληλες εκδηλώσεις
Η κεντρική διοργάνωση έλαβε χώρα την Κυριακή 28 Ιουλίου, όπου οι 20 και πλέον αθλητές διέσχισαν κάθετα τον Αμβρακικό -εκκίνηση από τη Βόνιτσα και τερματισμός στην Κορωνησία – καλύπτοντας μια απόσταση περίπου 11 χλμ.
Οι παράλληλες εκδηλώσεις, που διεξήχθησαν στην Κορωνησία περιελάμβαναν: Ενημέρωση από την ΜΚΟ «I seα» με θέμα: «Οι καρχαρίες και τα σαλάχια του Αμβρακικού». Αστροπαρατήρηση από το Σύλλογο «Αστρολάβος», Αγώνες kite από το Ναυτικό Όμιλο Κορωνησίας, Επίδειξη Αμπαλί (petank) από τον Γυμναστικό Σύλλογο πρέβεζας, Πεζοπορία στο μονοπάτι του Αγίου Ονουφρίου από Αγώνες Δρόμου από το Σύλλογο Δρομέων Άρτας. Μουσική βραδιά με τον ΑΜΒΡΑΚΙΑ fm, Επίδειξη πτήσεων paramotor, καθώς και την παράλληλη κολυμβητική δράση «Ionian Swimming Challenge». H διαδρομή αυτή των 3 χλμ. από το 2ο Ιβάρι της Σαλαώρας έως την Κορωνησία, έδωσε την ευκαιρία σε 60 και πλεον κολυμβητές να συμμετάσχουν στην προσπάθεια διάσωσης του Οικοσυστήματος του Αμβρακικού.
Η ασφάλεια των συμμετεχόντων αποτέλεσε προτεραιότητα για το Δήμο Αρταίων. Στην κύρια διαδρομή, οι κολυμβητές συνοδεύονταν από σκάφη εξοπλισμένα με GPS για την καθοδήγηση και την ασφάλεια. Καθ’ όλη τη διάρκεια του Διάπλου, διασωστικά σκάφη με εξειδικευμένο προσωπικό και πλήρη ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό ήταν σε ετοιμότητα, ενώ η υγειονομική κάλυψη ήταν διαρκής και πλήρης.

Πρόταση του Δημάρχου Αρταίων

Ο Κολυμβητικός Διάπλους Αμβρακικού, τίμησε φέτος τον πρώτο κολυμβητή, Γεώργιο Τσιαφούλη. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο χώρο τερματισμού του αγώνα, με συγκίνηση, αναγνωρίζοντας την ιστορική σημασία της πρώτης απόφασής του να διασχίσει τον Αμβρακικό, ως μία πράξη και κίνηση διαμαρτυρίας για την μόλυνση του Κόλπου και τη δράση που επακολούθησε «ΣΩΣΤΕ ΤΟΝ ΑΒΜΡΑΚΙΚΟ».
Ο 75χρονος κολυμβητής τιμήθηκε από τον Δήμαρχο Αρταίων Χριστόφορο Σιαφάκα, ο οποίος μίλησε με θερμά και τιμητικά λόγια για τον κολυμβητή. Εξήρε την αφοσίωση και το θάρρος του κ. Τσιαφούλη που άνοιξε το δρόμο για μελλοντικούς κολυμβητές. Η τιμητική βράβευση ήταν μια αναγνώριση του προσωπικού του επιτεύγματος και της συμβολής του στην ανάπτυξη του αθλητικού πνεύματος στην περιοχή.
Ο Δήμαρχος δήλωσε ότι το παράδειγμα του κ. Τσιαφούλη θα συνεχίσει να εμπνέει τις νέες γενιές κολυμβητών και πρότεινε να μετονομαστεί ο Κολυμβητικός Διαπλούς των 11 χιλιομέτρων, σε «Διάπλους Αμβρακικού – Γεώργιος Τσιαφούλης».
Παράλληλα τιμήθηκε ο Σπύρος Θεμελής, ο βαρκάρης που τον συνόδευσε στην πρώτη εκείνη διάσχιση του Κόλπου. Ο ρόλος του κ. Θεμελή ήταν καθοριστικός, μιας και η υποστήριξη και η ασφάλεια κατά τη διάρκεια της κολυμβητικής διαδρομής είναι σημαντική. Η τιμητική διάκριση για τον Σπύρο Θεμελή αναδεικνύει τη σημασία της συνεργασίας και της αλληλεγγύης που χαρακτήρισε την πρώτη ιστορική διαδρομή, αφήνοντας ανεξίτηλο το στίγμα της στον Κολυμβητικό Διάπλου Αμβρακικού.
Μετά την ολοκλήρωση του αγώνα, οι νικητές και νικήτριες βραβεύτηκαν με αναμνηστικά κύπελλα, ενώ όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν αναμνηστικά μετάλλια.

Ευχαριστίες
Ο Δήμος Αρταίων ευχαριστεί για την συμβολή του στην διοργάνωση: Την Αστυνομική Διεύθυνση Άρτας, την Τροχαία Άρτας, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κορωνησίας και Απανταχού Κορωνησιωτών, τον ΟΦΥΠΕΚΑ, τη ΜΚΟ “I sea”, το Λιμεναρχείο Πρέβεζας, το κατάστημα «Γιολδάσης Αρτοποίηματα» τα ΜΜΕ για την περιφερειακή και πανελλαδική κάλυψη των γεγονότων, τα στελέχη του Τμήματος Αθλητισμού και Πολιτισμού και την υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Αρταίων, τους αθλητές που έλαβαν μέρος και όλους όσοι βρέθηκαν στην Κορωνησία και στήριξαν με την παρουσία τους την διοργάνωση.