Ο πλάτανος της Βίτσας γέμισε…λαμπιόνια!
Η Βίτσα είναι ορεινό οικισμός του νομού Ιωαννίνων. Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νομού, στο Κεντρικό Ζαγόρι, στην είσοδο του φαραγγιού του Βίκου, 37 χλμ. ΒΑ της πόλης των Ιωαννίνων
Οι κάτοικοι με επιστολή τους εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τον πλάτανο που βρίσκεται στην πλατεία του χωριού με αφορμή η ενέργεια να τοποθετηθούν καλώδια λαμπάκια στον κορμό του δέντρου!!
Στην ανοιχτή επιστολή που απευθύνουν σημειώνουν:
Ο Πλάτανος στην πλατεία της Βίτσας, δέντρο – σύμβολο της περιοχής, εκπέμπει SOS.
‘Respect’ και στα ελληνικά ‘σεβασμός’ για:
1. Τη μεγάλη του ηλικία του πλατάνου που πιθανότατα να είναι πλέον των 600 ετών. Σε εγχάρακτη επιγραφή πάνω σε πέτρα που βρίσκεται ενσωματωμένη στον πέτρινο περίβολο του πλατάνου αναφέρεται ότι: ‘Εφυτεύθη τον 15ο αιώνα’.
2. Την ιδιαιτερότητα του σχήματος των δύο πλάγιων κλάδων με μήκος 21,3 & 20,7 μέτρα, σήμερα δε είναι υποστυλωμένοι με ξύλινα στηρίγματα και το ύψος του με πάνω από 35,0 μέτρα (ένα από τα ψηλότερα και πιο υγιή δέντρα της περιοχής).
3. Το πάχος και την περίμετρο του κορμού (περίμετρος 6,52 μέτρα) που υποδηλώνει την πολύ μεγάλη ηλικίας του.
4. Την ραγδαία εξαπλούμενη ασθένειας του «μεταχρωματικού έλκους πλατάνου», που προκαλείται από το μύκητα Ceratocystis fimbriaria f. sp. platani και θεωρείται η πλέον καταστρεπτική ασθένεια των πλατάνων διεθνώς, χωρίς προς το παρόν καμμιά θεραπεία, με αποτέλεσμα την πλήρη νέκρωση των προσβεβλημένων δέντρων.
5. Ένα γνωστό τοπόσημο και προβάλλεται στους ταξιδιωτικούς οδηγούς του Ζαγορίου ως τουριστικό αξιοθέατο στην είσοδο της Χαράδρας του Βίκου και εντός δύο περιοχών ενταγμένων στην UNESCO, του Γεωπάρκου Βίκου – Αώου και του Πολιτιστικού Τοπίου Ζαγορίου. Λόγω της επιστημονικής, οικολογικής, αισθητικής, ιστορικής και πολιτισμικής του αξίας ο υπεραιωνόβιος Πλάτανος της Βίτσας, χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, προστασίας και φροντίδας.
Και εμείς τι κάνουμε. Τον γεμίσαμε τρύπες και τον ζώσαμε για δεύτερη φορά με καλώδια για να κάνουμε ‘glamour’ γάμους στην πλατεία της Βίτσας.
Υπεύθυνοι συμμεριστείτε την αγωνία μας. Προφυλάξτε τον πλάτανο από τους αδαείς και ανίδεους για να τον έχουμε για πάντα».