Κλειστά σφαγεία μέχρι 4 Αυγούστου λόγω πανώλης, ισχύει αποζημίωση 150 ευρώ ανά ζώο/
Μετά την Κορινθία κρούσμα πανώλης αιγοπροβάτων έχουμε και στην Αττική. Συγκεκριμένα, είχαν τεθεί σε έλεγχο, από το προσωπικό των Τοπικών Κέντρων Ελέγχου Νοσημάτων (ΤΚΕΝ) της Περιφέρειας, δύο κτηνοτροφικές μονάδες που είχαν προμηθευτεί ζώντα αμνοερίφια από τη Ρουμανία. Μετά την ειδοποίηση των ιδιοκτητών μονάδας στον Ασπρόπυργο περί ύποπτων συμπτωμάτων στα ζώα τους, οι κτηνίατροι της Περιφέρειας προέβησαν σε αιμοληψίες, διαπιστώνοντας το πρώτο κρούσμα στην Αττική. Αμέσως, τέθηκαν σε εφαρμογή τα αυστηρά πρωτόκολλα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που προβλέπουν τη μαζική θανάτωση και υγειονομική ταφή των αμνοεριφίων της μονάδας.
Υπενθυμίζεται ότι ισχύει η απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για απαγόρευση, έως τις 4 Αυγούστου, όλων των μετακινήσεων αιγοπροβάτων σε όλη την επικράτεια, καθώς και βοοειδών, που προέρχονται από συστεγαζόμενες με αιγοπρόβατα εκμεταλλεύσεις.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτα, «μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί έλεγχοι σε 227.930 αιγοπρόβατα στις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας και Τρικάλων. Διαπιστώθηκαν 22 θετικά κρούσματα και έχουν θανατωθεί 7.177 σε σύνολο 9.257 προς εκρίζωση. Οι έλεγχοι αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός της εβδομάδας, ενώ τα σφαγεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τις 2 Αυγούστου».
Ο κ. Κουρέτας παρουσίασε έναν χάρτη των τυροκομείων στα οποία έχει γίνει έλεγχος από τον ΕΦΕΤ, καθώς και των 860 εκτροφών που γίνονται στις περιοχές Δομένικο και Δαμάσι, στις οποίες ο έλεγχος θα ολοκληρωθεί μέσα στην εβδομάδα. «Πιστεύουμε ότι με τον τρόπο και την ταχύτητα που έχει λειτουργήσει όλος ο μηχανισμός της Περιφέρειας, μέσα στην εβδομάδα θα έχουμε ολοκληρώσει την ιχνηλάτηση και στη συνέχεια θα γίνουν επανέλεγχοι. Το βασικό είναι να τελειώσει γρήγορα η ιχνηλάτηση» δήλωσε ο κ. Κουρέτας.
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, αναφορικά με το νέο κρούσμα που βρέθηκε στην Π.Ε. Κορίνθου, τόνισε: «Οι κτηνίατροι, κάνοντας ιχνηλάτηση, ακολουθούν τη διαδρομή που κάνουν τα ζώα. Έτσι, μετά τη Λάρισα, ακολούθησαν έλεγχοι και στην Κόρινθο και βρέθηκε εκεί μέχρι στιγμής ένα θετικό κρούσμα. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται ο πλήρης επιδημιολογικός έλεγχος».
Επιπροσθέτως, ο Χρήστος Κέλλας αναφέρθηκε στην νέα απόφαση του ΥπΑΑΤ να προχωρήσει σε απαγόρευση της μετακίνησης αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση και σφαγή, σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, λέγοντας ότι «κρίθηκε απαραίτητη η ενεργοποίηση αυτού του μέτρου ώστε να περιοριστούν τα κρούσματα και η μετάδοση της νόσου».
Για όλα τα ανοιχτά και σημαίνοντα προβλήματα στον κτηνοτροφικό κλάδο ενημερώθηκε ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης κατά τη συνάντηση που είχε με τη διοίκηση εκπροσώπους του κτηνοτροφικού κόσμου.
Συγκεκριμένα, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Θεσσαλών κτηνοτρόφων κ. Δημήτρη Μπαλούκα, τον αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Επαρχίας Ελασσόνας κ. Γιάννη Κουκόλη και τον αντιδήμαρχο Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Ελασσόνας και Γενικό Γραμματέα της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων κ. Νίκο Παλάσκα. Οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων εξέφρασαν την αγωνία τους για το μέλλον της κτηνοτροφίας ζητώντας έμπρακτη – χωρίς άυλες υποσχέσεις – στήριξη των παραγωγών, προσλήψεις κτηνιάτρων και προπαντός διαφάνεια στην έρευνα για την εισαγωγή της πανώλης στη χώρα μας. Κρούσματα πανώλης στην Κρήτη
Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές της Κρήτης, καθώς στο νησί έχουν εντοπιστεί δύο κρούσματα πανώλης σε αμνοερίφια.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Creta24.gr, τα κρούσματα εντοπίστηκαν σε μονάδα του νομού Ηρακλείου ενεργοποιώντας με διαδικασίες κατεπείγοντος το πρωτόκολλο διαχείρισης.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η «διαδρομή» του κρούσματος πανώλης στο νομό Ηρακλείου έχει αφετηρία τη Θεσσαλία όπου έχουν εντοπιστεί τα περισσότερα κρούσματα στην Ελλάδα και συγκεκριμένα τα 20 από τα 22 συνολικά.
Πρόκειται για μία εφιαλτική εξέλιξη για την κτηνοτροφία της Κρήτης καθώς στο ενδεχόμενο εξάπλωσης της πανώλης οι επιπτώσεις στον κλάδο χαρακτηρίζονται εφιαλτικές.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι για τα 22 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα, έχουν θανατωθεί περισσότερα από 10.000 αιγοπρόβατα.
Η Ελλάδα ακολουθεί το ευρωπαϊκό πρωτόκολλο σύμφωνα με το οποίο μετά από κάθε επιβεβαιωμένο κρούσμα θανατώνεται το ζώο, ακολουθεί η θανάτωση του συνόλου των ζώων της μονάδας όπου εντοπίζεται το κρούσμα και η μονάδα μπαίνει σε καραντίνα αφού πρώτα έχει απολυμανθεί.
Αυτό το πρωτόκολλο θα ενεργοποιηθεί και στην περίπτωση των κρουσμάτων στο νομό Ηρακλείου με την ελπίδα να μην υπάρξει διασπορά και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα εν τη γενέσει του.
Τις τελευταίες ώρες είναι σε εξέλιξη αλλεπάλληλες συσκέψεις μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων του νησιού για τη διαχείριση της κατάστασης που προκαλεί έντονη ανησυχία για πιθανό «ντόμινο» στο νησί, εξέλιξη που όλοι απεύχονται.
Να σημειωθεί ότι τα τελευταία 24ωρα, έχουν τεθεί σε εφαρμογή έκτακτα υγειονομικά μέτρα για την αντιμετώπιση της νόσου, με αυστηρούς περιορισμούς στις μετακινήσεις ζώντων αιγοπροβάτων σε όλη την επικράτεια.