Η κορυφαία Ενημερωτική Εκδήλωση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας
Στα Ιωάννινα 20-22 Σεπτεμβρίου 2019
Στα Ιωάννινα και συγκεκριμένα στο Ξενοδοχείο GrandSeraiθα πραγματοποιηθεί, η Πανελλήνια Ενημερωτική Εκδήλωση για την Θαλασσαιμία, στις20-22 Σεπτεμβρίου 2019. Η εκδήλωση αποτελεί το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό γεγονός της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας (Ε.Ο.ΘΑ) αφού συγκεντρώνει το ενδιαφέρον σημαντικού αριθμού πασχόντων από Θαλασσαιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο απ’ όλη την Ελλάδα και την Κύπρο. Φέτος, φιλοξενείται στην πόλη των Ιωαννίνων και πραγματοποιείται με την σημαντική πρωτοβουλία και συνεργασία τουΣυλλόγου Θαλασσαιμίας Ηπείρου, με τον αριθμό των συμμετεχόντων να ξεπερνάει τους 500 σύμφωνα με τα στοιχεία των προεγγραφών.
Η διοργάνωση φέρει την υποστήριξη της Περιφέρειας Ηπείρου και τελείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, της Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας, του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία.
Η έναρξη της Εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, στις 16.00 μ.μ. και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου, στη 13.00 μ.μ. Η Τελετή Έναρξης θα λάβει χώρα την Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, στις 19.00,στο ξενοδοχείο GrandSerai, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Πρόληψης και Εθελοντισμού, κ. Παναγιώτη Πρεζεράκου, ο οποίος θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών, εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό της χώρας, ενώ κεντρικό σημείο αναφοράς θα είναι η ενδιαφέρουσα ομιλία της Συντονίστριας-Διευθύντριας του Κέντρου Αίματος του Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ, Θεσσαλονίκης, κ. Ε. Χασαποπούλου, με θέμα «Γιατρός σε Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας – Γολγοθάς ή ευλογία;»
Διακεκριμένοι και έμπειροι Έλληνες ομιλητές από Πανεπιστημιακά και Νοσηλευτικά ιδρύματα της χώραςθα παρουσιάσουν και θα συζητήσουν τα νεότερα ιατρικά και επιστημονικά δεδομένα στο τομέα της Θαλασσαιμίας και της Δρεπανοκκυταρικής Νόσου. Βασικός στόχος του επιστημονικού προγράμματος είναι η Εκπαίδευση και η Ενημέρωση των πασχόντων σε θέματα της νόσου και η άμεση επικοινωνία τους με τους θεράποντες ιατρούς για θέματα που τους απασχολούν. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το πρόγραμμα έχει δομηθεί με τέτοιο τρόποώστε να αποτελέσει μια γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ των πασχόντων και των θεραπόντων ιατρών για σημαντικά ιατρικά θέματα της νόσου.
Στο επίκεντρο των ενδιαφερουσών ομιλιών θα τεθούν θέματα όπως: Καρδιολογικές επιπλοκές, Ενδοκρινολογικά Θέματα – Κύηση στις Αιμοσφαιρινοπάθειες, Γονιδιακή θεραπεία, Παρακολούθηση χρόνιων επιπλοκών, Εμβολιασμοί, Αποσιδήρωση και νέα φάρμακα στη Θαλασσαιμία, Αιμοδοσία, Ιατρικές Αντιπαραθέσεις σε θέματα Αγωγής και άλλα θεσμικά θέματα.