Εντείνονται οι διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ-συνεδρίασε η Ν.Ε. Άρτας
Όλγα Γεροβασίλη: Μόνη θεσμική και πολιτική λύση, η προσφυγή στα μέλη
Χαρακτηριστικά γενικευμένης κρίσης αποκτά η εσωστρέφεια στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς οι καταστατικές αλλαγές που εισηγήθηκε χθες ο Πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης στην Επιτροπή Καταστατικού έχουν σηκώσει κύμα αντιδράσεων, συμπαρασύροντας και στελέχη που είχαν επιλέξει είτε να μην τοποθετηθούν δημόσια τις εσωκομματικές εξελίξεις, είτε να υποστηρίξουν ανοιχτά την σημερινή ηγεσία.
Εκρηκτική ήταν σύμφωνα με πληροφορίες και η συνεδρίαση της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Άρτας, καθώς πολλοί, σχεδόν όλοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους, τους προβληματισμούς και επιφυλάξεις για την αλλαγή ονόματος, την κατάργηση των οργανώσεων, αλλά και την αντικατάσταση της Κεντρικής Επιτροπής από το Εθνικό Συμβούλιο.
Αντιδράσεις υπάρχουν και για το λεγόμενο rotation των βουλευτών με εφαρμογή ορίου τριών θητειών στους βουλευτές του κόμματός του. Στην περίπτωση, μάλιστα, που αυτή η ρύθμιση ενεργοποιηθεί, δίνεται η δυνατότητα σε βουλευτές που έχουν συμπληρώσει ήδη τρεις κοινοβουλευτικές θητείες να «μεταναστεύσουν» σε άλλη εκλογική περιφέρεια και να διεκδικήσουν την εκλογή τους σε κάποιον άλλο νομό!
Στη κρίση των μελών
«Ο ίδιος ο πρόεδρος θα έπρεπε να δώσει τη λύση και να θέσει τον εαυτό του στην κρίση των μελών» δήλωσε η Αντιπρόεδρος της Βουλής, και βουλευτής Άρτας, Όλγα Γεροβασίλη λέγοντας για τον Στέφανο Κασσελάκη πως «ο ίδιος ισχυρίζεται ότι κοιτάζει κυρίως τα μέλη, διεκδικεί αδιαμεσολάβητη σχέση». «Αυτό που αντιλαμβάνομαι μετά τις χθεσινές προτάσεις είναι ότι ο ίδιος έχει κάνει μια επιλογή για ένα μικρό προσωποπαγές κόμμα» πρόσθεσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Όλα τα άλλα ποιος θα κάνει μομφή, αν θα διώξει τον έναν βουλευτή για να κάνει το χατίρι σε κάποιον άλλο, σε ποιον θα μοιράσει την εξουσία της ΚΟ είναι αυτά που δημιουργούν βαθύτατα πολιτικό και αξιακό πρόβλημα» πρόσθεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Όσον αφορά τις αλλαγές που πρότεινε ο Στέφανος Κασσελάκης, η Όλγα Γεροβασίλη είπε ότι «επιτείνεται η άποψη σε μένα ότι τώρα ξετυλίγεται μια ατζέντα (σ.σ. από τον Στέφανο Κασσελάκη) για να κριθεί».
Επίσης σε συνέντευξη της η Όλγα Γεροβασίλη, στον Ρ/Σ 9.84 και στον Γιώργο Μελιγγώνη μιλώντας για το τι μέλλει γενέσθαι εάν το επικείμενο συνέδριο εγκρίνει αυτές τις αλλαγές στο κόμμα, μεταξύ άλλων τόνισε: «Προφανώς θα πρόκειται για μεγάλη μετάλλαξη και δεν είμαι καθόλου βέβαιη, βλέποντας τον πρόεδρο να ανοίγει τα χαρτιά του, κατά πόσον -αν είχε παρουσιάσει την ατζέντα πέρυσι το καλοκαίρι- θα είχε εκλεγεί πρόεδρος σε αυτό το κόμμα ο Στέφανος Κασσελάκης. Αυτό που προτείνεται ως οργανωτικό μοντέλο αντανακλά και μία ιδεολογική και πολιτική αντίληψη… Πρόκειται για μία επιλογή η οποία οδηγεί σε ένα συγκεντρωτικό προσωποπαγές μικρό κόμμα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το παρόν και το μέλλον ενός διαρκώς συρρικνούμενου κομματικού σχηματισμού. Έχουμε δώσει αγώνες μέσα από την Αριστερά συνεχίζουμε με στόχο την κυβερνώσα αριστερά στη χώρα και πιστεύω ότι το μοντέλο και αυτά που προτείνονται απέχουν πολύ από αυτό… Μέσα σε όλα αυτά θα θέσω μία ακόμη μικρή παράμετρο, ότι στην πρόταση αλλαγής ονόματος υπάρχει και η κατάργηση και του τμήματος του τίτλου «Προοδευτικής Συμμαχία». Όμως αυτό ακριβώς το τμήμα του τίτλου που εξέφραζε το άνοιγμα στην κοινωνία και στον προοδευτικό χώρο, το 2019 έδωσε το 32% στον ΣΥΡΙΖΑ. Εδώ όμως βλέπουμε αντίστροφες κινήσεις, αυτές της συρρίκνωσης και της καθημερινής απαξίωσης του κόμματος».
*******Για την αλλαγή ονόματος: «Τα ονόματα έχουν και βάρος και συμβολισμούς. Όμως δε σημαίνει αυτό ότι εφόσον υπάρξει συζήτηση δεν θα μπορούσαν να εκσυγχρονιστούν και να γίνουν για παράδειγμα πιο ‘εύχρηστα’. Στ αλήθεια ένα όνομα ενός κόμματος το οποίο έχει «περπατήσει» στο χρόνο, έχει κυβερνήσει την Ελλάδα, ότι είναι αυτό που προσέλκυσε τόσους προοδευτικούς πολίτες τόσα χρόνια, δεν είναι πολύ εύκολο να πει κάποιος τι είναι αυτό το οποίο ενοχλεί. Θα δεχόμουν το επιχείρημα, ότι το όνομα ‘ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία’ είναι μεγάλο άρα όχι εύχρηστο. Όμως δεν μπορεί να αφαιρεί κάποιος τη συστατική, πολιτική αρχή της συνεργασίας διαφορετικών προοδευτικών αντιλήψεων».
*****Για αναφορές Κασσελάκη σε Τσίπρα και την απουσία παρέμβασης του τελευταίου: «Η τακτική του να δημιουργώ εχθρούς, πραγματικούς ή φανταστικούς για να δικαιολογήσω αδυναμίες ή μειωμένα ποσοστά είναι άλλη μία λογική η οποία προφανώς δε βοηθάει, όπως δεν έχει βοηθήσει όλο αυτό το διάστημα διότι όλο αυτό το αφήγημα της κατασκευής εχθρών έχει ξεκινήσει αρκετούς μήνες πριν και βλέπουμε πού μας έχει οδηγήσει σήμερα. Ο κ. Τσίπρας είναι ένας άνθρωπος με διεθνή και εγχώρια ακτινοβολία, ιστορικός ηγέτης του χώρου μας, ο οποίος πήρε ένα πολύ μικρό κόμμα, το έκανε κυβέρνηση η οποία ομολογουμένως είχε εξαιρετικά θετικό αποτύπωμα στην ιστορία της χώρας. Ο ίδιος θα κρίνει τι θα κάνει. Δεν μπορεί να μιλήσει κάποιος, ούτε εγώ βεβαίως εξ ονόματός του».