Τι δείχνει η Πλατφόρμα erga.gov.gr για την πρόοδο των έργων την Άρτα Στο ΕΣΠΑ 2021-27 Το ΞΕΝΙΑ Άρτας

Σε εξέλιξη βρίσκονται:

-Η Ανακαίνιση του παλιού Δικαστικού Μεγάρου

-Η επαύξηση ΚΥΤ Αράχθου με αναβάθμιση του συστήματος

=Και οι εργασίες ανακαίνισης στο Γενικό Νοσοκομείο
Στα σχέδια το Φράγμα Κομποτίου Ν. Άρτας και τα συνοδά αρδευτικά

ΞΕΝΙΑ Άρτας, ανακαίνιση του παλιού Δικαστικού Μεγάρου, επαύξηση ΚΥΤ Αράχθου

Στα σχέδια βρίσκεται το Φράγμα Κομποτίου Ν. Άρτας και τα συνοδά αρδευτικά

Η μεταφορά στο ΕΣΠΑ 2021-27 του “ΞΕΝΙΑ” Άρτας φέρνει στο προσκήνιο τα έργα που γίνονται και θα γίνουν στην Ήπειρο. Η Πλατφόρμα με τίτλο erga.gov.gr-περιλαμβάνει τα έργα που έχουν ανακοινωθεί από την Κυβέρνηση και τα οποία γίνονται στην Ήπειρο, άλλα να έχουν ολοκληρωθεί, άλλα να βρίσκονται σε Εξέλιξη και άλλα σε Σχεδιασμό.
Μεταξύ των έργων που είναι στην ψηφιακή πλατφόρμα βρίσκεται και το “ΞΕΝΙΑ” Άρτας. Πρόκειται για την αξιοποίηση του με προϋπολογισμό 11,8 εκατομμύρια που πέρασε από 40 κύματα και βρέθηκε στο επίκεντρο αντιπαραθέσεων καθώς παρότι δημοπρατήθηκε το 2023, δεν είχε συμβασιοποιηθεί και μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου 2023 έμεινε μετέωρο καθώς η προηγούμενη Δημοτική Αρχή δεν προχώρησε σε υπογραφή σύμβασης.
Τώρα το έργο μεταφέρεται στο ΕΣΠΑ 2021-27 και υπάρχει άνεση χρόνου για τη νέα Δημοτική Αρχή να προχωρήσει στην υλοποίηση της αξιοποίησης ως έχει ή να προβεί σε τροποποιήσεις.

Πλατφόρμα erga.gov.gr
Σχετικά με το ΞΕΝΙΑ Άρτας στην ψηφιακή πλατφόρμα αναφέρονται τα εξής:
-ΕΡΓΟ: Αξιοποίηση του πολιτιστικού κτηρίου Ξενία Άρτας και αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου του Κάστρου
-ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ έργου: 11.880.000€
– ΠΡΟΟΔΟΣ: Σε εξέλιξη
-ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Αξιοποίηση του παλαιού ξενοδοχείου Ξενία Άρτας ως ενός πρότυπου – καινοτόμου κέντρου πολιτισμού με χρήση δημοτικής βιβλιοθήκης, καλλιτεχνικών εργαστηρίων και τεχνολογίας, δημοτικού ωδείου και αίθουσας πολλαπλών χρήσεων και καφετέρια-εστιατόριο όπως λειτουργούσε και στο παλιό ξενοδοχείο. Το έργο θα συμπεριλαμβάνει την ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου με τη χρήση έξυπνων συστημάτων διαχείρισης ενέργειας.

Παράλληλα προβλέπονται αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες για την αναβάθμιση του κτηρίου Ξενία, διαχείριση απορριμμάτων με σύγχρονα τεχνολογικά συστήματα και προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού.
-ΠΡΟΟΔΟΣ υλοποίησης: Το έργο μεταφέρεται στο ΕΣΠΑ 2021-27.
-KΑΤΗΓΟΡΙΑ έργου: Πολιτισμός
-ΆΞΟΝΑΣ: Δίπλα στον πολίτη & Ποιότητα ζωής
-ΦΟΡΕΑΣ Υλοποίησης: Δήμος Αρταίων
-ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟ εργαλείο: ΕΣΠΑ

Έμεινε στα σχέδια

Να σημειωθεί πως η προηγούμενη Δημοτική Αρχή στις 12 Απριλίου 2023 εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση με τίτλο: «Το ΞΕΝΙΑ επιτέλους δημοπρατείται»
Μάλιστα στην ανακοίνωση της πρώην Δημοτικής Αρχής τον Απρίλιο του 2023, (υπάρχει ακόμα στην ιστοσελίδα του Δήμου Αρταίων) αναφέρονταν τα εξής:

«-Εγκρίθηκαν οι όροι δημοπράτησης από την ειδική Γραμματεία του Υπουργείου Ανάπτυξης για τα έργα ΕΣΠΑ-Εγκρίθηκαν οι όροι δημοπράτησης από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Αρταίων-12 εκατομμύρια ευρώ εξασφαλισμένα για την επαναλειτουργία του-ΞΕΝΙΑ και Κάστρο ανοιχτό 24 ώρες το 24ωρο για όλους.
Εξασφαλίστηκαν τα σχεδόν 12 εκατομμύρια ευρώ που διεκδικούσε ο Δήμος Αρταίων για την αξιοποίηση και την επαναλειτουργία του ΞΕΝΙΑ και πλέον έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη των εργασιών, που θα μετατρέψουν ένα κουφάρι σ’ ένα σύγχρονο κέντρο πολιτισμού και ψυχαγωγίας.
Πιο συγκεκριμένα:

-Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ταμείου Συνοχής (ΕΥΔΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ), απέστειλε γραπτώς την θετική του γνωμοδότηση για τη δημοπράτηση του έργου. Σημειώνεται, πως το στάδιο της έγκρισης από την Ειδική Γραμματεία ήταν καθοριστικό προκειμένου να αποδεσμευτούν από το ΕΣΠΑ τα 12 εκατομμύρια ευρώ.

-Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Αρταίων σε χθεσινή συνεδρίασή της ενέκρινε ομόφωνα την δημοπράτηση του έργου και τις επόμενες μέρες θα βγει το έργο “στον αέρα”…».
Τελικά και παρά τις διαβεβαιώσεις πως το έργο προχωράει, όλα έμειναν στον αέρα καθώς οι εκλογές ανέδειξαν άλλη Δημοτική Αρχή και ο πρώην Δήμαρχος δεν προχώρησε στην συμβασιοποίηση του έργου, το οποίο τελικά μεταφέρεται στο ΕΣΠΑ 2021-27.

Έργα σε εξέλιξη
Το έργο της αξιοποίησης του ΞΕΝΙΑ βρίσκεται στη κατηγορία «Έργα σε εξέλιξη».
Στην ίδια κατηγορία βρίσκονται άλλα έργα στον Δήμο Αρταίων αλλά και στους άλλους Δήμους της ΠΕ Άρτας.

Τι σημαίνει το «Έργα σε εξέλιξη»; Στην Πλατφόρμα αναφέρονται τα εξής:
«Μετά την έκδοση απόφασης ένταξης, εκκινεί η αρχική φάση υλοποίησης του έργου, η οποία περιλαμβάνει την επιλογή της κατάλληλης διαδικασίας ανάθεσης σύμφωνα με τους κανόνες σύναψης δημοσίων συμβάσεων. Η διαδικασία επιλέγεται αναλόγως του αντικειμένου και του προϋπολογισμού κάθε έργου (ανοιχτές και κλειστές διαδικασίες, ανταγωνισ ικός διάλογος, διεθνείς διαγωνισμοί, συμφωνία-πλαίσιο). Ακολουθεί η προετοιμασία της δημοπράτησης με την σύνταξη των αναλυτικών τευχών δημοπράτησης και η διενέργεια του διαγωνισμού, η οποία περιλαμβάνει την αξιολόγηση των οικονομικών φορέων που συμμετέχουν σύμφωνα με τα κριτήρια ανάθεσης και τους όρους που καθορίζονται από την προκήρυξη. Τα στάδια της διαδικασίας ανάθεσης δημόσιας σύμβασης περιλαμβάνουν την αποσφράγιση και αξιολόγηση των αιτήσεων συμμετοχής (δικαιολογητικά συμμετοχής, τεχνική προσφορά, οικονομική προσφορά), την ανάδειξη προσωρινού, την έκδοση της απόφασης κατακύρωσης και την υπογραφή της σύμβασης. Αναλόγως της φύσης του έργου και του ύψους του προϋπολογισμού προβλέπονται συχΓια διαφορές που ενδεχομένως προκύπτουν κατά τη διαδικασία ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων παρέχεται η δυνατότητα προσφυγής στο Διοικητικό Εφετείο για συμβάσεις κάτω συγκεκριμένων οικονομικών ορίων και ενώπιον της Ενιαίας Αρχής Δημόσιων Συμβάσεων για συμβάσεις άνω των ορίων. Μετά την υπογραφή της σύμβασης εκκινεί η κυρίως φάση υλοποίησης του έργου που περιλαμβάνει την εκτέλεση του φυσικού αντικειμένου σύμφωνα με τα οριζόμενα στη σύμβαση».

Τα άλλα Έργα
Στα Περιφερειακά Σχέδια Ανάπτυξης βρίσκονται και άλλα έργα για την Άρτα που είναι σε εξέλιξη μεταξύ των οποίων και τα εξής:

*****ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΛΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΆΡΤΑΣ για στέγαση του Ειρηνοδικείου και του Πταισματοδικείου Άρτας
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ έργου: 1.670.000€
ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΗ ολοκλήρωση: 2024
ΕΚΤΕΛΕΣΗ εργασιών: Εργασίες ανακαίνισης.
ΠΡΟΟΔΟΣ υλοποίησης: Σε εξέλιξη η σύμβαση του έργου.
Kατηγορία έργου: Βελτίωση καθημερινότητας
Άξονας: Δίπλα στον πολίτη & Ποιότητα ζωής
Περιφερειακή ενότητα: Άρτας
Φορέας Υλοποίησης: Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

***** ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ και επαύξηση ΚΥΤ Αράχθου
-ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ έργου: 4.220.000€
-ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΗ ολοκλήρωση: 04/2025
-ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Επαύξηση ΚΥΤ Αράχθου με 3ο Μ/Σ 40/50MVA και συνολική αναβάθμιση του συστήματος προστασίας και ελέγχου για την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στην περιοχή.
-ΠΡΟΟΔΟΣ υλοποίησης: Έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί οι εργασίες πολιτικού μηχανικού και βαίνουν προς ολοκλήρωση οι εγκρίσεις εξοπλισμού και μελετών.
-ΠΡΟΟΔΟΣ εργασιών: 65%.
-KΑΤΗΓΟΡΙΑ έργου: Ενέργεια
-ΆΞΟΝΑΣ: Αγροτική παραγωγή & Πράσινη μετάβαση
-ΦΟΡΕΑΣ Υλοποίησης: Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ΔΕΔΔΗΕ

******ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΆΡΤΑΣ Αναδιαμόρφωση ΤΕΠ, κατασκευή Μονάδας Οξέων Εμφραγμάτων και εργασίες ανακαίνισης
-Προϋπολογισμός έργου: 2.418.000€
-Εκτιμώμενη ολοκλήρωση: 2025

Το έργο περιλαμβάνει την αναδιαμόρφωση των ΤΕΠ, την αντικατάσταση δαπέδων υπογείου, ισογείου, 1ου ορόφου, ημιωρόφου, 2ου και 3ου ορόφου, τη διαμόρφωση υπαρχόντων χώρων και κατασκευή τουαλετών για ΑΜΕΑ, τη μετεγκατάσταση της Καρδιολογικής κλινικής και κατασκευή εντός αυτής Μονάδα Οξέων Εμφραγμάτων καθώς και τη συντήρηση, επισκευή και χρωματισμούς εξωτερικών επιφανειών.

Πρόοδος υλοποίησης: Σε διαγωνιστική διαδικασία. Κήρυξη προσωρινού αναδόχου.
-Kατηγορία έργου: Υγεία
-Άξονας: Δίπλα στον πολίτη & Ποιότητα ζωής
-Περιφερειακή ενότητα: Άρτας
-Δήμος: Αρταίων
-Φορέας Υλοποίησης: Υπουργείο Υγείας

******ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΝΤΑΜΑΡΙΟΥ ΠΕΤΑ και κατασκευή υπαίθριου θεάτρου και δράσεις ανάδειξης της ιστορίας του Δήμου Νικολάου Σκουφά
-Προϋπολογισμός έργου: 3.662.096€
-Εκτιμώμενη ολοκλήρωση: 12/2025
-Σε εξέλιξη: Σε διαγωνιστική διαδικασία
-Αντικείμενο του έργου είναι η ανάπλαση του νταμαριού Πέτα και η κατασκευή υπαίθριου θεάτρου Δήμου Νικολάου Σκουφά, καθώς και η τεκμηρίωση και ψηφιοποίηση του ιστορικού αρχείου της Φιλικής Εταιρείας και παραγωγή θεματικών εφαρμογών ΤΠΕ.
-Πρόοδος υλοποίησης: Σε στάδιο ανάθεσης.
-Kατηγορία έργου: Πολιτισμός
-Άξονας: Δίπλα στον πολίτη & Ποιότητα ζωής
-Περιφερειακή ενότητα: Άρτας
-Δήμος: Νικολάου Σκουφά
-Φορέας Υλοποίησης: Δήμος

********ΒΕΛΤΙΩΣΗ – ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΗ διανομαρχιακού δρόμου Άρτας – Ευρυτανίας (Τμήμα Αστροχώρι – Μεγαλόχαρη Δήμου Τετραφυλλίας – Β΄ φάση)
-Προϋπολογισμός έργου: 5.000.000€
-Σε εξέλιξη: Εκτέλεση εργασιών
-Πρόοδος υλοποίησης: Εργασίες σε εξέλιξη.
-Kατηγορία έργου: Οδικά έργα
-Άξονας: Δίκτυα & Υποδομές
-Περιφερειακή ενότητα: Άρτας
-Δήμος: Γεωργίου Καραϊσκάκη
-Φορέας Υλοποίησης: Περιφέρεια Ηπείρου

******ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΒΑΤΟΤΗΤΑΣ Αγροτικής Οδοποιίας Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων
-Προϋπολογισμός έργου: 3.106.325€
-Εκτιμώμενη ολοκλήρωση: 12/2025
-Σε εξέλιξη: Σε διαγωνιστική διαδικασία
-Βελτίωση βατότητας της αγροτικής οδού από θέση Ομαλή Βουργαρελίου έως Οροπέδιο Βουργαρελίου (Θέση Λυκενάκι) Τ.Κ. Βουργαρελίου και της αγροτικής οδού από Καταφύγιο Θεοδωριάνων έως Κάτω Κωστηλάτα Θεοδωριάνων.
-Πρόοδος υλοποίησης: Σε στάδιο ανάθεσης.
-Kατηγορία έργου: Αγροτική οδοποιία
-Άξονας: Αγροτική παραγωγή & Πράσινη μετάβαση
-Περιφερειακή ενότητα: Άρτας
-Δήμος: Κεντρικών Τζουμέρκων
Φορέας Υλοποίησης: Δήμος

Έργα υπό σχεδιασμό
Σύμφωνα με τον ορισμό της Πλατφόρμας erga.gov.gr για τα «Έργα υπό σχεδιασμό», πρόκειται για το αρχικό στάδιο σχεδιασμού ενός έργου και περιλαμβάνει την καθορισμό του φυσικού αντικειμένου, τη μελετητική ωρίμαση, την εκτίμηση του κόστους και του χρονοδιαγράμματος, τη διερεύνηση των χρηματοδοτικών εργαλείων που είναι διαθέσιμα, τον χρόνο κατά τον οποίο θα χρειαστούν οι χρηματοδοτικές ροές, καθώς και τον καθορισμό του φορέα που έχει την επάρκεια να αναλάβει την εκτέλεση και επίβλεψη του έργου. Μετά τον καθορισμό των ανωτέρω παραμέτρων ακολουθούνται οι διαδικασίες που απαιτούνται για την έτου έργου, οι οποίες ποικίλλουν ανάλογα με το χρηματοδοτικό εργαλείο (ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ΠΔΕ, Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, ΣΔΙΤ, Αντώνης Τρίτσης, CEF, κ.ά.). Συνήθως οι διαδικασίες περιλαμβάνουν την σύνταξη Τεχνικού Δελτίου Έργου με λεπτομερή περιγραφή του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του έργου, του χρονοδιαγράμματος και του τρόπου υλοποίησης (διαγωνιστικές διαδικασίες, υλοποίηση με ίδια μέσα, αυτεπιστασία). Στη συνέχεια το τεχνικό δελτίο υποβάλλεται για έγκριση στην αρμόδια διαχειριστική αρχή και μετά την έγκρισή του, εκδίδεται απόφαση ένταξης του έργου.

Ένα έργο της Άρτας που βρίσκονται στην Πλατφόρμα «υπόσχεδιασμό» είναι το ΦΡΑΓΜΑ ΚΟΜΠΟΤΙΟΥ Ν. Άρτας και συνοδά αρδευτικά έργα
-Προϋπολογισμός έργου: 123.000.000€
-Υπό σχεδιασμό
-Φράγμα ωφέλιμου όγκου 19.900.000 m3 επί του ποταμού Κομποτιώτικου, χωμάτινο με αργιλικό πυρήνα και άρδευση ημιορεινών περιοχών Δήμου Πέτα και Κομποτίου και Μενιδίου 30.000 στρεμμάτων. Ωφελούμενοι αγρότες: 6.250.
-Πρόοδος υλοποίησης: Συνεργασία Περιφέρειας και Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την επικαιροποίηση της μελέτης.
-Δήμος: Νικολάου Σκουφά
-Φορέας Υλοποίησης: Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων