Στις 20-22 Σεπτεμβρίου 2024 στο Ξενοδοχείο Βυζαντινό
Η πρόληψη προβλημάτων των κάτω άκρων, η εκπαίδευση των ατόμων με Διαβήτη στη φροντίδα των ποδιών τους η εξειδικευμένη αντιμετώπιση των προβλημάτων που εμφανίσθηκαν στα πόδια των ατόμων με Διαβήτη και πολλά νέα δεδομένα θα συζητηθούν κατά τη διεξαγωγή της 28ης Πανελλήνιας Διημερίδας «Διαβητικό πόδι – Έλκη στα κάτω άκρα – Πρόληψη ακρωτηριασμών», την οποία διοργανώνει η Εταιρία Μελέτης Παθήσεων Διαβητικού Ποδιού (Ε.ΜΕ.ΔΙ.Π.). Η Εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί 20-22 Σεπτεμβρίου 2024 στο Ξενοδοχείο Βυζαντινό, στην Άρτα. Η παρακολούθηση της Εκδήλωσης για τους τοπικούς γιατρούς είναι δωρεάν.
Στην σχετική ανακοίνωση από την Ε.ΜΕ.ΔΙ.Π., αναφέρει μεταξύ άλλων και τα εξής: «Είναι γεγονός ότι οι ακρωτηριασμοί των κάτω άκρων ατόμων με Διαβήτη είναι μία από τις μάστιγες της εποχής μας. Αρκεί να λάβουμε υπόψιν μας τις αναφορές διεθνών οργανισμών, ότι δηλαδή κάθε 20 δευτερόλεπτα κάπου στον κόσμο κάποιο άτομο χάνει ένα πόδι λόγω των επιπλοκών του Διαβήτη. Επιπλέον έχει υπολογισθεί ότι ο ακρωτηριασμός σε άτομα με Διαβήτη είναι 10 έως 20 φορές πιο συχνός από ό,τι σε άτομα χωρίς Διαβήτη.
Οι επιπλοκές του Διαβητικού Ποδιού, που θεωρούνται προ-στάδιο των ακρωτηριασμών, είναι χρόνιες και θεωρούνται πολύ σοβαρές καταστάσεις από την διεθνή επιστημονική κοινότητα. Υπολογίζεται ότι οι επιπλοκές αυτές, που αναφέρονται ως «Διαβητικό Πόδι», έχουν προσβάλει 40 έως 60 εκατομμύρια άτομα με Διαβήτη παγκοσμίως.
Μερικές επισημάνσεις για τον Σακχαρώδη Διαβήτη είναι πολύ χρήσιμες.
Ο Διαβήτης είναι μια χρόνια και ύπουλη ασθένεια, που εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν είναι πλέον σε θέση να παράγει ινσουλίνη ή όταν το σώμα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει σωστά την ινσουλίνη που παράγει.
Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας και βοηθά τη γλυκόζη να εισέλθει στα κύτταρα.
Η ινσουλίνη δηλαδή λειτουργεί ως κλειδί για να αφήσει τη γλυκόζη να περάσει από την κυκλοφορία του αίματος μέσα στα κύτταρα του σώματος και να παράγει ενέργεια κλπ.
Η αδυναμία παραγωγής ινσουλίνης και/ή μη αποτελεσματική χρήση της οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα (υπεργλυκαιμία). Μακροπρόθεσμα, τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης προκαλούν βλάβες στα νεύρα , στους νεφρούς, στα μάτια και σε όλα τα αγγεία με τελικό στάδιο την ανεπάρκεια διαφόρων οργάνων του σώματος και ιστών. Δυστυχώς αρχικά οι βλάβες στο σώμα κυρίως στους νεφρούς, μάτια, νεύρα, αγγεία και καρδιά δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Αυτό εξηγεί γιατί ο Διαβήτης χαρακτηρίσθηκε «ύπουλη νόσος».
Υπολογίζεται ότι στον Ελληνικό χώρο υπάρχουν 240.000 – 300.000 άτομα με νευροπάθεια που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για την ανάπτυξη έλκους (Διαβητικού Ποδιού). Πρώτη μέριμνα επομένως αποτελούν οι οδηγίες για την αποφυγή μικροτραυματισμών σε άτομα με νευροπάθεια.
Άλλη αιτία για την δημιουργία του Διαβητικού Ποδιού θεωρείται η γάγγραινα των κάτω άκρων. Η επιπλοκή αυτή οφείλεται σε απόφραξη αγγείου στα κάτω άκρα, που οδηγεί το πόδι ή ένα δάκτυλο, σε νέκρωση. Το άκρο γίνεται μελανό. Μπορεί δε σε πρωιμότερο στάδιο να εμφανισθεί άλγος κατά τη βάδιση, που αναγκάζει το άτομο να σταματήσει για λίγο και αφού περάσει ο πόνος να συνεχίσει το περπάτημα. Είναι αποτέλεσμα της αθηρωμάτωσης, που υπάρχει έντονη σε διαβητικούς ασθενείς. Περίπου 120.000 άτομα στην Ελλάδα εμφανίζουν αγγειακά προβλήματα που μπορεί να καταλήξουν σε γάγγραινα. Ο εντοπισμός των ατόμων αυτών και η τήρηση των ιατρικών οδηγιών, με πιο σημαντική την διακοπή του καπνίσματος, μπορούν να σώσουν πολλά πόδια.
Οι διεθνείς Οργανισμοί, συστήνουν δύο τρόπους αποφυγής των επιπλοκών του Διαβητικού Ποδιού και, ταυτόχρονα, του τεράστιου οικονομικού και κοινωνικού τους κόστους:
Α) Πρόληψη έλκους στα κάτω άκρα: κόστος ελάχιστο, αρκεί να εντοπισθούν σε εθνικό επίπεδο τα άτομα που μπορούν να αναπτύξουν έλκος. Εφόσον κάθε άτομο με Σακχαρώδη Διαβήτη ελέγχει κάθε μέρα τα πόδια του για τυχόν έλκη ή αλλαγή του χρώματος (προς το σκούρο) και αναφέρεται αμέσως στο γιατρό του, η έγκαιρη αντιμετώπιση μπορεί να απαλλάξει το άτομο αυτό από τον κίνδυνο του ακρωτηριασμού. Οποιοσδήποτε πόνος στα κάτω άκρα, οποιαδήποτε σχισμή, ιδίως στα πέλματα, πρέπει να αναφέρεται άμεσα στο θεράποντα ιατρό. Πόδια που ελέγχονται καθημερινά δεν εμφανίζουν σοβαρά προβλήματα, ή και αν ακόμα εμφανίσουν, έχουν πολλές πιθανότητες για πλήρη θεραπεία.
Β) Πρόληψη γάγγραινας: η γάγγραινα οφείλεται σε απόφραξη αγγείου που οδηγεί το πόδι ή ένα δάκτυλο σε νέκρωση. Το άκρο γίνεται μελανό. Όταν δε εμφανισθεί άλγος κατά την βάδιση, που αναγκάζει το άτομο να σταματήσει για λίγο και αφού περάσει να συνεχίσει το περπάτημα, όπως ήδη αναφέρθηκε, βρισκόμαστε σε πρώιμο στάδιο και το άτομο πρέπει να ζητά άμεσα την ιατρική βοήθεια. Φυσικά όταν το άκρο γίνεται μελανό η επίσκεψη σε υγειονομικό σχηματισμό π.χ. Νοσοκομείο είναι εξαιρετικά επείγουσα.
Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των προβλημάτων στα πόδια των ασθενών με Διαβήτη, είναι απαραίτητη η θεσμοθέτηση, σύσταση και λειτουργία ιατρείων Διαβητικού Ποδιού. Τα ιατρεία αυτά είναι απαραίτητα κατ’ αρχήν σε όλα τα μεγάλα Περιφερικά και Νομαρχιακά Νοσοκομεία, ενώ η ίδρυση και λειτουργία τους σε μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας θα μπορούσε να αποτελέσει έναν δεύτερο στόχο για τη χώρα μας.