ΜΑΓΝΗΣΙΟ ΚΑΙ ΒΙΤΑΜΊΝΗ D

Γράφει : ο 

Νίκος Γ. Δαφόπουλος

Ως γνωστό η βιταμίνη D παράγεται στο δέρμα μας. Στη συνέχεια πηγαίνει στο συκώτι όπου, με τη βοήθεια ενός ενζύμου μεταβολίτη, αποθηκεύεται στο συκώτι και στο λίπος του σώματος. Όταν ο οργανισμός χρειαστεί βιτ D, την μεταφέρει στα νεφρά, σε κλάσματα δευτερολέπτου, όπου ένα άλλο ένζυμο την μετατρέπει σε υπερμεταβολίτη της βιτ D, ο οποίος ονομάζεται 1,25 D και παράγει το περισσότερο έργο στον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι 1000 φορές δραστικότερος από την αποθηκευμένη βιτ D και η ζωή του διαρκεί έξι έως οκτώ ώρες, ενώ η αποθηκευμένη βιτ D έχει διάρκεια ζωής 20 περίπου ημέρες. Μόλις το ανοσοποιητικό μας, οι άμυνες του οργανισμού πέσουν και το υγιές κύτταρο μας κινδυνεύει να νοσήσει, παρεμβαίνει ο υπερμεταβολίτης 1,25 D και επαναφέρει την ισορροπία στο κύτταρο προλαβαίνοντας σοβαρές αρρώστιες και αυτοάνοσα. Την δραστικότητα του ενζύμου του νεφρού, την ποσότητα δηλ του υπερματαβολίτη 1,25D την διαχειρίζεται μια ορμόνη που παράγεται στον παραθυρεοειδή αδένα, ο οποίος παίζει το ρόλο του δ/ντή της ορχήστρας, γιατί ρυθμίζει πολλά σημεία του δικτύου ,όπως π.χ. την αυξομείωση των επιπέδων ασβεστίου στο αίμα.

Ο ρόλος του Μαγνησίου και η σχέση του με τη βιτ D
Ο Qi Dai, MD, PhD, καθηγητής στο Κέντρο Ερευνών για τον Καρκίνο δηλώνει: “Η ανεπάρκεια μαγνησίου διακόπτει τη διαδικασία σύνθεσης και μεταβολισμού της βιταμίνης D”, η βιταμίνη D δεν μπορεί να μεταβολιστεί χωρίς επαρκή επίπεδα μαγνησίου, κάτι που σημαίνει ότι η βιταμίνη D παραμένει αποθηκευμένη και ανενεργή στον οργανισμό!

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο ρόλος του μαγνησίου, επειδή ρυθμίζει τα επίπεδα της βιταμίνης D και την καθιστά “ενεργή”, άρα και αξιοποιήσιμη από τον οργανισμό! Φαίνεται πως ένας από τους ρόλους του Μαγνησίου είναι η ενεργοποίηση και η ρύθμιση του επιπέδου της βιταμίνης D!
«Μια τυχαιοποιημένη έρευνα από τους ερευνητές του Cancer Center της Vanderbilt-Ingram δείχνει ότι το μαγνήσιο ρυθμίζει τα επίπεδα της βιταμίνης D, αυξάνοντας τα σε εκείνους με ανεπαρκή επίπεδα και μειώνοντάς τα σε όσους είχαν υψηλά επίπεδα.» Με εκπλήσσει το πόσο σοφά λειτουργεί ένας ισορροπημένος ανθρώπινος οργανισμός αλλά και πόσο πολύπλοκος είναι και πόσο μεγάλη ευθύνη έχουμε όταν κάνουμε απερίσκεπτες και επιπόλαιες παρεμβάσεις.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Δεκεμβρίου του 2018 στο The American Journal of Clinical Nutrition είναι σημαντική για τη συσχέτιση των επιπέδων βιταμίνης D με τον καρκίνο του παχέος εντέρου και άλλων παθήσεων.
Ακόμη, επιβεβαιώνεται από μελέτη που είχε γίνει το 2013 πως τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου, συνδέονται με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D.

Η έρευνα αποκάλυψε επίσης πως το μαγνήσιο έχει ρυθμιστικό αποτέλεσμα σε άτομα με υψηλά επίπεδα βιταμίνης D!
Ο Qi Dai, MD, PhD, καθηγητής στο Κέντρο Ερευνών για τον Καρκίνο και η Martha Shrubsole, PhD, καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής στο Τμήμα Επιδημιολογίας, διερευνούν το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το μαγνήσιο στην εμφάνιση του καρκίνου του παχέος εντέρου. “Υπάρχουν πολλές πληροφορίες που συζητούνται σχετικά με τη σχέση μεταξύ της βιταμίνης D και του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου που βασίζεται σε μελέτες παρατήρησης, αλλά και κλινικές έρευνες”, δήλωσε η Martha Shrubsole.

Ο κάθε άνθρωπος συνθέτει τη βιταμίνη D διαφορετικά, μάλιστα, τα επίπεδα της βιταμίνης σε ορισμένα άτομα μπορεί να μην αυξηθούν ακόμη και αφού τους χορηγηθούν συμπληρώματα βιταμίνης D, υψηλής δοσολογίας!

Η τυχαιοποιημένη μελέτη περιλάμβανε 250 άτομα που θεωρούντο ότι διατρέχουν κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου λόγω, είτε παραγόντων κινδύνου, είτε επειδή έχουν απομακρυνθεί από προ καρκινικό πολύποδα. Οι δόσεις μαγνησίου και εικονικού φαρμάκου προσαρμόστηκαν με βάση τη βασική διαιτητική πρόσληψη.
Τρόφιμα με υψηλά επίπεδα μαγνησίου περιλαμβάνουν σκούρα πράσινα φύλλα, φασόλια, δημητριακά ολικής αλέσης, μαύρη σοκολάτα, λιπαρά ψάρια όπως σολομό, ξηρούς καρπούς και αβοκάντο.

Η ποσότητα της βιταμίνης D πρέπει να διατηρείται σε φυσιολογικά επίπεδα
Επιπλέον, τα συμπληρώματα βιταμίνης D μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα ασβεστίου και φωσφορικού άλατος ενός ατόμου, ακόμα και όταν παραμένουν ανεπαρκή στη βιταμίνη D. Ενώ μπορεί να εμφανιστεί αγγειακή ασβεστοποίηση εάν τα επίπεδα μαγνησίου δεν είναι αρκετά υψηλά για να αποτρέψουν την επιπλοκή. Ως εκ τούτου το μαγνήσιο μειώνει την οστεοπόρωση, συμβάλλοντας στην άμβλυνση του κινδύνου καταγμάτων οστών που μπορεί να αποδοθούν σε χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D.

Ο οργανισμός εκείνων με υγιή επίπεδα μαγνησίου απαιτεί λιγότερη συμπλήρωση με βιταμίνη D, για να επιτευχθούν τα επιθυμητάαποτελέσματα.

Η ανεπάρκεια μαγνησίου ή Βιταμίνης D έχει αναφερθεί ότι σχετίζεται με διάφορες διαταραχές, συμπεριλαμβανομένων των σκελετικών παραμορφώσεων, καρδιαγγειακών παθήσεων και μεταβολικού συνδρόμου.
«Το μαγνήσιο είναι ένα αναγκαίο βιοχημικό στοιχείο, το οποίο συμβάλλει στην επιμήκυνση της νεότητας και στην πρόληψη καρκινικών καταστάσεων»

Επίσης, το Χλωριούχο Μαγνήσιο είναι αναγκαίο για τη σύνδεση – συνεργασία του ασβεστίου με το μαγνήσιο, το φώσφορο και τις βιταμίνες C & D μέσα στο σώμα μας. Σε αυτή τη συνεργασία, το Μαγνήσιο παίζει ρόλο καταλύτη και συντονιστή στη σταθεροποίηση του Ασβεστίου. Η ανεπάρκεια μαγνησίου είναι η μεγαλύτερη αιτία για την εμφάνιση της κατάθλιψης και των σχετικών προβλημάτων ψυχικής υγείας.
Στον εγκέφαλο το μαγνήσιο ρυθμίζεται από τη δραστικότητα του υποδοχέα NMDA. Σαν συνέπεια, τα μειωμένα επίπεδα μαγνησίου στον ορό προκαλούν υπερευαισθησία των νευρώνων και μπορεί να σχετίζονται με επιληψία, ημικρανία και κατάθλιψη.

Στην καρδιά τυχών διαταραχές του μαγνησίου μπορεί να προκαλέσουν αρρυθμίες.
Στους μυς, η έλλειψη η τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου στο πλάσμα μπορεί να προκαλέσουν μυϊκούς σπασμούς και κράμπες.

Η σταθερή υγεία και η καλή μνήμη των ηλικιωμένων δεν είναι δεδομένες χωρίς επαρκή ποσότητα Μαγνησίου στον οργανισμό τους.

Όμως, επειδή τα λιπάσματα διώχνουν το κατιόν του μαγνησίου και τα παραγόμενα διατροφικά προϊόντα στερούνται των μετάλλων και ιχνοστοιχείων τους, είμαστε υποχρεωμένοι να λάβουμε συμπληρωματικά φυσικό, αν είναι δυνατόν, Μαγνήσιο, για να έχουμε επάρκεια στον οργανισμό μας
Να θυμίσουμε μερικές από τις δράσεις του Μαγνησίου; Φυσικά μέσα από μηχανισμού και διεργασίες ακόμη άγνωστες.

Υπεισέρχεται στην κατασκευή των οστών του ανθρώπου και στη δομή των δοντιών του.
Απομακρύνει την οστεοαρθρίτιδα και την υπέρταση.
Βοηθάει στην ικανότητα διαχείρισης του άγχους.
την επούλωση των πληγών.
Αναχαιτίζει τις φλεγμονές.
Απομακρύνει τις θρομβώσεις.
Αποκαθιστά τη νευρική ισορροπία.
Βελτιώνει τον μεταβολισμό.
Ενεργοποιεί τις βιταμίνες (όπως π.χ. τη βιταμίνη C).
Ευνοεί τη σύνθεση πολυαρίθμων ενζύμων και την πεπτική τους δράση.
Ελευθερώνει ενέργεια κατά τη διαδικασία οξείδωσης.
Δυναμώνει τη δράση των λεμφοκυττάρων.

«Προσωπικά παίρνω, μόλις ξυπνήσω, νηστικός το πρωί, 50γρ από το διάλυμα Χλωριούχου Μαγνησίου με λίγες σταγόνες λεμόνι» δηλώνει ο καθηγητής Raymond Lautier/θα μπορούσαμε να συμπληρώσουμε και με λίγο χυμό γλυκού πορτοκαλιού για να γίνει πιο εύγεστο.

Σ’ αυτό το σημείο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το διάλυμα, το οποίο αναφέρει, γίνεται με τη διάλυση 30-33 γρ. σκόνης Χλωριούχου Μαγνησίου σε 1,5 λίτρα καθαρό νερό-πρακτικά μια κουταλιά της σούπας. Κουνάμε το μπουκάλι και σε πέντε λεπτά το διάλυμα χλωριούχου μαγνησίου είναι έτοιμο για χρήση. Γεμίζουμε ένα φλιτζάνι του καφέ και το πίνουμε.

Να γνωρίζουμε επίσης πως κατά τη διαδικασία του μεταβολισμού χάνεται ένα 25% Της αρχικής ποσότητας που καταναλώνουμε!

Μια σωστή διατροφή και τρόπος ζωής σύμφωνα με τις αρχές του Ιπποκράτη δεν θα χρειαζόταν συμπλήρωμα μαγνησίου. Το άσπρο ψωμί, το θαλασσινό φιλτραρισμένο αλάτι, τα λαχανικά καλλιεργημένα με χημικά λιπάσματα, κ.τ.λ. στερούνται κατιόντων Μαγνησίου.

Συμπερασματικά: για τις ηλικίες 20 έως 60 ετών προτείνει ο καθηγτής R. Lautiet ποσότητα Χ.Μ. 0,0067g ανά κιλό βάρους, για μέτρια κούραση. Για ηλικίες 60 ετών και πάνω προτείνει, 0,0077 έως 0,0079g Χ.Μ. ανά κιλό βάρους. Για παιδιά και εφήβους από 10 έως 20 ετών, εγκύους και βρέφη, προτείνει 0,0089g Χ.Μ. ανά κιλό βάρους. Να έχετε στο μυαλό σας ότι το 25% περίπου της λαμβανομένης ποσότητας Χ.Μ. χάνεται στη διαδικασία του μεταβολισμού μέσα στο ανθρώπινο σώμα! Περισσότερες πληροφορίες η Ομάδα της Ιπποκράτειας Διαβώσης είναι στη διάθεσής σας.

*Για την Ιπποκράτεια διαβίωση (www.ippokratiadiaviosi.gr ) Νίκος Γ. Δαφόπουλος – Σύμβουλος Ορθού Τρόπου Ζωής & Διατροφής, Διπλωματούχος του Κέντρου Έρευνας CE.RE.D.OR -«Vie et Action» Γαλλίας.
Τ.υπεύθυνος Αγωγής Υγείας β/θμιας εκπ/σης Ν. Αρτας
Πηγές:
Magnesiotherapie: βιβλίο του Pr. Raymond Lautier Docteur ès sciences
Vanderbilt University Medical Center. “Magnesium optimizes vitamin D status, study shows.” ScienceDaily. ScienceDaily, 14 December 2018. www.sciencedaily.com/releases/2018/12/181214093837.htm
Vanderbilt University Medical Center. Αρχικό κείμενο: Tom Wilemon.
Βιβλιογραφία:
China study /T.Colin Campbel,phD, Thomas M.Campbel II,MD.
Qi Dai, Xiangzhu Zhu, JoAnn E Manson, Yiqing Song, Xingnan Li, Adrian A Franke, Rebecca B Costello, Andrea Rosanoff, Hui Nian, Lei Fan, Harvey Murff, Reid M Ness, Douglas L Seidner, Chang Yu, Martha J Shrubsole. Magnesium status and supplementation influence vitamin D status and metabolism: results from a randomized trial. The American Journal of Clinical Nutrition, 2018; 108 (6): 1249 DOI: 1093/ajcn/nqy274
Anne Marie Uwitonze, Mohammed S. Razzaque. Role of Magnesium in Vitamin D Activation and Function. The Journal of the American Osteopathic Association, 2018; 118 (3): 181 DOI: 7556/jaoa.2018.037
American Osteopathic Association. “Low magnesium levels make vitamin D ineffective: Up to 50 percent of US population is magnesium deficient.” ScienceDaily, 26 February 2018. <www.sciencedaily.com/releases/2018/02/180226122548.htm>.